Hlavní navigace

Jak se volá přes Internet: Skype

19. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Již dřívější díly tohoto seriálu o možnostech snadného a levného telefonování prostřednictvím všudypřítomného Internetu se zmiňovaly o oblíbené aplikaci Skype. Tento softwarový telefon patří mezi špičku všem dostupné internetové telefonie, byť je kvůli svému uzavřenému protokolu jen těžko použitelný pro otevřené použití ve více službách či různých aplikacích.

Základní možnosti

Aplikace Skype se ke stažení nabízí na domovských stránkách serveru Skype.com a samozřejmě nesmí chybět ani do češtiny lokalizovaná varianta. Svoji verzi klienta nabízí českým uživatelům také portál Centrum.cz (Skype ostatně s Českou republikou počítá i pro svůj vlastní rozvoj, protože nedávno v Praze oznámil otevření své pobočky). Skype svým vzhledem není nepodobný dobře známým IM klientům – seznam kontaktů, jeho správa, možnost oslovení vzdálené strany apod.

Skype jako nálepka na Lupě

Tak populární aplikace, jakou Skype bezesporu je, neuniká zvýšené pozornosti ani v článcích a dalších příspěvcích na serveru Lupa. Pokud si chcete projít všechny odpovídající materiály, můžete tak snadno učinit s pomocí přidružené nálepky.

Kromě základní funkčnosti v podobě vytvoření, přenosu a ukončení hovoru Skype nabízí také standardní IM chat, takže není nutné pro čistě textovou komunikaci se vzdálenou stranou využívat další aplikace (například nativního klienta ICQ, Mirandu apod.). Druhý protipól zase představuje možnost obohacení stěžejního přenosu hlasu o video, a to jak jednostranné, tak oboustranné.

Jakmile uživatel potřebuje komunikovat s více kolegy či přáteli najednou, může využít přímočaré možnosti konferenčních hovorů, případně také obdobného skupinového dialogu pomocí zasílání jednoduchých textových zpráv. Uvedené vlastnosti jsou v základním provedení poskytovány zcela zdarma, nicméně Skype nabízí také některé placené služby, jimž se budou věnovat následující řádky.

SkypeOut a SkypeIn

Pokud uživatele omrzí základní služby zdarma, kterými se Skype může pyšnit, má možnost si připlatit za další rozšíření. Pro běžný telefonní život se nabízejí především SkypeOut a SkypeIn, které po řadě dokáží zajistit možnost volání na klasické telefony po celém světě a dostupnost uživatele na běžném telefonním čísle. Díky tomu se tak alespoň částečně bourají nejvýraznější bariéry běžného softwarového telefonu.

Skype tajemství zbavený

Zajímá vás, jak klient Skype ve skutečnosti funguje, k jaké síti se připojuje? Jaký je rozdíl mezi uzly a takzvanými superuzly, případně kudy vlastně vaše hovory internetovým světem putují? Odpovědi na otázky technického pozadí Skypu vám poskytnou dřívější články na Lupě, a to:

Prvně jmenovaná služba SkypeOut tedy dokáže zajistit, že se uživatel ze svého softwarového klienta Skype dovolá na běžná telefonní čísla po celém světě. Jednotlivé tarify volání jsou rozděleny nejen podle cílové země, ale také typu volané sítě – tak například při volání na telefonní číslo přidělené v ČR zaplatíte jinou cenu během hovoru na mobilní telefon a jinou při hovoru na pevnou linku. Největší výhoda služby SkypeOut je především při volání ze zahraničí, jelikož cena pro hovory je pevná, lhostejno na tom, kde se volající s klientem Skype nachází. Kompletní aktuální ceník služby SkypeOut pro všechny státy můžete nalézt na této webové stránce.

V jistém slova smyslu opačný přístup zajišťuje druhá služba, nazvaná SkypeIn, díky níž uživatel získá klasické telefonní číslo. Jakmile je volající uživatel na druhé straně vytočí, platí se vždy hovorné do toho místa, kde bylo vytvořeno – v praxi to tedy znamená, že pokud je majitel služby SkypeIn na druhém konci světa, může volající stále platit třebas i místní hovorné, jako by volaný byl pouze o pár bloků dál.

V době psaní tohoto seriálu je služba SkypeIn placena formou předplatného. Uživatel ji tak může aktivovat na 12 měsíců jednorázovým zaplacením ročního poplatku ve výši 34,50 eur. Spolu s tím zároveň jako bonus získává aktivaci služby Skype VoiceMail zdarma. Tím, že se jedná o předplatné, je tedy služba také jinak účtována, než je tomu v případě SkypeOut (ta funguje formou nabití a následného provolání určené částky).

Možnosti dalších služeb

V předchozím popisu služeb SkypeOut a především pak SkypeIn byla zmíněna další doplňující funkce, zvaná Skype VoiceMail. Jak již její název může napovídat, jedná se o hlasový záznamník, díky kterému lze nedostupnému uživateli Skype zanechat hlasovou zprávu pro pozdější vyzvednutí. Také služba Skype VoiceMail je zpoplatňována formou předplatného, které v době psaní tohoto seriálu činí 17,25 eur za jeden rok používání.

BRAND24

Naopak další služba, pojmenovaná Skype SMS, opět volí placení formou předběžného nabití kreditu, který je pak jejím čerpáním postupně odečítán. Zprávy SMS je možné zasílat prakticky na libovolný telefon, který je dokáže přijímat. Ceník se opět odvíjí pouze od toho, do jaké země zaslaná zpráva směřuje – například do České republiky je v době psaní tohoto seriálu možné SMS z celého světa zaslat za přibližně jednu desetinu eura.

Také v době psaní tohoto seriálu byla v rámci beta verze nabízena nová služba Skype Zones, díky které se uživatel mohl připojit pomocí jednoduchého průvodce kdekoliv na světě. Hlavní záměr přitom u služby Skype Zones spočívá v tom, že díky podpoře bezdrátových přístupových bodů je možné takřka odkudkoliv volat pomocí Skypu, a to za cenu jednotného předplatného. Jeho výše v době psaní tohoto pokračování seriálu byla stanovena na zhruba osm amerických dolarů měsíčně. Nejedná se sice o nezbytnou službu, nicméně své zákazníky si v širokém spektru potenciálních uživatelů určitě najde.

Používáte Skype?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).