Hlavní navigace

Názor k článku Jak študenti a plesnivý spisovatel bojovali za internet od Ivan Nový - No dříve se třeba ponožky štupovaly (před 50...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2016 5:33

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    No dříve se třeba ponožky štupovaly (před 50 lety), dnes to nikoho nenapadne. Klesne-li výrobní cena díky technologii pod určitou úroveň, ztrácí opravy smysl.

    Taky díky sociálnímu zabezpečení a penzím neúměrně vzrostla cena lidské práce, proto opravy, které celé dělá člověk, jsou mnohem dražší, než výroba, kterou dělají stroje.

    Trvá-li oprava 3 hodiny, náklady na opravu jsou cca 1500 Kč a je jedno, zda se opravuje výrobek za 500Kč nebo za 5 000 Kč. Ani u jednoho se oprava nevyplatí.

    V tom jen napodobujeme přírodu, ani vyšší organismy nemají nějak zvlášť dlouhou životnost, i zde se hledá optimální hodnota, variace jsou značné, od pár hodin, do několik desítek let a jsou řízeny evolucí, nikoliv opotřebením organismu (telomery v DNA). Ono evoluce by nefungovala, kdyby organismy žily zbytečně dlouho, prodloužilo by to reakční dobu druhu na změny okolního prostředí a druh by s větší pravděpodobností zanikl. U výrobků je to stejné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).