Hlavní navigace

Jak to vypadá v T-Mobile DC7, jednom z největších datacenter v Česku

25. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
T-Mobile drží 30procentní podíl na trhu a nové datacentrum má firmě pomoci v dalším růstu.

T-Mobile nedávno oficiálně otevřel své sedmé datové centrum v Praze, které nazval DC7. Je primárně určené pro kolokaci a operátor by tak v byznysu s datacentry chtěl posílit své současné postavení. Firma má tržní podíl kolem 30 % a spravuje prostory na 10 tisících metrech čtverečních. Vedle Prahy má také sály v Brně a Ostravě.

I proto se T-Mobile snaží DC7 profilovat jako nezávislé datacentrum, které není nutně spojené se samotným operátorem. Budovu a služby kolem provozuje dceřiná společnost CE Colo, která už jedno datacentrum v Praze má. DC7 je optickými trasami přímo propojené s datacentry Nagano a CE Colo a zároveň umožňuje vstup dalším providerům. V brzké době by jich mělo být kolem deseti. Probíhají rovněž jednání o tom, že se do DC7 umístí pasivní bod NIX.CZ.

T-Mobile výši investice do DC7 neupřesňuje. Uvádí nicméně, že by se návratnost měla pohybovat ve standardním období šesti až deseti let, přičemž by ji firma ráda tlačila spíše k té spodní hranici.

Jeden sál z osmi

Operátor na projektu nejnovějšího datacentra pracoval několik let. Už v roce 2014 začal hledat vhodné prostory. DC7 nakonec stojí na okraji průmyslové zóny v Malešicích, kousek od datacentra ServerPark od VSHostingu.

Podívejte se, jak datové centrum DC7 vypadá:

K podpisu smlouvy s developerem došlo v dubnu roku 2016, koncem roku bylo připravené územní rozhodnutí, o čtyři měsíce později stavební povolení a samotná stavba se rozjela v květnu loňského roku. Komerční provoz odstartoval přesně o rok později.

DC7 se buduje postupně s tím, jak přicházejí zákazníci. V současné době je připraveno administrační centrum a první budova s datovými sály a non-IT technikou. V této části je na čtyři datové sály připraveno 1400 metrů čtverečních. Vedle budovy už je připravená plocha na případné dostavění dalších prostor, kde mají být k dispozici dalších čtyři sály o stejné rozloze.

Celkově má tedy DC7 ve výsledku mít na IT vybavení k dispozici 2800 metrů čtverečních a celkovou plochu 5200 metrů čtverečních.

Z předpřipravených sálů je aktuálně v provozu jeden. V něm si jako jeden z prvních prostorů zaplatila Raiffeisenbank a další postupně přibývají. „Obchodně to funguje dobře, máme prodáno 45 procent kapacity prvního sálu,“ říkají zástupci T-Mobilu pro Lupu. „O kolokační byznys nebude nouze, poptávka je konstantní.“ Byznys táhnou především větší hráči ze zahraničí.

TIER 4 nikdo nezaplatí

Nejmenší prostor, který T-Mobile v rámci DC7 pronajímá, je třetina racku. Zákazníci si často vozí kompletně osazené racky, proto je pro ně připravená nákladová rampa a dostatečně dimenzované dveře ve všech částech datacentra.

K „oživování“ dalších tří sálů v rámci první budovy má dojít s postupným zaplňováním. Jeden takový sál má být hotový během čtyř měsíců. Mimo jiné kvůli tomu, že zhruba tak dlouho trvá dodávka velké chladící jednotky.

S postupným zaplňováním IT technikou se má snižovat PUE. To je v současné době na hodnotě kolem 1,6, DC7 je každopádně projektované na 1,3. T-Mobile a CE Colo si nenechávaly stavbu projektovat na klíč a samy si koordinovaly jednotlivé dodavatele.

Napájení je postaveno na N+1 a k dispozici jsou tak dvě napájecí větve. Maximální teoretický příkon datacentra je až 11 MW. Ovšem příliš se neočekává, že by se v praxi takové hodnoty dosáhlo. Hustota příkonu na jeden rack je pak až 30 kW.

Design datového centra splňuje požadavky na certifikaci TIER 3 od Uptime Institute. Na požadavky kolem TIER 4 operátor schválně necílil. „Ve výsledku vám to nikdo nezaplatí,“ uvádějí zástupci T-Mobilu.

Kritická infrastruktura a Čepro

Jinak DC7 splňuje standard tři, jak ho vyžaduje Národní bezpečnostní úřad. Součástí datacentra je mimo jiné rozdělení do zón, přičemž ne každý zákazník může do všech. Zákazníci si mohou servery umisťovat do vlastních klecí, kde se přizpůsobuje kamerový systém a možnosti vstupu a zásahů. Příkladem je třeba to, kdy si T-Mobile v rámci této klece přes kamerový systém monitoruje pouze vlastní non-IT technologii a zbytek kamer si pak zajišťuje a obhospodařuje daný zákazník, aby na infrastrukturu nikdo další nemohl vidět.

DC7 má také termokamery podél oplocení, takže je možné vidět živé bytosti v okolí (prozatím byli spatření pouze zajíci). Zavedeno je také dvoufaktorové ověřování.

BRAND24

DC7 je součástí kritické infrastruktury státu, díky čemuž má mít v případě problémů přístup k naftě a podobně. T-Mobile se každopádně nechce spoléhat pouze na tuto možnost a uzavřel také zásobovací havarijní kontrakt s podnikem Čepro. Ten mu má být schopný naftu dodat během čtyř hodin. Záložní generátory slibují chod z běžných nádrží po dobu alespoň dvanácti hodin a další řádově desítky hodin pomocí automatického doplňování z externích nádrží.

Pro chlazení se využívá nepřímý free cooling s teplými a studenými uličkami. Datové sály mají zdvojenou podlahu (spodní část má na výšku jeden metr), kudy proudí vzduch o teplotě 23 až 24 stupňů Celsia. DC7 má na míru dělané vzduchotechnické jednotky od společnosti Hoval z Lichtenštejnska. Využívá se také adiabatické skrápění výměníku pomocí dešťové vody. Ta se zachytává na ploše osm tisíc metrů čtverečních a skladuje v zásobárně o velikosti 1600 metrů krychlových.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).