Hlavní navigace

Jaké je ADSL od Nextry?

4. 3. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je nabízené pod názvem Nextra ADSLink, nejlacinější přípojka vychází na 1583 korun včetně DPH a modemu. Všechny varianty mají již v ceně pevnou (veřejnou) IP adresu a doménu třetí úrovně, vyšší alternativy pak správu domény druhé úrovně. Do června se u Nextry neplatí zřizovací poplatek. Vše lze sjednat online.

Včera představila svou nabídku „širokopásmového přístupu k Internetu prostřednictvím technologie ADSL“ společnost Nextra. Její nová služba zapadá i svým názvem do širšího portfolia širokopásmových služeb:

  • Nextra AIRlink – bezdrátový přístup k Internetu v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz
  • Nextra NEXTLink – bezdrátový přístup k Internetu v licenčním pásmu 26 GHz (sítě FWA)
  • Nextra ADSLink – právě uváděný „širokopásmový přístup k Internetu prostřednictvím technologie ADSL“

Jak tedy nová služba ADSLink vypadá?

Neliší se principiálně, a ani nemůže lišit, od nabídky ostatních subjektů. Ostatně, zástupci Nextry sami konstatovali, že jde spíše o „přeprodej“ služby, z rozhodující části nadefinované Českým Telecomem v jeho velkoobchodní nabídce. Takže Nextra nemůže poskytovat ani odlišné rychlostní varianty, ani jiné poměry agregace (overbookingu) či použití NAT atd.

Jistou „filosofickou“ odlišností je alespoň pojmenování obou hlavních variant služby. Zatímco Český Telecom i jeho Internet OnLine (IOL) označují vyšší variantu jako Profi, Nextra stejnou variantu pojmenovala Standard. V diskusi pak zaznělo, že Nextra doufá v dojednání další varianty, která by již nabídla poskytovatelem zvolený poměr overbookingu a jiné parametry. Dvě dnes nabízené varianty tedy Nextra označuje jako:

  • NEXTRA ADSLink Basic (tj. overbooking 1:50, povinný NAT 1:1, povinné přihlašování přes dashboard, dvě rychlostní varianty)
  • NEXTRA ADSLink Standard (tj. overbooking 1:20, bez NAT, bez přihlašování přes dashboard, tři rychlostní varianty)

Jaké jsou ceny?

Průběžné měsíční ceny, s kterými Nextra přichází, jsou následující (vše bez DPH ve výši pět procent a ADSL modemu):

  • Basic, 192/64 kbit/s: 1333 korun
  • Basic, 320/128 kbit/s: 2333 korun
  • Standard: 256/64 kbit/s: 3333 korun
  • Standard: 512/128 kbit/s: 5933 korun
  • Standard: 1024/256 kbit/s: 11.333 korun

Pokud jde o ceny modemů, zde Nextra také jen kopíruje ceny z velkoobchodního ceníku Českého Telecomu (bez DPH 22 procent):

  • Pronájem modemu typu Home: 150 korun měsíčně
  • Pronájem modemu typu Pro: 500 korun měsíčně

Pokud se tedy sečtou průběžné měsíční náklady u nejlacinější (a nejpomalejší) přípojky, vychází 1333 * 1,05 + 150 * 1,22 = 1583 korun. To se dá poměrně snadno srovnat s ostatními nabídkami:

  • IOL: 1600 korun
  • Nextra: 1583 korun
  • SkyNet: 1547 korun
  • IPEX: 1560 korun (1498 korun při platbě předem)

Z tohoto výčtu patrné, že ceny se liší jen minimálně – a jak by také ne, když jsou v rozhodující míře určeny výší vstupů, tedy velkoobchodní nabídkou Českého Telecomu. V čem se tedy jednotliví poskytovatelé mohou odlišit, jsou již jen konkrétní podmínky placení za poskytnuté služby, různé „promo“ akce a nejvíce asi „další přidané služby“. Vezměme to popořadě.

Způsob placení a délka úvazku

U Nextry se platí měsíc pozadu a výpovědní lhůta je tři měsíce. V případě Internetu OnLine by to mělo být stejné. Zajímavé je to u IPEX, který poměrně výrazně slevuje v případě měsíční platby dopředu. Jeho výpovědní lhůta je navíc pouhý jeden měsíc. U SkyNetu nemám oficiální informaci, neoficiálně (podle příspěvků v diskusi zde na Lupě) je výpovědní lhůta dva měsíce (ale smlouvu lze vypovědět za šest měsíců).

Zřizovací poplatky a promo akce

Nextra má jednorázové zřizovací poplatky odstupňované podle základních variant (bez DPH pět procent):

  • Nextra ADSLink Basic: 1600 korun
  • Nextra ADSLink STANDARD: 4900 korun

Pokud si ale u Nextry závazně objednáte nejpozději do 1. června, bude vám zřizovací poplatek v plné výši odpuštěn (tj. za zřízení nebudete platit nic)!

U Skynetu dostanete v rámci promo akcí roční předplatné časopisů Computer nebo Mobility (pokud si objednáte do 30. dubna). U IOL a IPEX jsem žádné promo akce nezaznamenal.

IP adresy

Zajímavá je situace s IP adresami. IOL hodlá přidělovat zákazníkům veřejné IP adresy dynamickým způsobem, přičemž v podmínkách jejich služeb je uvedeno, že pevnou IP adresu si lze pořídit pouze k variantě Profi. Kolik si za to hodlá IOL účtovat, se mi dosud nepodařilo zjistit (ani v podrobném ceníku ani na tiskové konferenci, kde odpověď zněla „několik set“ – míněno měsíčně).

V případě SkyNetu stačí nahlédnout do ceníku: u verzí Home a Business přijde pevná (veřejná) IP adresa shodně na 199 korun měsíčně. Od IPEX stojí 100 korun měsíčně u přípojek s rychlostí 192/64 a 320/128 kbit/s, u ostatních je v ceně.

U Nextry je pevná IP adresa v ceně u všech variant.

Prostor pro maily a WWW

K základní konektivitě do Internetu poskytovatelé vesměs přidávají i určitý prostor pro mailové zprávy a pro umístění WWW stránek.

IPEX dává u základní varianty (rychlosti 192/64 a 320/128 kbit/s) v ceně jednu emailovou schránku o velikosti 25 MB se třemi aliasy, a u druhé varianty (ostatní rychlosti) nabízí těchto mailových schránek až 30 (!) a k tomu v ceně i 20 MB pro WWW stránky. SkyNet nabízí ke každé přípojce mailovou schránku velikosti 20 MB s pěti aliasy a dále 10 MB pro WWW stránky. IOL dává schránku s 30 MB (také s pěti aliasy) a 30 MB pro WWW stránky.

V případě Nextry dostane zákazník jednu poštovní schránku u verze Basic (resp. pět schránek u verze Standard) a prostor pro WWW stránky 50 MB s tím, že aliasy si vytváří sám, skrze online systém pro správu svého účtu, snad bez omezení.

Další

Zajímavým doplňkem služeb Nextra ADSLink je automatické zřízení domény třetí úrovně (pod doménami jako adslink.cz či nextradsl.cz), pro WWW stránky a případně i email zákazníka. Varianta Nextra ADSLink Standard má v ceně i správu domény druhé úrovně zahrnující provoz primárního i sekundárního nameserveru. Například u SkyNetu přijde vedení DNS na 69 korun měsíčně.

BRAND24

Nextra včera také uvedla, že k síti Českého Telecomu je pro potřeby poskytování služeb na bázi ADSL připojena dvěma plně redundantními přípojkami po 100 Mbit/s. Obě vedou do její sítě, která má propojení 2× 1 Gbit/s do NIX a 2× 155 Mbit/s do zahraničí (skrze páteřní síť Nextbone). Jako výhodu uvádí Nextra i to, že její síť „není zatížena free dial-up službami“.

Zájemcům o své služby na bázi ADSL nabízí „plně automatický webový systém registrace a iniciace služby na adrese http://adsl.nex­tra.cz bez nutnosti osobní návštěvy pobočky nebo obchodního centra“. Pokud jde o termín zprovoznění služby, zde by mělo jít maximálně o 25 dní, v praxi spíše méně. To ale fakticky záleží hlavně na Českém Telecomu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).