Hlavní navigace

Názor k článku Jak vyhnat z internetu teroristy? Špehováním všech uživatelů, navrhla pracovní skupina EU od Ondřej Bouda - Jistě že vždycky budou technické prostředky, kterými to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2012 11:55

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    Jistě že vždycky budou technické prostředky, kterými to půjde obejít. Chybný je předpoklad, že všichni, kdo budou mít nekalé úmysly, je budou používat a že to dokážou používat správně (a že navíc budou dostatečně skromní, aby se se svými úmysly ani náznakem nepochlubili na Facebooku/Twitteru apod.).

    Čili argument, že to jde obejít, je jen polovičatý. Aby byl relevantní, je nutné ho doplnit studií, nakolik by k takovému obcházení účinně docházelo - teprve pak lze odhadovat, zda/nakolik by šmírování bylo účinné.

    Další věc je, že omezování internetových aktivit teroristů má víc cílů, než jen odhalit jejich komunikaci. Stejně důležité je zamezení propagandy (tj. náboru sympatizantů => stoupenců => aktivních členů). A taková propaganda - z principu věci - nemůže být zakódovaná/skrytá.

    Disclaimer: Tím neříkám, že by se ty opatření měly zavést. Říkám, že je logické, že v té studii jsou - a že je zrovna tak logické, že se je nikdo ani nepokusí zavádět (to by v Evropě byla politická sebevražda, navíc nesmyslná: i kdyby se to podařilo protlačit parlamenty [dost nereálné], neprojde to přes Ústavní soud/Soud pro lidská práva).
    Zkrátka v tuto chvíli bít na poplach je asi tak smysluplné, jako objednávat pohřeb ve chvíli, kdy sedáte do auta. Bít na poplach bude mít smysl teprve ve chvíli, kdy by oproti vší pravděpodobnosti přeci jen někomu ruplo v kouli a začal se to pokoušet protlačit...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).