Hlavní navigace

Jak se žije neplatičům domén

1. 7. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český Internet se několik let trápil se spekulanty, kteří blokovali tisíce domén, aniž by zaplatili registrační poplatek, a čekali jen na to, až jim někdo za některou nich nabídne nějaké peníze. Po dlouhých diskusích se letos sdružení CZ.NIC odhodlalo ke změně pravidel - jak to tedy s neplatiči domén vypadá dnes?

Česká národní doména má v současné době už pátá pravidla registrací. První, říkejme jim třeba obyčejová, vládla od vzniku domény .cz (resp .cs) až do 31.10.1997, kdy se původní správce Jiří Orság rozhodl k rázné změně a vydal se na cestu k založení sdružení CZ.NIC. Tento proces se nakonec ukázal komplikovanější, než se původně zdálo, a trval bezmála dva roky. Po celou tu dobu platila jakási kvazipravidla, vydaná neexistujícím subjektem (původně zamýšlenou společností CZ-NIC, a.s.), jež uvolňovala stavidla (každý si mohl zaregistrovat libovolnou doménu dle libosti), aniž by zaváděla regulaci v podobě placení za registraci. Teprve od 1.9.1999 začala platit „ostrá“ pravidla CZ.NIC, jež jsou – na rozdíl od obou předchozích dokumentů – stále přístupná k nahlédnutí na webu CZ.NIC (přímý link na konkrétní dokument bohužel nefunguje), stejně jako jejich novelizovaná podoba z roku 2001. V letošním roce CZ.NIC přijal další významné změny, které nabyly účinnosti od 1.3.2002.

Nová pravidla s sebou přinesla řadu novinek v různých směrech, převážná část z nich se však týká problému s neplatícími spekulanty. Dřívější stav byl zjevně neudržitelný, což po dvou letech přimělo k akci i jinak nepříliš pružný CZ.NIC. Jedinou šancí, jak spekulantovi „sebrat“ nezaplacenou doménu, byla jakási válka robotů – tj. poslat svoji žádost o registraci domény, která byla vyřazena kvůli nezaplacení, o pár vteřin dříve, než to znovu udělá automat spekulanta. CZ.NIC přišel s jiným řešením, jímž je speciální žádost, kterou může podat kdokoliv, kdo má zájem o doménu, již si zaregistroval někdo jiný, ale zatím ji nezaplatil. Žadatel musí na účet CZ.NIC složit požadovaný poplatek a pokud původní vlastník ve lhůtě nezaplatí, CZ.NIC mu ji automaticky přiklepne; roboti tedy nemají šanci. Současně s tím došlo také k podstatnému zkrácení lhůt: zatímco dříve měl vlastník domény 78 dní na to, aby zaplatil, a teprve po jejich uplynutí o doménu přišel, nyní je to jen 39 dní, tedy polovina.

Hlavním smyslem provedených úprav zjevně není snaha o úplnou likvidaci neplatičů, to by CZ.NIC zavedl spíše jiná opatření, například povinnost složit peníze (či nějakou zálohu) ještě před vlastní registrací, jako je tomu u některých jiných domén nejvyšší úrovně. Takové omezení by však znamenalo zbytečnou komplikaci pro běžné žadatele o registraci domény. Současný stav je v tomto směru výrazně ohleduplnější a přitom plní základní účel stejně dobře: bere totiž neplatičům smysl jejich počínání. Nemá totiž žádný význam blokovat tisíce domén, pokud je zřejmé, že mne o kteroukoliv z nich může snadno připravit kdokoliv, kdo na ni dostane zálusk, aniž bych s tím měl šanci cokoliv udělat. Řádově ve stovkách případů už k tomu ostatně došlo.

Zhruba jednou za půl roku připravuje naše společnost Internet Info studii Webhosting a serverhosting, která obsahuje řadu informací a tabulek také o vlastnících domén, velkých registrátorech apod. Jakýmsi vedlejším produktem jsou přitom i statistiky o nezaplacených doménách a jejich držitelích. Jistě proto není bez zajímavosti porovnat stav před zavedením speciálních žádostí v minulém vydání studie (říjen 2001) se současností.

Dobrou zprávou je především pokles celkového počtu nezaplacených domén z původních 18.154 domén na současných 8.548. Celkový počet domén vzdor tomu zase o něco vzrostl, takže podíl nezaplacených domén se z původních 16 procent smrskl na sedm procent. Určitou část z toho počtu navíc představují domény, které jsou sice neuhrazené, ale plátci za ně zaplatit hodlají; peníze jsou tedy de facto na cestě.

BRAND24

Úbytek nezaplacených domén se nutně musí projevit i v tabulce významných neplatičů. Před půl roku jsem v obdobném článku uváděl žebříček pěti největších, každý z nich měl „na kontě“ přinejmenším stovky domén. Jeden z nich od té doby nadobro „odpadl“, další dva své državy výrazně omezili; zbývající dva hráči, nyní i tehdy na prvních dvou místech, naopak počet domén zvýšili. Situace tedy – ke dni zpracování podkladů – vypadá takto:

Pořadí Subjekt Nezaplacných domén Rozdíl oproti 10/2001 Podíl z vlastněných domén
1. Senet 4.883 +2.406 99,4 %
2. Pavel Šimon 2.476 +995 93,4 %
3. ONE CZ 180 -857 32,0 %

Kromě těchto tří subjektů už nikdo další nepřekračuje hranici 100 nezaplacených domén; dalšímu z původní pětice největších, společnosti Bava net, jich z původních 374 nezaplacených domén zbylo jen 41. Do spekulací bez peněz se nepustil ani nikdo nový; není se zřejmě čemu divit. Nejasné je mi naproti tomu počínání Senetu a Pavla Šimona, kteří i po změně pravidel nabírají další a další domény. Může se samozřejmě jednat o čirou setrvačnost, spíše však kalkulují s tím, že se i v současné době najdou lidé, kteří od nich doménu koupí, místo aby použili speciální žádost. Důvodem by v takovém případě mohla být nejen neznalost, ale i snaha získat doménu bez rizika, že už si před nimi speciální žádost podal někdo jiný, případně bez nutnosti čekat 39 dní na „vypadnutí“ domény.

Považujete současná opatření proti neplatičům za dostatečná?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).