Hlavní navigace

Jak se povedla hybridní aplikace televize Nova ve srovnání se svými konkurenty?

19. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Charlie
Hybridní aplikace už je dnes standardním doplňkem zemského vysílání televizních stanic. Co jejich jednotliví provozovatelé nabízejí divákům?

Po více než roce se největší komerční televize Nova dohodla s největším tuzemským operátorem Českými Radiokomunikacemi na příznaku HbbTV pro dvojici svých nejsledovanějších stanic Nova a Nova Cinema. Nova by se svojí hybridní aplikací, kterou si vyvinula vlastními silami, měla v nejbližší době vstoupit i do přechodové DVB-T2 sítě 12, kterou taktéž provozují České Radiokomunikace.


Autor: TV Nova

Hybridní aplikace televize Nova.

Klíčovou položkou jsou zprávy

V základním menu nabízí hybridní aplikace Novy sedm položek umístěných vodorovně v dolní části obrazovky. Jako první je na řadě automaticky volba Zprávy TN.cz, která zájemcům nabídne šestnáct obrazových položek s výběrem zpravodajských příspěvků, šitých na míru divákům televize Nova. 


Autor: TV Nova

Zpravodajský výběr na HbbTV TV Nova.

Vrchní lišta nabízí reklamní banner na promovaný pořad Robinsonův ostrov, malou obrazovku s průhledem na probíhající vysílání a informace o aktuálním datu a času. V levé dolní části pak diváka navádí červené tlačítko k volbě odejít a modré k návratu do hlavní nabídky.

Třetí v pořadí je přehledně připravená aplikace pro předpověď počasí, diváci si mohou přizpůsobit počasí pro pražský, Středočeský, Ústecký, Zlínský, Jihočeský, Jihomoravský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský kraj a kraj Vysočina.


Autor: TV Nova

Počasí pro celkem čtrnáct krajů České republiky.

Přehledná lišta nabídne aktuální teplotu, rychlost větru, úroveň srážek nebo biostupeň. Kromě počasí na aktuální den nabídne i přehled na nejbližší dva dny. Nejasná je volba v dolní části lišty, která kromě červeného tlačítka pro odchod z HbbTV aplikace a zeleného pro návrat do hybridního menu nabízí i možnost po stisknutí modrého tlačítka spustit položku Počasí televizních novin, která mi ale nefungovala a jediným jejím jediným efektem bylo ukončení hybridní aplikace.

Pořady pouze z vlastní produkce

Položka pořady nabízí pouze pořady z vlastní produkce televize Nova, konkrétně pak Ordinaci v růžové zahradě, Výměnu manželek, Ulici, Robinsonův ostrov, Specialisty, Misi Nový domov, Dámu a Krále a Superstar.


Autor: TV Nova

Výběr, který nabízí položka Pořady.

Zmíněný výčet ale bohužel neznamená, že by uživatel HbbTV mohl prostřednictvím hybridní aplikace sledovat vybrané díly pořadů, které mu z nějakého důvodu utekly. Pod jednotlivými pořady zájemci naleznou krátké ukázky rekapitulující dění v minulých nebo chystaných epizodách nebo bonusové materiály, jejichž stopáž ale obvykle nepřesáhne minutu a půl.

Ulice nabízí v HbbTV prostředí pouze krátká doprovodná videa.

Přehrávač, který hybridní aplikace Novy nabízí, je jednoduchý a nenáročný na ovládání. Na druhou stranu ale nenabízí žádné pokročilejší funkce jako nastavení obrazové kvality nebo volbu jazykové stopy, což standardně nabízí třeba konkurenční Prima.

Ostatní program spíš zklamáním

Zatímco hybridní program kanálů skupiny Prima de facto supluje funkčnost IPTV platforem umožňujících vyvolat a promítnout si většinu odvysílaných programů (s výjimkou zahraničních filmových akvizic, jejichž náklady na uvolení pro internetové promítání by dalece přesáhly možnosti tuzemských společností).

Programový přehled nabízený HbbTV aplikací televize Nova je opravdu pouhým programovým přehledem a neumožňuje přehrávat jiné než aktuálně vysílané programy. U odvysílaných nebo chystaných pořadů nabídne pouze textové informace o daném formátu.

Programový průvodce.

Další položkou hybridního menu televize Nova je O HbbTV, které ve stručnosti shrnuje možnosti a zásady práce s hybridním prostředím a shrnuje i základní požadavky autorských práv, i když v souvislosti s HbbTV nabídkou TV Nova pouze pro oblast zpravodajství.

Místo videa nabízí sportovní rubrika textové zpravodajství.

Vlastní obsah nabízí položka Sport, která nabízí informace jak z domácích, tak ze zahraničních soutěží. Bohužel se ale čtenář po rozkliknutí vybraného příspěvku dostane do textového článku, který není doprovázen videem, ale zmíněný textový doprovod obohacuje pouze fotografie, někdy dokonce označená jako fotogalerie, ve které je ale často pouze ona jedna fotografie.

Srovnání

Většina konkurentů dnes využívá hybridní prostředí k dalšímu navýšení videoinventory prostřednictvím uvolnění pořadů vlastní produkce, jejichž díly nabídne divákům k volnému zhlédnutí. Kromě navýšení možností pro prodej videoreklamy tak vycházejí vstříc svým zákazníkům, kteří postupně přecházejí od lineárního k nelineárnímu sledování televize.

PSALI JSME: Inovovaná hybridní aplikace televize Prima nabízí přehlednost i nové funkce

UX DAy - tip 2

Některé tuzemské televize, jako je například Prima nebo dokumentární Kinosvět, který aktuálně pracuje na nové verzi své hybridní aplikace, dokonce neváhají v rámci hybridního archívu zpřístupnit i akviziční pořady, pokud jim to náklady nutné na vypořádání autorských práv jenom trochu umožňují. 

Nova se rozhodla jít opačným směrem, kdy ve formě hybridního vysílání neuvolnila ani kompletní archiv vlastní tvorby, která obecně patří k nejsledovanějším programům v rámci videoknihoven jednotlivých televizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).