Hlavní navigace

Jaké bude IPTV od Telefóniky?

10. 8. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Ještě ve třetím čtvrtletí by Telefónica O2 Czech Republic měla začít nabízet služby IPTV, alias "televizi prostřednictvím pevné telefonní linky". Na co se tedy můžeme těšit? Jaké dílčí služby, jako například Video on Demand či Pay per View, budou součástí? Jaká bude nabídka programů? Co se rýsuje už dnes a co je stále otevřené?

Letní prázdniny sice ještě zdaleka neskončily, ale začátek září se už nezadržitelně blíží, a s ním zřejmě i dlouho slibované spuštění služeb IPTV (Internet Protocol TV) od Českého Telecomu, vlastně již Telefóniky O2 Czech Republic (TO2CR). Proto snad nezaškodí si v několika na sebe navazujících článcích zrekapitulovat, o co vlastně jde, jak vše funguje, jak IPTV vypadá v praxi – a také co a jak je už dnes o budoucím IPTV od TO2CR známo, a co naopak je dosud otevřené. Právě na to se soustředíme v dnešním prvním článku.

IPTV není jen televizní vysílání po IP

Definovat, čím IPTV je a čím naopak není, je možné z více různých pohledů. Třeba z pohledu technické realizace (o které si povíme příště). Nebo z pohledu poskytovatele služeb, pro kterého to představuje novou a velkou příležitost. Zkusme se ale na IPTV podívat z pohledu zákazníka: co všechno může přinést jemu?

Zde je asi podstatné už to, že zákazník bude mít s IPTV více možností než s klasickou televizí, a díky tomu i více příležitostí posunout se z role čistě pasivního diváka do přece jen aktivnější role uživatele. Skutečné IPTV je totiž více než jen další způsob šíření televizních programů, které dnes přijímáme „vzduchem“, ze satelitu či po kabelu. Na tom by ostatně provozovatel IPTV služeb, v konkurenci kabelu a DVB-T, zase až tolik nevydělal. Proto musí nabídnout ještě další služby, za které bude jeho zákazník ochoten zaplatit. Ale jaké služby že to jsou?

Zajímá-li vás více pozemské digitální vysílání a vše, co s ním souvisí, navštivte server Digizone.cz – největší a nejspolehlivější zdroj o digitalizaci v České republice.

Aniž bychom se pokoušeli o úplnost, zkusme si naznačit, s čím máme šanci se v září setkat (u IPTV od TO2CR):

  • EPG (Electronic Programming Guide) alias programový průvodce: jde o „hezčí a podrobnější“ televizní program, alespoň oproti různým tištěným programům v časopisech a novinách. Je realizován jako aplikace v rámci IPTV a umožňuje mj. různé druhy vyhledávání. U IPTV od TO2CR zcela určitě nebude chybět. Není ale specialitou IPTV, lze se s ním setkat i u jiných forem digitálního vysílání.
  • PPV (Pay Per View) alias placené pořady: vedle „celých“ televizních programů, šířených v rámci různých základních či rozšířených nabídek mohou být skrze IPTV šířeny za úplatu i jednotlivé pořady na principu Pay Per View (doslova: plať podle zhlédnutí). Například ve Španělsku jsou v rámci IPTV služby Imagenio takto šířeny zápasy tamní fotbalové ligy, pohárů atd. a diváci si je objednávají a platí obecně jednotlivě, resp. samostatně za každý zápas. Existují ale i množstevní slevy v podobě předplatného na více zápasů. Podstatné přitom je, že začátky takto vysílaných pořadů jsou předem dány a divák je nemůže měnit (byť někdy má možnost zhlédnout přenos ještě ze záznamu). Důležité je také odlišit tento princip prodeje jednotlivých pořadů od objednávání celých placených programů, což se řeší různými rozšířenými programovými nabídkami. U IPTV od TO2CR to ale zatím na žádné PPV nevypadá, možná někdy později.
  • VoD (Video on Demand) alias video na žádost: zde jde o vysílání jednotlivých pořadů (filmů atd.) na individuální objednávku konkrétního zákazníka v době, kterou si určí on. Obecně jde o zpoplatněnou službu, ale některé pořady (třeba reklamní, promo atd.) mohou být dostupné i zdarma. U IPTV od TO2CR se pravděpodobně setkáme s variantou VoD pod názvem „videotéka“, s možností přehrát si vybraný titul během následujících 24 hodin (jako v klasické videopůjčovně). Základem nejspíše bude současná nabídka portálu Starzone.cz.
  • VCR (původně od: Video Cassette Recorder) alias „video ze záznamu“: jde o službu, kdy zákazník si nechává nahrát určitý konkrétní pořad, aby si jej někdy později přehrál. Může být realizováno přímo u poskytovatele IPTV služby, nebo naopak u samotného zákazníka, pokud je jeho IP set-top-box vybaven schopností záznamu. U IPTV od TO2CR by měla být k dispozici první varianta, s nahráváním pořadů u poskytovatele, neboť předpokládaný set-top-box není vybaven pevným diskem pro záznam pořadu. Služba by se měla jmenovat nějak jako „TV Archiv“ a měla by nabízet vybrané pořady za poslední týden.
  • rodičovský zámek: u vyspělejších IPTV služeb si uživatelé na jednom set-top-boxu mohou vytvářet své individuální profily, zahrnující různě uspořádané nabídky programů podle vlastního výběru. Rodiče pak mohou svým dětem vytvořit takové profily, které blokují některé konkrétní programy. U jednodušších systémů, které nepracují s uživatelskými profily, mohou rodiče podmínit sledování konkrétních programů zadáním hesla, a tím je uzamknout před svými ratolestmi. I tato možnost by u IPTV od TO2CR neměla chybět.
  • stav účtu: jelikož IPTV zahrnuje placené služby, měl by mít zákazník možnost kdykoli si zjistit stav svého účtu. TO2CR tuto možnost slibuje už od spuštění služby.

Španělská služba Imagenio, která bude pro IPTV od TO2CR určitě více než jen inspirací, dnes nabízí i další služby. Například různé informační služby (vlastní časopis, zpravodajství, horoskopy atd.), možnost přístupu k e-mailu, různé varianty e-commerce či možnost brouzdání po webu skrze TV obrazovku. To je ale poněkud problematické kvůli malému rastru obrazovky, a tak se vedle „otevřeného“ Internetu s původními WWW stránkami nabízí také upravené verze vybraných stránek, uzpůsobené právě pro prohlížení na televizní obrazovce, s jejím menším rozlišením.

Zatím ale nejsou žádné signály o tom, že by IPTV od TO2CR měla takovéto služby nabídnout už při svém startu. Možná tedy někdy později.

Samostatně, nebo jen v balíku?

Další významnou otázkou kolem nové služby IPTV je její vazba na ostatní služby od stejného poskytovatele, konkrétně na hlasové služby a na služby přístupu k Internetu (službu Internet Expres). Zde je ale třeba důsledně rozlišovat mezi technickou stránkou věci a stránkou obchodní.

Pokud jde o technickou stránku, zde je jasné, že všechny tři služby budou moci koexistovat „na jednom drátě“, tedy na jedné místní smyčce. Hlasové služby, ať již v analogové formě či v podobě ISDN, budou využívat své (nižší, hovorové) frekvenční pásmo, zatímco vyšší (nadhovorové) frekvenční pásmo bude využívat technologie ADSL, která bude přenášet data pro obě zbývající služby: jak pro IPTV, tak pro Internet (službu Internet Expres).

TO2CR přitom dala již dostatečně jasně najevo, že po technické stránce bude IPTV odděleno od Internet Expresu v tom smyslu, že obě tyto služby budou moci být provozovány souběžně vedle sebe (a že data přenesená pro potřeby IPTV se nebudou počítat do FUP v rámci Internet Expresu). Realizaci si lze představit jako vytvoření dvou na sobě nezávislých přenosových kanálů („nad ADSL“) s tím, že každá ze služeb bude mít jeden z nich jen a jen pro sebe. Fakticky to bude řešeno na principu prioritizace přenášených bloků dat.

Po technické stránce by tedy měla být možná jakákoli kombinace: všechny tři služby souběžně nebo jen kterékoli dvě nebo jen jedna z nich. Jinou otázkou je ale komerční stránka věci, ke které se TO2CR dosud nevyjádřila. Dnes například nemá zákazník šanci na tzv. „nahé ADSL“, resp. samotnou službu Internet Expres bez současného odběru (a hlavně placení) hlasové služby. Obávám se, že něco podobného nás čeká i u IPTV, které nebude dostupné bez aktivních hlasových služeb na telefonní lince. Ale snad bude IPTV dostupné alespoň bez Internet Expresu pro ty, kteří nemají zájem o Internet.

Ale zde si opravdu musíme počkat až na skutečný start a oficiální informace. To samé platí i pro ceny. Zatím se objevují pouze velmi neoficiální odhady (např. na serveru DigiZone.cz), které u kombinace všech tří služeb, neboli u tzv. triple play (IPTV + Internet Expres + hlas), hovoří o částce 1200 korun měsíčně.

Známo dosud není ani jméno nové IPTV služby, kterou se TO2CR chystá nabídnout. Můj osobní tip je „TV Expres“, což by dobře ladilo i se jménem „Internet Expres“ pro službu spočívající ve vysokorychlostním přístupu k Internetu. Přitom doménu tvexpres.cz již má TO2CR zaregistrovánu.

Jaká bude programová nabídka?

Pokud jde o programovou nabídku, se kterou nová služba IPTV (TV Expres??) odstartuje, pak i její složení je zřejmě ještě otevřené. Dostupné informace, zejména pak tisková zpráva o zahájení ověřovacího provozu IPTV (jen pro vlastní zaměstnance TO2CR), hovoří o „zhruba“ 30 programech. Zatím neoficiální výčty vyjmenovávají těchto 27 programů:

  • v základní nabídce: ČT 1, ČT 2, Nova, Prima, ČT 4 Sport, Galaxie Sport, Eurosport, Eurosport 2, ČT 24, BBC World, AXN, Zone Romantica, National Geographic, Discovery, Zone Reality, Spektrum, MTV Europe, Óčko, Minimax, A+, Jetix, ST 1, Markíza,
  • v nadstavbové nabídce: HBO, HBO 2, Cinemax, Cinemax 2.

I tento výčet se ale pravděpodobně změní (rozšíří), a to možná již při oficiálním startu. Stále ještě zbývá celá řada programů, které jsou dostupné například v kabelových sítích (či na satelitech) a v uvedeném výčtu se ještě nevyskytují. A kromě toho jsou na obzoru i zbrusu nové programy od držitelů nových digitálních licencí (jako např. Z1, TV Barrandov, Febio TV atd.). S nimi prý už také TO2CR jedná.

V již zmiňované tiskové zprávě (o zahájení ověřovacího provozu nové IPTV služby) mne zaujala také informace o tom, že ke stažení je kolem 250 filmů, tj. v rámci VoD, resp. služby Videotéka. To mi poněkud nehraje s posledními zmínkami o počtu filmů na současném portálu Starzone.cz (350, viz článek Seznam spouští půjčovnu filmů), jehož obsah určitě bude základem pro nabídku VoD i v rámci IPTV. Stejně tak mi to moc nehraje s dřívějšími deklaracemi o tom, že díky spojení s Telefónikou se i Čechům otevřou dveře k distribučním společnostem a jejich nabídkám, a to umožní značně rozšířit nabídku titulů pro VoD. Ale třeba se do oficiálního startu ještě všechno změní.

BRAND24

Jenom televize, nebo i rozhlas?

Španělská služba Imagenio, provozovaná mateřskou Telefónikou, nabízí kromě více než 60 televizních programů také 15 programů rozhlasových. V Česku se ale o rozhlasových programech zatím nemluví vůbec. I když technologické řešení by jistě zvládlo i rozhlas.

Ale o technickém řešení, od fungování IPTV až po věci kolem set-top-boxů a ADSL2+, si povíme v dalším pokračování.

Oslovuje vás představa IPTV od TO2 CR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).