Hlavní navigace

Názor k článku Jak se podepisuje s novou elektronickou občankou? od Petr - To jsme se asi zamotali. Řeč byla o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 7. 2018 17:00

    Petr (neregistrovaný)

    To jsme se asi zamotali. Řeč byla o čtečce, kterou si mám koupit a jak je bezpečná a pak i o obecných problémech podpisu.

    Takže samozřejmě se bude podepisovat i mimo domov. Ale to pak je jedno, jestli mám občanku, jinou QSCD kartu či USB iKey - jen na to musí být připravená strana, která můj podpis přijímá. A NIKDY, NIKDY nebudu mimo svůj PC/NB/Tablet zastrkávat občanku/jakýkoli jiný QSCD prostředek někam, k čemu nemám ani nemůžu mít důvěru (jako je např. ATM krabice na ulici). Prostě musím být obezřetný, taky nikde nenechám ležet prázdný papír s mým podpisem nebo nepodepíšu nic co bych si nepřečetl (no já vím, že většina lidí nečte co podepisuje …)

    A mimochodem, právě QSCD mi má zaručit, že mi sice může někdo odposlechnout/od­pozorovat PIN, ale můj soukromý klíč pro podpis z toho zařízení prostě nevydoluje a nezkopíruje. To je smysl potvrzení původu klíče.

    A čtečka s PIN klávesnicí má hlavní význam v tom, že žádný keylogger nemůže PIN odchytit, i když PIN sám o sobě je k ničemu.

    Takže pokud vám nějaká autorita vystaví kvalifikovaný podpis vystaví na OP, můžete při jeho používání být dost v klidu, pokud si na tu občanku PIN nenapíšete :-) Čímž byste mimochodem spáchal přestupek pozměňování veřejné listiny :-))
    Takže závěr - používání dig. podpisu pro běžného člověka je ve skutečnosti minimálně stelně bezpečné jako používání papíru a naostřeného husího brku, ale pokud má podepsaná smlouva přetrvat delší dobu, tak dokud nebude vyřešeno dlouhodobé ověřování, které nebude vázáno přímo na ověření podpisu po tomto dlouhém čase, tak doporučuji následně vytvořit konverzi na Czechpoint s ověřením příslušných podpisů a výsledný papír "zamknout" do trezoru (mně jednu dost důležitou smlouvu sežral pes, bo ležela na stole …)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).