Hlavní navigace

Názor k článku Jak se přihlašuje pomocí nové elektronické občanky? od A.S. Pergill - Čili já budu muset složitě zjišťovat (a v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2018 14:59

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Čili já budu muset složitě zjišťovat (a v podstatě na to nemám ani HW ani SW ani odborné znalosti), zda kupované zařízení této normě vyhovuje, a budu se dostávat do sporu s obchodníky, kteří budou tvrdit, že ano, a skutečnost, že to nepřečte nějaký šunt od státní správy, na tom podle nich nebude nic měnit (a budou mít pravdu).
    Stát by měl IMHO zajistit certifikaci těch čteček, které s e-občankou spolehlivě fungují. Jako zajišťuje, že elektrický spotřebič nebouchne po strčení do zásuvky, např.. Nebo jako má MS olepkované některé počítače, že na ně jdou nainstalovat wokna (a případně která), To hlavní problematické nechávají soudruzi státní úředníci na ovčanech, konec konců, to ovčané a ne úředníci budou riskovat vyhození peněz za nákup nefunkčních krámů. Takže ať se soudruzi nediví posilování antisystémových stran s programem jejich vykopání z teplých úřednických židlí.

    A jestliže je ta proklamovaná kompatibilita s ISO/IEC 7816 stejná, jako proklamovaná cena čtečky (200 Kč), o níž se diskutuje o kousek výš, tak to nejspíš bude bastl, který tuhle normu ani neviděl. Podobně jako jsou v podstatě nepoužitelný bastl datové schránky a další výplody e-governmentu.

    Mimochodem, e.pasy mají v sobě biometriku, která je více-méně bezproblémová, včetně uloženého otisku prstů a jejich možného porovnání s tím, co načte úředník na své. Něco podobného by bylo daleko bezpečnější a funkčnější než než spousta naprosto nesmyslných PINů, které budou jen a jen bezpečnostní riziko, protože si je normální člověk nedokáže zapamatovat. Pokud by se vzalo něco, co funguje a jen dalo na další doklad, tak by se ovšem na zcela originálním projektu e-občnek nemohl nikdo nakapsovat, .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).