Hlavní navigace

Jak vybírat nový televizor (3.): operační systém, chytrá část

31. 7. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Letošní rok je u televizorů rokem přelomovým hned v několika ohledech. V tomto okamžiku nás ale zajímá především zavádění linuxových operačních systémů.

Ty poprvé nastoupily do sezóny 2015/16 u všech masových značek s jednou výjimkou. Tou je společnost LG Electronics, která s první verzí WebOS přišla už v televizorech pro rok 2014/15. Do té doby byly chytré televizory vybavovány vlastními systémy, které zvládaly více či méně vše potřebné.

Od moderních operačních systémů se ovšem očekává především jistá univerzálnost a otevřenost novým možnostem. A také spolupráce s podobnými aplikacemi, jako jsou ty u mobilních přístrojů, a mj. i jejich jednodušší a levnější vývoj.

Očekávají se ale také lepší možnosti v propojení směrem mobilním, ale například i dohledovým systémům a také třeba solidnější spolupráce s periferiemi, typicky klávesnicí, myší či nějakou kombinací. Popravdě řečeno, tady se zatím žádný z moderních unixových (linuxových) systémů příliš nepředvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Velký přehled českých (částečně i slovenských) aplikací pro chytré televizory v roce 2015

Aplikace, zejména ty lokální, jsme rozebrali v samostatném článku. V tomto se podíváme například na možnosti sdílení obrazovky z mobilu a propojení televizorů ve vaší domácnosti do speciální domácí sítě. Ta následně umožňuje dokonce i převzetí signálu z tuneru z jednoho televizoru na druhý, aniž byste do další místnosti museli mít přiveden anténní svod.

I to jsou vlastnosti, na které byste se mohli při výběru chytrého televizoru zaměřit, resp. které by vás mohly zajímat, zvláště když kupujete dražší přístroj a jste trochu náročnější či máte vyhraněnější potřeby. Mimochodem v této souvislosti je dobré podotknout, že se dnes více než kdy dříve vyplatí před „obnovou vozového parku“ popřemýšlet o jedné značce. Spolupráce je pak fakticky zaručena, o ovládacím stylu ani nemluvě.


Autor: Philips

Chytré platformy: co se nyní nabízí?

GoGEN (Hyundai a někteří další) – nejen u tohoto výrobce můžeme zaznamenat postupné přecházení na platformu Opera, kde můžete využít i stejnojmenný webový prohlížeč a vlastní obchod s aplikacemi a rozšířeními. Unikátní u GoGENu je, že můžete zakoupit Smart TV už od velikosti 61 cm, tj. 24 palců (TVH 24384 Web), což platí i u Hyundai (HL 24382 Smart).

LG – klasickou platformou je Netcast, novou je WebOS nyní ve verzi 2.0. Ta je po aktualizaci dostupná nikoli v úplné, nýbrž v trochu omezenější podobě také pro modely televizorů ze sezóny 2014/15. Tedy pro ty, které byly vybaveny WebOS 1.0. Netcast letos najdete jen u Full HD televizorů, WebOS pak u všech s rozlišením Ultra HD.

Loewe zatím podle vlastních slov do linuxových operačních systému televizorů jít nehodlá. U Smart TV, což jsou všechny nabízené, se orientuje na vyzrálou platformu Netrange a pod jménem Loewe Assist Media 2015 u ní přichází s řadou nových funkcí.

Panasonic – tradiční platforma Viera, nebo také Smart Viera, je k dispozici u nižších modelů Smart TV a také u všech s rozlišením Full HD. Operační systém Firefox najdete u Ultra HD (4K) od řady CX680 výše (CX700, CX750 a CX800 – rovná obrazovka) a u CR730 a CR850 s prohnutými obrazovkami.

Philips (TP Vision) – klasická platforma Net TV je zastoupena v chytrých televizorech i letos. K ní v loňském roce přibyl operační systém Android 4.2, mimochodem s vynikajícími výsledky v našich testech. Televizory s OS Android TV nastupují od července/srpna 2015 a tady si na zkušenosti teprve musíme počkat. Pokud jde o zastoupení NetTV a Androidu v konkrétních řadách, Philips (TP Vision) to má letos notně pomíchané, takže se raději ptejte.

Samsung u televizorů tradiční platformu už zcela vypustil a všechny Smart TV 2015/16 jsou postaveny na operačním systému Tizen. Ten je ale zcela skrytý a výrobce ho nijak nepropaguje, dokonce ani v menu. Mluví pouze o platformě Smart TV.

Sencor – tak tohle je v této souvislosti hodně zajímavá značka. Nejenže přechází na platformu Opera, ale uvedla na český trh i první televizor s operačním systémem Android 4.0 (SLE 39A1000M4). Bohužel už je zcela vyprodaný a od výrobce nemám zprávu, kdy a zda vůbec budou některé další. Chytré televizory jsou ke koupi od 81 cm (32").

Chytré platformy – shrnuto:

Dnes se prodávají chytré televizory jak s klasickými firemními platformami, tak s opravdovými operačními systémy. Pouze Samsung letos nabízí jen to druhé.

Linuxové OS – přístup k chytrým funkcím

LG WebOS – vstup do Smart TV se objeví na spodní části obrazovky v pomalu „nekonečné“ liště. Ve skutečnosti jde o seznam nějakých tří desítek aplikací, který jde upravit. Za běžného stavu vše vyvoláte tlačítkem Domov.

Panasonic Firefox – základem je rozcestník v podobě tzv. domácí obrazovky, i když chytré funkce můžete vyvolat i přímo. Ta zahrnuje tři volby: Live TV (živé TV vysílání), Aplikace (plus chytré funkce a vstup do všech aplikací) a Zařízení, což jsou nejen vstupy a výstupy, ale například i sdílení obrazovky třeba s mobilem. Výhodou je, že domácí obrazovku lze prakticky plně přizpůsobit a můžete tak na ni umístit jak aplikace, tak většinu vstupů, EPG, a dokonce i konkrétní televizní kanál.

Philips Android 4.2 a Android TV – televizory s prvním OS jsem testoval, ty s druhým zatím ještě nikoli. V každém případě je tu tlačítko Home a jsou tu i chytré funkce, do kterých vstoupíte přes seznam aplikací, který na dalších volbách (obrazovkách) nabízí i vstup do multimédií. V případě Android TV (Android 5) má být vše řešeno horizontálně, což je myslím vidět v galerii výše. Nad sebou tak například najdete výpis aplikací, her či televizních stanic.

Samsung Tizen – vstup do chytrých funkcí, multimédií apod. nabíhá do opět upravitelné lišty ve spodní části obrazovky. V základu obsahuje jen několik voleb: Můj obsah (multimédia), Filmbox Live, Voyo, Hledat a Smazat vše. Volby doplňuje sdružená ikona s doporučenými aplikacemi, resp. funkcemi, a přes ni se dostanete i na seznam všech aplikací, které máte k dispozici.

Linuxové OS – shrnuto:

Každý výrobce má práci s chytrými funkcemi pojatu jinak. LG a Samsung podobně, Panasonic a Philips se odlišují nejen od LG a Samsungu, ale i sami od sebe. Jak to řeší Sony, které má taktéž Android, bohužel netuším. Opravdovou domácí obrazovku à la rozcestník nabízí jen Panasonic. Není to ale to samé, co u platformy Viera, která byla v tomto ohledu propracovanější.

Co zvolit: klasiku nebo moderní OS?

Možnosti jsou ve skutečnosti tři. Můžete totiž ještě sáhnout po „hloupém“ televizoru a „chytrost“ vyřešit externím set-top boxem. To je ale na jiné povídání, takže berme v úvahu naše dvě standardní možnosti:

  • chytrý televizor klasické platformy, nebo
  • chytrý televizor s moderním operačním systémem, u něhož je naděje na dlouhodobé vylepšování vlastností vydáváním nových verzí a zdokonalováním jeho schopností.

Tady je třeba říci, že ať už sáhnete po jakékoli z obou voleb, výsledek nyní bude v podstatě podobný. To se ale bavíme o krátkodobém výhledu. Z hlediska toho dlouhodobého jasně vítězí moderní OS, protože i když letos mají všichni výrobci, s výjimkou Samsungu, v nabídce chytrých televizorů nové i staré platformy, během pár let tomu tak být nemusí.

Co se aplikací týče, tady rozdíly být mohou a časem budou i velké, protože můžeme předpokládat, že se aplikace pro starší platformy přestanou aktualizovat, takže postupně zastarají, a to nejen morálně.

Co zvolit – shrnuto:

  • Chytrý televizor s klasickou platformou.
  • Chytrý televizor s moderním operačním systémem.

Akurátně vzato k tomu přistupuje ještě třetí možnost: hloupý televizor + chytrý externí set-top box. Těch bude čím dál tím více a budou umět i streamovat, a to včetně Ultra HD (4K).

Co zvolit – doporučení:

Dnes jsme v přechodové fázi a odpověď nemusí být tak jednoznačná. Orientujte se především podle financí a podle toho, jak se vám líbí prostředí televizoru. A také podle vašich nároků a účelu, pro který chytrý televizor pořizujete. A myslete i na to, že starší platformy jsou vyzrálé a nemají problémy s rychlostí operací. Pokud ale dlouhodobě požadujete co nejvíce aplikací a co největší otevřenost, resp. možnosti, sáhněte raději po moderním OS a nelitujte času a projeďte testy na DigiZone.cz. Pak se běžte podívat na skutečnost do solidní prodejny.

Gogen TVF40384Web nabízí výbornou aplikaci Smart Center pro mobil či tablet, která dokáže nejen televizor ovládat, ale i převzít obraz z televizního tuneru. A fungovalo to naprosto pohodově!
Autor: Bohumil Herwig

GoGEN TVF40384Web nabízí výbornou aplikaci Smart Center pro mobil či tablet, která dokáže televizor nejen ovládat, ale i převzít obraz z televizního tuneru. A fungovalo to naprosto pohodově.

Chytré funkce nejen obvyklé

Aplikace pro zahraniční servery jsou v podstatě u všech masových značek podobné (přizpůsobit se snaží i ty menší), takže je zbytečné se jimi zabývat. Navíc je dobře znáte a v praxi jde o totéž: sociální sítě, YouTube, internetová rádia, rozhlasové a televizní stanice a je tu též nějaká ta zábava, hry a například i vyhlášené specialitky typu hořící krb a šumění oceánu.

Pokud neznáte, vřele doporučuji.

Další funkce chytré části televizoru ale totožné už být nemusí. Lokální aplikace jsme rozebrali v samostatném článku, takže se nyní ve stručnosti podívejme především na spolupráci s externím zařízením a také na sdílení videa.

Situace na trhu se za poslední rok dosti proměnila a například ovládání televizoru přes mobil nebo převzetí obrazu z tuneru už umějí i menší, resp. vysloveně malé značky typu GoGEN a Hyundai. Pamatujte ale, že k tomu potřebujete funkční Wi-Fi připojenou na stejný rozbočovač jako samotné zařízení. Navíc některé televizory stále ještě nemají Wi-Fi zabudovánu, což platí především u malých značek. Pokud na tento případ narazíte, vždy si pořizujte originální USB adaptér a nezkoušejte žádné náhražky. U chytrého televizoru bez Wi-Fi využijete jen část jeho funkcí, a to by byla určitě škoda.

Spolupráce s periferiemi – obecně vzato se dá říci, že pokud se nebavíme o paměťových médiích, na které přijde řeč v části o multimédiích, je podpora periferií typu myš, klávesnice či klávesnice s dotykovou destičkou v současnosti lepší u tradičních platforem než u moderních linuxových OS. Alespoň podle mého momentálního zkoušení se zařízeními Logitech a Trust. Výhodou v tomto okamžiku může být zabudované Bluetooth, takže můžete bezdrátové periferie připojit i tímto způsobem. Mě ale nejvíce potěšilo to, že více než deset let stará drátová myš Logitech fungovala snad vždy. Jak vidíte, není nad klasiku.

Philips Ambilight (osvícení pozadí televizoru) – zařadit tuhle technologii mezi chytré funkce může někomu připadat odvážné. Podle mého je to ale zcela na místě. Šetří vaše oči, rozšiřuje zorné pole například v herním režimu (poslední letošní vychytávková verze Ambilightu) a navíc, pokud si pořídíte nesporně chytré žárovky systému Philips hue, můžete je s televizorem i propojit. Barevně „vyhrávat“ vám pak bude celá domácnost. Mimochodem, v galerii výše najdete nastavení barvy osvětlení Ambilight podle barvy stěny. Šikovná věcička. A vysloveně funkční.

Spolupráce s přenosným zařízením dnes zahrnuje tři věci: ovládání televizoru přes aplikaci v mobilu či v tabletu, což už nabízí opravdu kde kdo a máte ji často k dispozici i u vysloveně levných přístrojů, a možnost do televizoru streamovat muziku, fotky či video. Nebo z něj naopak vyvést zvuk na externí reproduktor, nebo dokonce zvukovou lištu. Třetí možností, která před rokem vstoupila i do segmentu malých značek, je převzetí tuneru televizoru, tedy aktuálního TV vysílání, na tablet či mobil. Jak vidíte na fotografii výše, „televizi“ si můžete odnést sebou i u GoGENu. Stačí jen funkční Wi-Fi a nainstalování aplikace GoGEN Smart Center.

Propojení TV do domácí sítě formou klient/server nabízí Philips (TP Vision) a Panasonic. V druhém případě, který znám více, je možné převzít nejen pořad z televizního tuneru, ale také nahrávku, programovou nabídku EPG atd. Tady ale záleží na tom, jakou formu propojení zvolíte. Zda sáhnete po tzv. streamování TV signálu přes DLNA (vše se objevuje jako adresář), nebo rovnou při instalaci ve volbě tuneru zvolíte položku „DVB přes IP“.

V tomto případě se nabízí ještě více možností, a přitom na podřízené TV (klient) nepotřebujete nic jiného než elektrickou zásuvku a připojení k internetu, a to klidně i jen přes Wi-Fi. Navíc pokud je hlavní televizor dvoutunerový, můžete se na druhém přístroji dívat na co chcete a na hlavním televizoru se pouze jeden z tunerů zablokuje. Pokud se takto napojíte na jednotunerový stroj, můžete sledovat jen stanici, která je navolena na hlavním televizoru. Můžete ale sledovat i nahrávku na připojeném disku a takovéto možnosti přijdou vhod nejen u instalací televizoru ve starších domech a bytech, kde nemusíte tahat anténní svod.

BRAND24

Chytré funkce – shrnuto:

U Smart TV hledejte vedle aplikací pro přístup na nejrůznější servery vlastnosti jako převzetí TV vysílání na mobil, možnost vzájemného propojení do TV sítě, pokud o ni stojíte, a také možnost stáhnout ovládací aplikaci pro Android či iOS. Ale pozor! Tady záleží i na její kompatibilitě s konkrétním mobilem, protože na všech nemusí pracovat. Důležité je také v tomto okamžiku myslet na Wi-Fi (ideálně certifikované), resp. na Wi-Fi Miracast (taktéž) určené pro napojení mobilu.

Chytré funkce – doporučení:

Výběr můžete pojmout hned z několika hledisek, takže se nejdříve zaměřte na to, co od nich vlastně požadujete. Jakmile budete mít v tomto ohledu jasno, některé značky možná vyplynou a jiné možná zmizí.

Chytrý televizor s operačním systémem, nebo jen se základní firemní platformou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).