Hlavní navigace

Názor k článku Jak se na sdílené elektrokoloběžky dívá české právo? od JVr - Nelegální provoz koloběžky je jízda po chodníku. Nelegální provoz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2020 8:07

    JVr
    1. Nelegální provoz koloběžky je jízda po chodníku.
    2. Nelegální provoz koloběžky je, pokud jede nezletilý.
    3. Nelegální provoz je, pokud se na ní vezou dva.
    4. Je nelegální odkládat ji kdekoliv se člověku zlíbí...

    Předně zdůrazňuji, že elektrokoloběžka je z pohledu dnešního zákona na úrovni kola. Pokud budete postihovat přestulky u koloběžek musíte i u kol!

    Ad 1) někde se to už probíralo, ale obecně je tolerována jízda kol po chodníku, a to z několika důvodů. Máme žalostně málo cyklostezek, kde by se mohli cyklisté (chápejme i koloběžkaři) pohybovat bezpečně. Řidiči v ČR řídí v zásadě s nižším ohledem na cyklisty a velmi neradi vidí pomalu jedoucí cyklisty na silnici (zdržuje je to) a z toho důvodu je obecně policií tolerována jízda cyklistů na chodníku. Samozřejmě, že vada je někde jinde, pravděpodobně v zákoně. Představte si 70 letou babičku, sotva se drží na kole, ale pěšky je to ještě horší, je ráda že jede (7 km/h) při tom se lehce motá (ze strany na stranu) a jede po chodníku, takovou byste skutečně chtěl pokutovat a vyhnat na silnici, aby ji něco přejelo?

    Ad 2) A to jako proč? Na kole, jak je zmíněno výše mohou jezdit i děti, akorát musí nosit helmu! Pak je to zcela legální.

    Ad 3) To máte pravdu, že je nelegální, občas se to děje i na kolech. Osobně jsem to neviděl (vždy jel jeden člověk), ale věřím že se to občas děje, pak už je to je o tom, aby si toho policisté všimli, předpokládám však že takový přestupek se, ale řeší běžně domluvou.

    Ad 4) To máte opět pravdu, ale v tomto případě je to opět na úrovni škody, kterou tím způsobíte, obecně toto by to ale měla pokutovat půjčovna. Protože je v jejím zájmu si udržet dobré jméno u veřejnosti, a protože toto nepokutuje, tak se jí to příliš nedaří. Na úrovni jednotlivce to obtížně policie zajistí, protože nemá údaje, kdo s tou nevhodně odloženu koloběžkou jel. Dále do toho vstupuje druhý problém: není problém narozdíl od auta koloběžku poponést jinam, tedy ten kdo ji odložil ji mohl odložit na vhodném místě, ale nelze vyloučit, že ji někdo jiný poponese jinam tak, že překáží. Pomohl by pravděpodobně přesný GPS systém, který by poznal, kdy se s koloběžkou manipulovalo, třeba i o metr.

    Myslím, že postihovat většinu z výše uvedeného není tak snadné, jak se může jevit. I když souhlasím s vámi, že postihy jsou v tomto případě na místě, protože nic jiného už zřejmě nepomůže.
    Největší problémy v tomto dělají neukáznění turisté, které pokutami jen obtížně vychováte, protože přijedou noví, kteří se budou chovat obdobně, ale za pokus to asi stojí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).