Hlavní navigace

Názor k článku Jak vláda odmítla, aby novináři z ČT a rozhlasu museli přiznávat majetek od XYZ - Pamětník - děkuji za Váš názor. Sice je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 11. 2020 21:20

    XYZ

    Pamětník - děkuji za Váš názor. Sice je poznat, že jsme se moc nepochopili, ale to nic nemění na věci, že váš pohled plně respektuji. Má totiž - co jste napsal - hlavu i patu. Přečetl jsem si to co jste napsal poctivě, i když se zde zřejmě neshodneme, kéž by bylo více diskutujících jako jste vy. Je vidět, že svět je ještě normální. Děkuji.

    Šikovnost se dá řešit formou odměn. Otázka je kdo posuzuje tu šikovnost a na základě čeho. Jen došlo k nepochopení se. Ono pokud peníze jdou z ČT a je jedno jesti dotyčný dostává XX tisíc nebo XXX tisíc je to OK, když si je zaslouží nic proti tomu. Problém ovšem je, pokud ten příjem je vyšší, ale nepochází (!) z řad ČT. Pak už je otazka odkud jsou. Jestli z přivýdělku, který s výkonem povolání novináře nesouvisí a neovlivňuje, pak po tom je to OK, nebo může ovlivnit důvěryhodnost, pak to OK už není. Tady nejde vůbec o zavist ani o to, jestli kolega na Nově bere víc. Na Nově si může dělat co chce, nás to nic nestojí. Na ČT je plat z naší peněženky. Kdo je závistivý, bude i tak. Je to jen jedna z možností kontroly, podobně jako je u poslanců. Zvýšený příjem je vždy podezřelý. Nesmí se to vnimat jako kádrování. To není, byla by to podmínka práce, podobně jako jsou v jiných oborech, např. policie, atd.. ber nebo nech být. Tabulky - jde o to, že každý by měl brát na základě dosaženého vzdělání, praxe stejně. Pokud dělá víc - diskusní pořady, živé vstupy, atd. pak má nárok na příplatek. Tam jde o to, že když někdo není loajální k názorům vedoucího, aby nebyl trestán. Může existovat podezření, že novinařina může být oblivňována politickym přesvědčením nadřízených. Nemáš můj názor, nepustím to dál a nečekej žádné dobré ohodnocení. Netvrdím, že tomu tak vždy je, ale když sleduji vysílání ČT a kdo je viditelně upřednostňován, může to navozovat i takový úsudek. Ten návrh na mě prostě působí tak, že je to pokus / snaha tyto otazníky nějak eliminovat. Vycházím čistě z principu - pokud nemám co skrývat, nemusí mě to trápit. Vždyť se nemusí vůbec příjmy zveřejňovat veřejnosti jako dělá např. BBC, ale kontrola "objektivity" nezávislým subjektem mimo ČT prostě chybí. Zde nastává problém, co je a co není objektivní a kdo by to rozhodoval, jelikož o tom rozhodnout vlastně ani prakticky nejde. Takže nemůže jít o názorové hodnocení, ale jen eliminaci vedlejších vlivů. Je i jasné, že nejde vymlátit moderátorovi/no­vináři z hlavy jeho možnou zaujatost. Prostě mám pocit, že ten návrh špatný není, ale zahodí se, že vyšel z pera KSČM, přitom tato strana už asi těžko bude něco ovlivnovat, sama tolik voličů už ani nemá a kdo ví, jestli není v parlamentu již naposledy. Otázka je, že se téma ČT neřeší, třeba jiným navrhem, úpravou, nemusí přece jít třeba o prokazování majetku. Ono pokud ještě do toho stávkuje Milión chvilek, opozice, v mých očích spíše potvrzuje, že něco není opravdu úplně v pořádku. Pak se ptám, čeho se vlastně tito bojovníci ve skutečnosti bojí. Věřím, že mnohým novinářům by to bylo i jedno. Sami dělají často podobné reportáže a zjišťují kde kdo má jaký příjem a ve většině případů dotyčné rovnou sami soudí a odsoudí.

    Ale návrh neprošel, takže není vlastně co řešit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).