Hlavní navigace

Názor k článku Jak se to má s pokrytím zemského digitálního televizního vysílání? od ivovi - Uznavam, ze jsem se svym prispevkem docela priblizil...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2008 15:10

    ivovi (neregistrovaný)
    Uznavam, ze jsem se svym prispevkem docela priblizil jednomu notorickemu kritikovi. Proto uvedu par vyhrad:

    1) "V kterémkoli okamžiku je tedy samotný vysílač využit na plný výkon pro přenos užitečné informace, což je zásadní výkonová úspora proti analogovému vysílání."
    * Zasadni vykonova uspora DVB-T spociva v necem jinem. Analog potrebuje pro kvalitni obraz odstup signal-sum (C/N) asi 40 dB , digital asi 20 dB. Tedy pro digital staci teoreticky asi 100x mensi vykon vysilace. Pokud nepozadujeme dokonaly obraz je rozdil systemu mensi, napr. ve vyhlasce o pokryti min. uroven analogu 65 dBuV/m, digitalu 52 dBuV/m, tedy rozdil 13 dB (pomer vykonu vysilacu 20).

    2) "Při digitálním vysílání metodou COFDM je díky ochrannému časovému intervalu vysílán užitečný signál vždy jen určitou krátkou dobu, poté jistou dobu nevysílá (ochranný interval), aby přijímač dokázal rozlišit případný rušivý (odražený) signál a ten eliminovat."
    * V prve rade je ochrany interval max. jen jednu petinu celkove symbolove periody. Predevsim ale neni pravda, ze se po dobu ochraneho intervalu nic nevysila. Vysila se porad ten stejny symbol. (Presneji receno behem ochraneho intervalu se vysila cyklicky opakovana cast uzitecneho symbolu.)

    3) "V oblastech, kde je příjem analogu nyní problémový, to tipuji tak padesát na padesát, tedy že jistá část lidí bude mít příjem méně problémový než v současnosti, druhá část se bude potýkat s problémy i nadále."
    * Podobne tipovani by melo smysl mozna tehdy pokud by existoval nejaky vseobecny pomer mezi soucasnym vykonem analogu a budovanym digitalem, kdyby se vysilalo ze stejneho stanoviste, na stejnem kanale atd.

    4) Je tam take mnoho vet zmatecnych, napr. "Velikost vysílacího výkonu tedy nemusí při porovnávání vysílacích metod přímo znamenat zvýšení dosahu samotného vysílání."
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).