Hlavní navigace

Jak volat na pevné linky téměř zadarmo

3. 5. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Mnoho uživatelů Internetu si zvyklo používat aplikace pro rychlé zasílání zpráv a telefonování přes Internet. Naprosté prvenství má v České republice ICQ a Skype. Existuje ale i možnost telefonovat zdarma z počítače připojeného na Internet na pevné telefonní linky u nás i ve světě. Jak takové telefonování funguje?

Většina pokročilých uživatelů Internetu se alespoň jedenkrát setkala s aplikací Skype. Někdo ji využívá občasně, jiný denně. Mezi hlavní přednosti této aplikace patří velmi jednoduché ovládání v češtině, možnost zasílat rychlé zprávy a chatovat a zejména telefonovat zdarma mezi dvěma počítači připojenými do Internetu. Velikou devizou je také zapojení videohovoru, které ocení zejména lidé komunikující na velké vzdálenosti. Více informací o této notoricky známé aplikaci asi není potřeba uvádět, na webu je k dispozici mnoho různých recenzí a návodů, jak s aplikací Skype pracovat (včetně článku na Lupě).

Řada uživatelů pevných telefonních linek je z důvodu úspory nákladů zrušila. Občas ale každý z nás telefonuje na pevnou linku, a pokud nedisponujeme stovkami volných minut ve svém mobilním tarifu, musíme nalézt jinou, levnější cestu. Jednou z variant je zakoupit kredit na Skype a využívat jednotné řešení pro telefonování mezi počítači a na pevnou linku. Ceny volání u Skype jsou sice nízké, ale zdaleka se neblíží k nule. Další možností jednoduchého řešení je využít specializované aplikace, pomocí níž lze telefonovat „skoro“ zadarmo. Proč skoro? Obvykle jsou podmínky nastaveny tak, že můžete telefonovat neomezeně, pokud provozovateli služby zaplatíte jednorázový kredit.

Jedna aplikace v mnoha podobách

V předchozím odstavci jsem hovořil poměrně obecně o specializované aplikaci. Konkrétně to jsou desítky stejných aplikací pod různými názvy. Uživatelské rozhraní je téměř totožné a nelze jednoznačně určit, která z aplikací je prapůvodce celého záměru. My jsme si na testování vybrali aplikace VoipDiscount, VoipCheap, VoipStunt a poivY. Na webech jednotlivých projektů lze stáhnout nejnovější verze aplikací, přečtete si zde také informace o bezplatném volání a naleznete zde základní instrukce, jak s aplikacemi pracovat. Veškeré informace na webech jsou pouze v anglické lokalizaci.

VoipDiscount

VoipDiscount je bezplatná aplikace, která vám dovolí telefonovat pomocí počítače připojeného k Internetu. Pomocí tohoto programu lze za určitých podmínek telefonovat na pevnou linku v ČR zcela zdarma. Pokud aplikaci pouze testujete, je váš hovor krácen a může být dlouhý maximálně jednu minutu. Jestliže zjistíte, že vám program vyhovuje, můžete si zakoupit kredit ve výši 10 euro. S tímto kreditem získáte možnost volat na pevné linky v ČR zdarma neomezeně dlouho. Kredit dále můžete využít k volání na Slovensko, kde za jednu minutu hovoru zaplatíte jeden cent.


VoIPDiscount

VoIPDiscount

Nutno dodat, že ČR není jedinou destinací, kde lze pomocí VoipDiscount volat zdarma. V seznamu jsou velmi zajímavé destinace po celém světě. K zahození nejsou kupříkladu bezplatné hovory do USA, Austrálie, Kanady, Irska, Japonska a mnoha dalších zemí. Na mobilní telefon se zadarmo dovoláte pouze do USA, Hong Kongu, Portorika, Singapuru a Thajska. Nelze opomenout také skutečnost, že aplikace dovoluje tvořit hovory mezi počítači také zcela zdarma a dokáže za velmi nízkou sazbu odesílat krátké textové zprávy po celém světě.

VoipCheap, VoipStunt a poivY

Je to až neuvěřitelné, jak stejně mohou vypadat zcela odlišné aplikace. Pravda bude jinde. Patrně se jedná o produkt nabízený ve výsledku jedinou firmou nebo si různé firmy zakoupily stejný formát aplikace a mají rabat z provolaného kreditu. Ač jsme se pokoušeli zjistit více, weby jsou velmi strohé a stejně jako v případě aplikací samotných jsou řešeny takřka podle kopíráku. Stejný je nejen design, ale také kreditní politika, složení webových stránek, některé reklamní bannery, ale stejné jsou také ceny. Podobné produkty se na Internetu hledají těžko, všechny aplikace využívají jednotný protokol, jsou tedy identické až na detaily. Dále se tedy budeme bavit o vlastnostech všech zmíněných aplikací.

Spolupráce se SIP a přidělení telefonního čísla

SIP je internetový protokol, který umožňuje realizaci VoIP relace i v případě, že nemáte zapnutý počítač. Ve své podstatě se jedná o rozhraní na hardwarovém zařízení (router, modem, telefonní gateway), které umožňuje zapojit standardní telefonní přístroj a komunikovat přes VoIP operátora. Všechny uvedené aplikace spolupracují s protokolem SIP. Na webech jednotlivých projektů je návod, jak nastavit SIP na vašem zařízení. Jsou zde uvedeny parametry, plánek zapojení a manuály k některým zařízením podporujícím SIP. Vlastní telefonní číslo pro účely příchozích hovorů bohužel není možné pro oblast ČR zřídit, což celkově službu dosti znevýhodňuje.

Trik s bezplatným voláním

Jak již bylo v předchozím textu naznačeno, ne vše je tak bezvadné, jak to na první pohled vypadá. Po zakoupení kreditu 10 euro lze volat zdarma, ale maximální délka všech hovorů během jednoho kalendářního týdne, z jedné IP adresy, nesmí překročit 300 minut. Další záležitostí je platnost kreditu. Ta není neomezená, od zakoupení kreditu je nutné jej spotřebovat do sto dvaceti dnů, tedy do tří měsíců. Po tuto dobu můžete volat na pevné linky po celém světě „téměř“ bez omezení, nabitý kredit pak lze šikovně využít na telefonování do jiných zemí, na mobilní telefony nebo na posílání SMS.

Jak začít

Stažení a instalace aplikace je otázkou několika málo minut. Při prvním spuštění nainstalované aplikace budete dotázáni na uživatelské jméno a heslo. Jméno a heslo je vyžadováno pro přihlášení a stejné pak funguje do zákaznické sekce na webu výrobce aplikace a provozovatele služby. Jde tedy o krátkou registraci. Jestliže vámi zvolené jméno je již registrováno, je potřeba zvolit jméno jiné. Telefonování je snadné, ovládá se pomocí vizualizované klávesnice nebo ručně z numerické klávesnice. Pro volání v rámci ČR zvolte předvolbu +420, varianta 0042 funguje pouze v některých verzích či v jiných klonech téže aplikace. Oblíbené uživatele si můžete přidat do jednoduchého telefonního seznamu pro rychlou volbu.

Aplikace využívá zvukové rozhraní vašeho počítače. Po instalaci můžete volat chvíli i na mobilní telefony, ale to pouze v řádech několika sekund. Na pevnou linku lze do ČR volat maximálně minutu, chcete-li volat neomezeně, pak je potřeba si přednabít kredit alespoň ve výši 10 Euro. Na internetových diskusích ale někteří uživatelé poukazují na to, že v této ukázkové verzi je časový limit jedné minuty diskutabilní a často se stává, že hovor není přerušen vůbec. V našem testu se ale tato skutečnost nepotvrdila, patrně šlo o chybu některé předchozí betaverze.

Kvalita hovoru není ideální

Pro bezproblémový běh této aplikace je potřebné PC s nainstalovanými Windows XP SP2 nebo Windows 2000 SP4. Funguje ale také pod Windows Vista. Ideální je pro provoz alespoň CPU o taktu 1 GHz a operační paměť minimálně 256 MB RAM. Co se internetového připojení týká, optimem je jakákoli forma vysokorychlostního Internetu. Kvalita hovoru je značně diskutabilní, občas je výborná, jindy nedosahuje ani kvalit vysílačky. Při několika hovorech byla kvalita dobrá a obě strany se slyšely dostatečně zřetelně a bez ozvěn či šumu. Po delším užívání lze ale prohlásit, že je kvalita nestálá. Na tomto se shodují i uživatelé aplikace v nejrůznějších internetových diskusích. Takto nestále se chovají všechny zmíněné aplikace, z čehož pramení potvrzení úvahy nad jednotností všech aplikací.

Základní ceny vybraných hovorů

Kompletní ceníky naleznete na webu jednotlivých aplikací, všude shodně pod položkou Rates. Zde uvádíme jen výběr některých destinací okolních zemí s porovnáním s ceníky Skype a O2. Všechny ceny jsou uvedeny s DPH za minutu hovoru. V případě O2 bylo počítáno s cenami tarifu O2 Standard, a tam, kde to bylo nutné, uvádíme cenu ve špičce/mimo špičku. Kompletní ceníky tarifů naleznete zde – Ceníky O2, pro Skype pak třeba zde – ceníky Skype.


Základní ceny vybraných hovorů Základní ceny vybraných hovorů 
VoipDiscount Skype 02
Česko pevná zdarma v0,55 1,58 / 0,75
Česko mobil 4,50 4,83 6,50 / 4,64
Slovensko pevná 0,33 1,77 5,24
Slovensko mobil 4,34 5,60 11,31
Polsko pevná zdarma 0,55 5,24
Polsko mobil 2,66 6,43 11,31
Rakousko pevná zdarma 0,55 5,24
Rakousko mobil 3,33 7,05 11,31
Německo pevná zdarma 0,55 5,24
Německo mobil 3,33 6,44 11,31

Základní ceny vybraných hovorů – srovnání Skype, O2 a VoipDiscount


Jak vidno, toto srovnání je jen náhledem na celou problematiku. Pokud bychom do srovnání vtáhli i další VoIP poskytovatele, docílili bychom mnohem zajímavějších výsledků. Ten, kdo by patrně ze srovnání vyšel často špatně, by byla společnost O2.Důvodem jsou tabulkové ceny pro telefonování do sousedních zemí, které nejsou dále nijak zvýhodněny.

BRAND24

Jiná řešení

Otázkou zůstává, jaké jsou jiné možnosti, kterak telefonovat do telefonní sítě zdarma nebo za malý poplatek. Uveďme si tedy tipy na výhodné telefonování, a to jak za využití počítače, tak bez něj.

  • Využití VoIP poskytovatele – Jednou z variant, jak lze ušetřit velkou hotovost na telefonátech, je využití jednoho z mnoha poskytovatelů VoIP služeb. Nejprve byste se měli obrátit na poskytovatele připojení k internetu, který (zejména v případě WiFi providerů) často nabízí internetovou telefonii za zajímavé ceny nebo cenové balíčky spojené s vaším připojením. Internetovou telefonii ale nemusíte odebírat od svého providera. Existují stovky nezávislých poskytovatelů, je nutné prohledat web a porovnat ceny a nabídky.
  • Tarifní program s bezplatným telefonováním do vlastní sítě – Toto je řešení, pokud v dané síti máte přátele, rodinu nebo obchodní partnery. Bezplatné volání je obvykle vykoupeno placením standardního tarifu nebo odebírání jiných služeb. Kdykoli ale budete telefonovat do jiné sítě, zaplatíte částku, která bude v drtivé většině vyšší, než v případě nezávislých VoIP operátorů.
  • Projekt Gizmo – Pokud budete aktivními členy projektu Gizmo a přemluvíte do tohoto projektu další účastníky, pak si budete moci mezi sebou telefonovat na pevnou (a v některých případech také na mobil) zcela zdarma.
  • Telefonovat bezplatně v rámci Internetu – Nejde o žádnou převratnou novinku, ale celkem účelný systém, kterak se spojit s přáteli. Bezplatné telefonování nabízí kromě notorického programu Skype i řada jiných aplikací. Existují jich stovky. Navíc nové ICQ 6 šlo s hovory a videohovory zase o krok dále.

Závěrem

Shrnuto a potrženo – možností, jak nahradit pevnou linku, je celkem dost. Jako alternativní řešení lze využít jednu z uvedených aplikací, bohužel nelze získat vlastní telefonní číslo. Budoucnost VoIP a dalších variant internetové telefonie je teprve před námi a určitě se máme na co těšit. Do karet uživatelů a zákazníků obecně pak bude nahrávat konkurenční prostředí na trhu.

Telefonujete přes Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Procházka je autorem několika technických publikací a stovek odborných článků v počítačových magazínech a na webových serverech zabývající se IT oblastí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).