Hlavní navigace

Jaká je Seznam.cz TV? Svá a pro mne neuchopitelná

6. 6. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
UVNITŘ GALERIE – O spuštění této stanice jsme vás bohatě informovali. Teď jsme ji i krátce vyzkoušeli.

Posuzovat Seznam.cz, jak se mi kanál hlásil v DVB-T multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting, očima běžné TV stanice nejde. Nejde totiž o televizní vysílání jako takové, a pokud nepoužijete televizor s funkčním HbbTV, uvidíte jen jakousi šablonu stránky, točící se kroužek a titěrné oznámení (viz galerie níže): „Nedaří se Seznam.cz spustit? Mrkněte na www.seznam.cz/jaknaladit/“.

Oznámení bylo kupodivu titěrné jak na 61 cm, tak na 102 cm úhlopříčky.
Na úvodní obrazovce není nikde ani slovo o využití technologie HbbTV, která by alespoň některým divákům mnohé objasnila. Nikde není ani slovo o Smart TV, nebo chcete-li chytrém televizoru, který nutně potřebuje, což by také něco objasnilo.
Vezměme to ale po postupně.

K TÉMATU: Seznam.cz vstupuje na DVB-T. Objevil se na Multiplexu 4

Seznam.cz TV: Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu

Chcete sledovat Seznam na DVB-T? Základem bude Smart TV

Kdo jsme a kam jdeme?

K objasnění podle mého stačí citace Pavla Zimy, generálního ředitele společnosti Seznam.cz, který říká: Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu přímo přes televizní obrazovky. Chtěli jsme vymyslet, jak se na internet přepnout stejným tlačítkem, jímž se na televizním ovladači přepínají programy. A přesně tohle Seznam.cz TV umí. Přicházíme s netradičním řešením, které zatřese současným paradigmatem a tím, jak vnímáme televizní obrazovky. Přitom Seznam.cz TV „pouze“ divákovi jednodušším způsobem přináší obsah z internetu, který už nyní v chytrých televizích jde spustit. Dosud bylo vyhledávání internetového obsahu v chytré televizi přes aplikace nebo internetový prohlížeč noční můrou. Teď se k němu divák dostane pouhým přepínáním mezi televizními kanály, na něž je zvyklý. Je to naprosto logické a současné technologie to umožňují.

V podstatě vše na jedné hromadě

Seznam.cz TV pro svou funkci využívá hybridní TV vysílání, tedy technologie HbbTV, a pracuje zhruba tak, jako iVysílání České televize. Pouze s tím rozdílem, že obsah je sice členěný, ale do jednotlivých sekcí se dostanete pouze tupým mačkáním šipkových tlačítek. iVysílání je se svým tříděním doporučenými položkami atd. ráj na Zemi, protože Seznam.cz TV v tomto ohledu nenabízí zhola nic.

Tato „televizní stanice“ pouze ukáže obrázkové náhledy na video nebo skupinu videí, jako je Jídlo s. r. o., A dosti či Pohádky. Není tu ani menu s kategoriemi pořadů, kde by se dalo operativně vytřídit to, co nechcete, ani možnost si nějaký konkrétní pořad, či skupinu pořadů, vyhledat. A není tu ani to, co jste viděli naposledy nebo máte rozkoukané.

K tomu, co chcete, se prostě musíte propracovat klasickou hlavoruční dřinou.

Zkoušení na plazmovém televizoru Panasonic

U TV Panasonic se zprovozněným HbbTV, na němž jsem Seznam.cz TV zkoušel, pracovala pouze šipková tlačítka, OK a Back/Return, přes které se dalo vrátit na začátek v podstatě nekonečné obrázkové nabídky videí ke zhlédnutí. „Nekonečné“ jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru.

Samotné ovládání, resp. zhlédnutí videa je snadné. Než se ale propracujete k tomu, co byste možná chtěli vidět, je dobré vzít si dovolenou. Káva rozhodně stačit nebude…

Nevím, proč Seznam zvolil tento přístup, ale jak to tak vypadá, cílí na ty, kteří u jeho „stanice“ budou vysedávat hodně často a budou tak vidět nově příchozí videa zobrazovaná na samém počátku nabídky v sekci Nejnovější epizody.

Otázkou je, kdo má tolik času. Možná teenager vysedávající věčně u nějaké počítačové hry či Stream.cz ve webovém prohlížeči.

Běžný člověk ho prostě nemá.

Pokud byste ale například hledali před nedávnem zakoupené epizody od BBC, třeba Červeného trpaslíka nebo domácí Kancelář Blaník, ty byly v době, kdy jsem si Seznam.cz TV zkoušel hned na počátku zjevně nekonečného video seznamu. Zda tam jsou nebo budou stále, nevím. Možnost video či skupinu videí nějak přichytit na jednom místě či posunout do nějakých oblíbených položek tu chybí, stejně jako zmiňované vyhledávání. A ani kontextové tlačítko Option u Panasonicu nenabízelo nic zvláštního.

A k čemu takováto „video věc“ vlastně je? Přiznám se, že mě nenapadá nic jiného než náhodné zhlédnutí čehosi, na co právě natrefím. Nebo puštění některých videí, která jsou standardně umístěna na začátku „nekonečného“ seznamu.

Tedy pokud vůbec nějaká taková videa existují či existovat budou.

A ti, co nemají chytrý televizor či zprovozněné HbbTV? Můj názor je ten, že na televizní obrazovce jednoznačně chybí jednak výrazně větší (čitelnější) upozornění na sekci „Jak naladit“ (ty mrňky pomalu ani nepřečtu), a jednak chybí i jasné upozornění na to, že jde o využití technologie HbbTV a že ji tudíž pro funkci „TV stanice“ potřebujete.

Jak ostatně správně podotýká jeden z našich čtenářů níže, „naladěno“ už je.

Jasnější zpráva na obrazovce televizoru bez HbbTV nebo HbbTV nezprovozněného by mnohým osvětlila, s čím vlastně mají problém.

Tedy pokud problém mají.

A z vlastní praxe vím, že zprovoznit HbbTV nemusí být triviální, což typicky platí o televizorech Samsung.

Seznam.cz TV – informace o kanálu. Jak vidíte – nic tu není.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam.cz TV – informace o kanálu. Jak vidíte – nic tu není.

Pohled běžného člověka, který se o danou oblast nezajímá a chce ji jednoduše jen využívat

Na téma Seznam.cz TV jsem si e-mailoval s jedním naším čtenářem a z korespondence cituji (redakčně kráceno).

Ano, základní problém je v tom ´monoskopu´, kterým se Seznam.cz v Mux-4 prezentuje a běžným laickým lidem by se slušelo dát srozumitelnou informaci: ´Pokud se vám nezobrazil obraz, musíte mít přijímač s HbbTV.´ Bohužel zatím se tak nestalo a je malá naděje, že to změní, když už to běží od 31. května v podobě odkazu ´Jak naladit´, přestože už je – alespoň v Mux-4 – naladěno.
Ne všichni jsou technicky nadaní, aby si dovtípili, o co kráčí…
Byla kolem toho dost nepříjemná diskuze i mezi těmi, co jsou znalejší, a přesto jsme tápali a už na to ´kašlem´, když je to k ničemu. Pokud náš tuner nemá technologii nového internetového teletextu HbbTV
.

Ovládání Seznam.cz TV.
Autor: Bohumil Herwig

Ovládání Seznam.cz TV.

Jaká je televize ne-televize Seznam.cz TV?

Z mého úhlu pohledu je škoda promrhaného potenciálu, který technologie HbbTV nabízí a který tu chybí. Ale chápu Seznam. Technologii prostě použil pro své potřeby a uživatelské rozhraní si udělal takové, jaké pokládal za nejlepší. Mimochodem, v tiskové zprávě byla tato služba VoD (Video on Demand – video na vyžádání) pojmenována „Seznam.cz TV“. Na obrazovce se hlásí jako Seznam.cz a Digital Broadcasting, provozovatel Multiplexu 4, ji ve své zprávě „Aktuálně MUX4 šíří tyto celoplošné TV programy“ označuje jako „HbbTV Seznam.cz“, což je nejtrefnější.

Seznam zjevně vynaložil obrovské úsilí na to, aby lidem pomohl buď HbbTV zprovoznit, nebo objasnit, že ho nemají či ho mají, ale nemají svou Smart TV připojenu k internetu. V tomto ohledu klobouk dolů a klobouk dolů i před výborně zpracovanou nápovědou na webových stránkách.

Na dotažení samotného kanálu, resp. jeho provedení, mu buď čas nezbyl, nebo ho má přesně tak, jak ho mít chce, což je pravděpodobnější.

BRAND24

Pro mě je ale idea poněkud neuchopitelná. Já chci mít ve VoD službě možnost vyhledat si, co chci, a to snadno a rychle a nezabývat se věcmi, které nechci, protože na to nemám čas. Bez této funkce a nějaké selekce videí je pro mě osobně služba naprosto nepoužitelná. Na lidi jako jsem já, ale Seznam.cz TV zjevně nemíří. Jsem jen zvědav na to, co na ni řeknou ti, na které naopak cílí.

Na to si ale ještě nějaký čas počkáme.

Už jste vyzkoušeli Seznam.cz TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).