Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak se podepisuje s novou elektronickou občankou? od Miki - Ano článek je velice komplikovaný, ale Lupa není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2019 10:55

    Miki (neregistrovaný)

    Ano článek je velice komplikovaný, ale Lupa není čtení pro běžného občana. Návod na používání pro normálního občana se dá vytvořit tak do 10 kroků se screenshoty.

    Pokud jde o ubrousek, je to dost zcestné přirovnání - kdykoliv je možné popřít pravost a už vidím, jak u takovéhoto "dokumentu" tu pravost zkoumáte. A to nemluvím o popření platnosti právního úkonu, to se ale samozřejmě může týkat obou případů...

    Jinak pro mně je největším zklamáním absence předinstalovaného certifikátu - kvalifikované certifikáty od komerčních poskytovatelů za 400 a více/rok jsou docela drahá švanda, když u mně a předpokládám naprosté většiny lidí nahradí řádově jednotky úkonů za rok (osobní návštěva, dopis nebo v nejhorším doporučený dopis s ověřeným podpisem). Bez toho certifikátu jsou dle mého názoru el. občanky vyhozené peníze, protože to naprosto nijak nemění stávající bariéry v použití el. podpisu.

  • 8. 10. 2018 11:57

    Mac (neregistrovaný)

    Zánikem certifikační autority nedojde nutně ke zneplatnění podpisů. Pokud budou opatřeny časovým razítkem, bude stále ověřitelné, že jsou platné, i kdyby později došlo k odcizení soukromého klíče CA. Ověření platnosti podpisu v budoucnosti není přece nijak závislé na CA.

  • 17. 7. 2018 18:09

    Petr (neregistrovaný)

    A to jste si naběhl na vlastní argumentaci - vy jste smlouvu před 30 lety nevložil do katastru? (ten by to hned ověřil a usoudil, zda je platné) a nesete to až teď.?Tak to jako sorry .-))) No tak stejně jako u papírové listiny přijde na řadu soud.

    Takže ano, nebude problém předložit. Ale obhájit to před soudem? To už problém bude …

  • 16. 7. 2018 12:52

    Noname (neregistrovaný)

    Ale jen do doby, kdy se zivnostnik dozvi, ze podepsal ruceni nekolik miliard neznamemu subjektu a uzavrel snatek (nebo se rozvedl) aniz by o tom vedel. Ale vse nese jeho elektronicky podpis a je pravne platne.

  • 16. 7. 2018 12:32

    none (neregistrovaný)

    Za 200 let se lidi budou divit, ze se driv neco psalo na papir :) Tak asi tak.

    Ale je pravda, ze jako laik jsem si vzdy myslel, ze mi stat prideli (koupim si), elektronicky podpis a ten budu po cely zivot pouzivat. Pripadne ted tim cipem na obcance nebo cteckou otisku prstu pripojenou k pocitaci. Kdyz to jde s kartou od banky, nevim proc je tohle tak slozite. Ale jsem jen laik, ktery by chtel neco jen pouzivat a nevymyslet vsechny teoreticky moznosti proc to nejde.
    Clanky pana Peterky si vzdy rad prectu, ale bohuzel tak u maximalne treti vety prestanu chapat co se pise. Pritom by pouziti eobcanky melo byt pro kazdeho a ne jen pro IT specialisty, jak z techto popisnych clanku vypliva.

  • 16. 7. 2018 11:31

    Ondra.kl (neregistrovaný)

    Nikoli, ten papírek z hospody není platný. Vy pouze předpokládáte že je platný. Až nebudete chtít peníze vrátit tak prostě začnete tvrdit že není platný ale falešný a žádné peníze jste si nepůjčil. Pak se začnete soudit - soudní znalci provedou zkoumání a následně soudce rozhodne o platnosti nebo neplatnosti toho papírku.

    Předem lze těžko odhadnout jak to dopadne. Klidně může být i rozhodnutí že je neplatný - a to i v situaci kdy vy sám víte že jste to opravdu podepsal.

  • 16. 7. 2018 11:07

    fd (neregistrovaný)

    Dokumenty se nestanou neplatne, jen snadno zpochybnitelne, pripadne rovnou snadno falsovatelne a to v pripadne digitalizace ve vetsim meritku naprosto vsechny. Nebude pak vubec zadny problem predlozit elektronicky podepsanou smlouvu, ze jste mi pred 30 lety prodal dum. Dokazte, ze to neni pravda.

  • 16. 7. 2018 11:02

    fd (neregistrovaný)

    To jste to cele spatne pochopil.

    1) je to zpusob jak ze statu vyzdimat miliardy
    2) je to zpusob, jak tytez miliardy znova vyzdimat z obcanu (kterym se to naridi pouzivat, coz pro ne bude znamenat nutnost vydaju)
    3) je to naprosto genialni zpusob jak kohokoli kdykoli okrast znova a znova

    Kolik promile lidi si alespon precte smlouvy, ktere podepisuji. A kolik statisicin promile jich zvladne alespon povsechne uvazit dusledky a rizika. Pokud je mi znamo, tak Estonsko ktere byva davano jako priklad, jiz minimalne jeden velky bezpecnostni incident resilo. https://technet.idnes.cz/chyba-v-elektronickych-obcankach-d4d-/sw_internet.aspx?c=A171108_134815_tec-kratke-zpravy_pka

    Presto si pri podpisu na papir jiz i docela male dite uvedomuje, ze to neni jen tak, ale nejaka karticka a vymackani pinu ... to dela kazdy 100x denne v obchode, jeden pin navic ...

  • 16. 7. 2018 10:41

    P2010 (neregistrovaný)

    Pokud si vemu obrousek z hospody, na něj načmárám text: "dlužím Ti 500,= CZK" a udělám 3 křížky, bude tento dokument platný klidně 200 let (než se obrousek rozpadne).

    Přesně tak, není třeba se o něj nijak starat a bezpečné uložení je zcela jen na vás. V případě elektronických verzí jste stále na něčem a někom zcela závislý, přitom dlouhodobé (minimálně 100 let) seriózní záruky neposkytuje nikdo. Například taková digitálně podepsaná zpráva v proprietálním formátu ZFO bude za 50 let jistě běžně čitelná :-) Stát se zde spoléhá výhradně na komerční poskytovatele jak digitálního podpisu tak celého přenosového média (Internetu). Nikde není uzákoněno právo na přístup, poskytovatel si může účtovat klidně 1000x vyšší částku za přístup na konktétní službu, o které ví, že ji nezbytně potřebujete. Vydavatel certifikátu může kdykoli ukončit svoji činnost a opět si na něm nic nevezmete, veškeré dokumenty se tak dříve nebo později stanou neplatné (pokud to nebudete neustále sledovat).

    Už jen to množství zkratek v tomto článku je hrozivé :-) Takže ne, tudy cesta nevede určitě.

  • 16. 7. 2018 10:16

    bohous (neregistrovaný)

    Viděl jsem, jak skepticky ředitel IT jistého úřadu kdysi reagoval, když vznikla potřeba elektronicky podepisovat dokumenty odesílané datovými schránkami. Netrvalo dlouho a úředníci to normálně dělali. Záleží na tom, jaký software budou mít lidé k dispozici a jestli před nimi dokáže "skrýt" věci, kterým nerozumí. Pokud bude živnostník mít program, který řekne "Vložte do čtečky občanku" a "Zadejte heslo", mohou lidé vesele podepisovat - jenom je třeba jim nějak předat "Heslo na podpis" a "Heslo na přihlášení".

  • 16. 7. 2018 8:36

    Mike (neregistrovaný)

    Hmmm...

    Snažím se číst všechny články na toto a podobné témata - ale přes již opravdu dlouholeté IT zkušenosti jsem čím dále tím více zmaten. Tohle není způsob, který by byl použitelný mimo IT komunitu (a přidružené "geeky").

    Pokud si vemu obrousek z hospody, na něj načmárám text: "dlužím Ti 500,= CZK" a udělám 3 křížky, bude tento dokument platný klidně 200 let (než se obrousek rozpadne).

    Celý tenle hmmm... "podivný mechanizmus" cetifikátu, razítek, podpisů, poskytovatelů, tokenů s terminologií, která je velice těžko uchopitelná nebo pochopitelná je možná technologicky rozmyšlený, ale nějak mi uniká cílová skupina zákazníků. Je mi líto, ale dokud se nenajde nějaký génius, který vysvětlí jednoduchými slovy (tak 4-5 ve větě) o čem tohle vše je, tak je celá tahle legrace draze placený experiment bez reálného užitku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).