Hlavní navigace

Názor k článku Jak se volá přes ENUM? od ViR - U Kraxnetu funguje "listinná validace" zasláním kopie vyúčtování,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2006 1:12

    ViR (neregistrovaný)
    U Kraxnetu funguje "listinná validace" zasláním kopie vyúčtování, poštou, faxem nebo mailem, a to od počátku spuštění registrace eNUM domén. Od 29.9. funguje SMS validace, kdy na registrované/validované číslo zašlou SMS s kódem, který vložíte do formuláře na www.e-cislo.cz/validace. SMS validaci zatím používají jen u mobilních čísel (u jiných jen na žádost), neboť při doručení SMS formou hlasové zprávy na pevnou linku nebyly výsledky uspokojivé. Od 6.10. přistoupili také k telefonické validaci, kdy operátor Kraxnetu zavolá na registrované/validované číslo, dle úvahy ověří údaje zadané při registraci do eNUM a sdělí heslo, které se zadá do www formuláře, obdobně jako u SMS validace. Pro poslední typ telefonické validace připravují pro běžný provoz také automat, který by nahradil živého operátora.
    Ignum, pokud vím, registruje za 250,-, listinnou validaci má za 500,- a SMS validaci (nepříliš dobře fungující) za 40,- Kč. Komentářů se zdržuji....
    Další dva "registrovaní registrátoři" (GENERAL REGISTRY s.r.o a IPEX)zatím pro veřejnost nemají registraci eNUM domén v provozu.

    Pokud se týká reálné použitelnosti ke směrování hovorů u VoIP operátorů, na www.telefonujeme.cz je uveden příklad nastavení eNUM směrování na zařízení Sipura/LinkSys u "operátora" ha-loo (ha-vel internet s.r.o.) s využitím eNUM směrování mezinárodní služby "Sipbroker.com". Obdobný způsob je použitelný i pro mnohé jiné operátory. Pokud se týká českých VoIP operátorů a jejich ústředen, eNUM má pravděpodobně pravděpodobně plně implementován pouze Cesnet. U IPEXu (služba VoIPEX) podle opakovaných testů eNUM již delší dobu nefunguje (ani s dříve funkčním prefixem 019 pro "neveřejný" eNUM strom e164.org), DialTelecom je patrně ve stadiu příprav a Xphone (po úspěšném ověření, že jim vše funguje jak má) zatím eNUM pro odchozí SIP hovory pro značné problémy s vzájemnou kompatibilitou různých SIP zařízení na neurčito vypnul.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).