Hlavní navigace

Představujeme Disney+. Podívejte se, jaké nabízí funkce a rozhraní

13. 1. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Petr Faistauer
Streamovací službu Disney+ už používají desítky milionů lidí. Podle amerických analytiků navíc odlákala asi šest procent předplatitelů konkurenčnímu Netflixu. Co zákazníci za měsíční paušál vlastně získávají?

Disney+, dlouho očekávaná internetová videotéka korporace The Walt Disney Company, se chystá do dalších států. Nejprve byla spuštěna 12. listopadu 2019 ve Spojených státech amerických, Kanadě a Nizozemsku, 19. listopadu následovalo spuštění služby v Austrálii, na Novém Zélandu a Portoriku.

Další „den D“ společnost plánuje na 31. březen 2020, na který ohlásila spuštění služby v západní Evropě. Konkrétně vyjmenovala Velkou Británii a Irsko, Německo, Francii, Itálii a Španělsko. Výčet zemí se ale ještě zřejmě do zmíněného data rozšíří (alespoň podle tweetu společnosti Disney). Nabídka filmů a seriálů se však v každé zemi může mírně lišit.

Start služby hlavně na domácím trhu provázel tak značný zájem diváků, že docházelo i k výpadkům a nebylo možné se přihlásit. Výpadky byly hlavně na území tzv. „původní třináctky“, tedy v hustě zalidněné oblasti zahrnující státy na atlantickém pobřeží včetně hlavního města, s přesahem nahoru až za kanadské hranice a dolů až k oběma Karolínám a Floridě. Čím více bychom směřovali do vnitrozemí směrem k řece Mississippi, tradiční dělicí čáře „východních států“, tím méně výpadků bychom na různých mapách dostupnosti viděli.

S drobnými výpadky se podle webu DownDetector setkávali i obyvatelé západního pobřeží, konkrétně států Washington a Arizona. Nedostupnost služby hlásily rovněž některé oblasti v Kalifornii (Los Angeles, San Diego, San Bernardino nebo Santa Barbara).

Zmíněné výpadky se povedlo odstranit až po necelých pěti hodinách. Podle tiskové zprávy z následujícího dne dosáhla služba deseti miliónů registrací za jediný den. Od té chvíle firma přesná čísla neuvádí, podle prosincových odhadů nezávislých analytiků už má služba jen v USA přes 24 milionů předplatitelů. Asi šest procent lidí dokázala odlákat od konkurenčního Netflixu.

Kdo měl štěstí a výpadek ho nepostihl, ocitl se v hlavním rozhraní:

Hlavní rozhraní Disney+
Autor: Petr Faistauer

Hlavní rozhraní Disney+

Služba je nabízena pro široký záběr zařízení a platforem, ale všude má víceméně jednotný layout. Podle použitého zařízení jsou jen odlišně uspořádány ovládací prvky a menu. 

Společné jsou vždy tři hlavní věci: upoutávka při horní straně zobrazovače (dynamicky se mění cca pět motivů), dále pět přímých vstupů do hlavních sekcí, každý s krátkou animací v aktivním stavu, a nakonec seznam obsahu ve formě dlaždic s motivem a názvem pořadu, který lze procházet horizontálně.


Autor: Petr Faistauer

Tři základní části rozhraní Disney+ bez ohledu na platformu

Každý z pěti přímých vstupů do hlavních katalogů (Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic) při aktivaci přejetím nebo klepnutím přehraje krátkou animaci na pozadí a dojde k přebarvení loga.

Na grafice níže jsou v horním řádku vstupy v základním stavu, v dolním po aktivaci. Poznámka: jde o informační montáž, vždy se přehrává pouze jedna z animací.


Autor: Petr Faistauer

Vstupy do sekcí ve výchozím a v animovaném stavu

I zde, stejně jako u většiny konkurenčních služeb, je každá dostupná položka prezentována dedikovanou kartou pořadu s vlastním ovládacím menu. 

Karta seriálu v Disney+
Autor: Petr Faistauer

Karta seriálu v Disney+

Karta filmu v Disney+
Autor: Petr Faistauer

Karta filmu v Disney+

Pod každým uživatelským účtem lze vytvořit až sedm různých profilů, včetně speciálních dětských, které mají odlišné nastavení a grafické prostředí. Poměr dětských a dospělých profilů v rámci celkových sedmi není nijak omezen, lze je nastavit dle osobních požadavků majitele účtu.

Majitel účtu má možnost nastavit pro každý profil avatara s motivy velkého množství postav z tvorby všech studií Walt Disney Company.

Účty mohou být použity na více než 10 kompatibilních zařízeních. V jednom účtu lze v základním nastavení spustit až čtyři souběžné datové streamy.

Služba nabízí dva druhy předplatného. Pouze Disney+ (6,99 USD měsíčně), nebo výhodný balíček Disney+/Hulu/ ESPN+ (12,99 USD měsíčně). Jak jsme už zmínili v předchozích článcích, klienti společnosti Verizon získají při určité kombinaci služeb Disney+ na 1 rok zdarma.

Obsah v kvalitě UltraHD/HDR není na rozdíl od konkurence extra zpoplatněn, užijete si ho tedy v rámci běžného předplatného.

Dále si ukážeme různé varianty uživatelského rozhraní služby, které se mírně liší umístěním menu a ovládacích prvků podle zařízení, na kterém je služba aktuálně spuštěna.

Aplikace Disney+ pro Smart TV
Autor: The Walt Disney Company

Aplikace Disney+ pro Smart TV

Mobilní aplikace Disney+
Autor: The Walt Disney Company

Mobilní aplikace Disney+

Varianta služby Disney+ pro prohlížeč
Autor: Petr Faistauer

Varianta služby Disney+ pro prohlížeč

Jak už jsme zmínili, obsah služby můžete procházet různými způsoby. Buď otevřete přednastavené sekce na hlavní straně, nebo si vyberete tvorbu jednoho z pěti studií. Na stránce vyhledávání je kromě klasického textového vyhledávání přidán další blok přímých odkazů na kolekce filmů a seriálů („Explore“). Oproti testovací verzi byla nabídka v sekci Explore podstatně rozšířena.

Nabídka testovací verze Disney+ (mobilní aplikace)
Autor: Petr Faistauer

Nabídka testovací verze Disney+ (mobilní aplikace)

Nabídka po spuštění služby Disney+
Autor: Petr Faistauer

Nabídka po spuštění služby Disney+

Dále lze z hlavní strany vstoupit do nabídky „Disney Originals“, do katalogu filmů a do katalogu seriálů. Postupně si vše podrobněji představíme.

Sekce na hlavní straně

Přímé studiové odkazy s animacemi

Produkce Walt Disney Studios:

Produkce studia Pixar:

Pro fanoušky Marvel Universe:

A pro nadšence do Star Wars…

Dokumenty National Geographic

Vyhledávání a sekce Explore

Soudě podle diváckých komentářů na facebookové stránce Disney+ se největší oblibě těší kolekce s názvem „Disney Through the Decades“, představující nejslavnější filmy značky Disney od začátků studia až do současnosti.

Disney Originals

Nejznámější položkou této sekce je The Mandalorian, hraný seriál z prostředí Star Wars, natáčený exkluzivně pro službu Disney+.

Katalog filmů

Katalog filmů lze třídit dvěma způsoby – abecedně, anebo podle doporučení. Dostanete se z něj i do sekce „Originals“ a do žánrové podsekce. Základ zůstává u standardní i mobilní verze totožný, pouze jsou jinak poskládány položky menu. Fotogalerie pochází z verze pro tablet s abecedním tříděním.

Katalog seriálů

Podobně jako filmy můžete také seriály třídit více způsoby (podle abecedy, doporučení, nebo podle žánrových kritérií včetně podsekce „Disney Channel“). Základ zůstává i zde u standardní i mobilní verze totožný, pouze jsou jinak poskládány položky menu. Podrobnější náhled na katalog opět v galerii níže – verze pro tablet s abecedním tříděním.

Menu nabízí ještě dva další odkazy. Prvním je „Home“, volba rychlého návratu na hlavní stránku služby. Druhým je „Watchlist“, což je uživatelsky nastavitelný seznam uložených položek k odloženému nebo opakovanému zhlédnutí. 

Do seznamu můžete pořady přidávat kliknutím na ikonu + (na kartě filmu nebo seriálu pod jeho názvem). Totéž naznačuje stejná ikonka u odkazu v hlavním menu.

Možnost přidání pořadu do seznamu k dalšímu zhlédnutí
Autor: Petr Faistauer

Možnost přidání pořadu do seznamu k dalšímu zhlédnutí

Pokud už pořad v seznamu je, barva ikonky se změní na zelenou.

Uživatelský seznam pořadů k dalšímu zhlédnutí (watchlist) v Disney+
Autor: Petr Faistauer

Uživatelský seznam pořadů k dalšímu zhlédnutí (watchlist) v Disney+

Pro dětské profily je k dispozici vlastní hlavní strana s přístupem pouze do dětských sekcí.

UX DAy - tip 2

Disney+ Kids
Autor: Petr Faistauer

Disney+ Kids

Vzhledem k masivnímu navyšování uživatelských účtů už v prvních dnech po spuštění, a rovněž pokud služba udrží přislíbený trend, má velmi dobře nakročeno k tomu být zdatnou konkurencí dosud prakticky majoritnímu Netflixu.

Na závěr si ještě ukážeme další dvě služby z nabízeného výhodného balíčku, kterými jsou videotéka Hulu a sportovní ESPN+.

Uživatelské rozhraní Hulu
Autor: Petr Faistauer

Uživatelské rozhraní Hulu

Uživatelské rozhraní ESPN+
Autor: Petr Faistauer

Uživatelské rozhraní ESPN+

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).