Hlavní navigace

Názor k článku Jaké by mohly být multikanálové strategie televizí Nova a Prima? od Fox - Nejsem obdivovatel TV Nova a už vůbec ne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2011 18:32

    Fox
    Nejsem obdivovatel TV Nova a už vůbec ne věrný. :-) To jste mě asi špatně pochopil. Dokonce ani na ní moc nekoukám. Mnohem víc se dívám třeba na History, NGC, Eurosport a především ČT24.

    Já jen uznávám Novu tím čím je (největší mediální hráč na českém komerčním televizním trhu a zavedená značka na trhu) a vidím v ní značný nevyužitý potenciál právě co se týče zpravodajství. Překvapuje mě právě tady v diskuzi, že se tu většina lidí snaží u Novy a Primy vskřísit dokument, který tam ale nikdy neexistoval, což mi přijde zvláštní. Samozřejmě nic proti dokumentům, pro mě je to společně se zpravodajstvím nejsledovanější žánr v TV, ale prostě ho od Novy a Primy neočekávám.

    Jde o to, že existují dvě formy jak dělat zpravodajství:
    1) seriózní zpravodajství, které se snaží dělat ČT24, nebo ve světě např. BBC. Věnovala i Z1, která nedávno skončila. To je tu vámi všemi oslavováno jako jediné možné a co není takové je hnůj a póvl. Já proti němu nic nemám, jen ho nevidím jako jedinou možnou formu jako vy tady.
    2) komerčně-bulvární zpravodajství, které je u nás reprezentováno TV Nova a Prima, v zahraničí třeba CNN. Já proti tomuto zpravodajství na rozdíl od vás nic nemám, podle mě má na trhu své místo, má své diváky a určitým způsobem doplňuje to tzv. "seriózní" zpravodajství, které se věnuje takovým těm "vyšším" tématům, kdežto to komerčně bulvární těm řekněme přízemnějším, "komunálním", "ze života". Také jde samozřejmě o formu, kdy seriózní je takové seriózní, kdežto to komerční je takové víc show. Snad mi rozumíte, jak to myslím.

    Co se týče tedy českého televizního trhu, tak to seriózní tu máme velmi dobře zastoupené ČT24 (díky bohu za něj!) a nedávno ještě i Z1, ale to komerčně-bulvární vůbec! To je jen v rámci plnoformátových stanic Nova a Prima, kde má vyhrazeno jen několik desítek minut denně a to je podle mě škoda, protože má velký potenciál oslovit velkou část lidí, lidi by to prostě zajímalo víc, než tehdejší seriózní burzovní zpravodajství na Z1.

    Také si myslím, že ta velmi krátká stopáž, co mají Televizní noviny na Nově a vlastně i zprávy na Primě (cca 20-30 minut) do určité míry škodí těmto pořadům, protože tam pak vybíraj jen ty největší bulvární senzace a na "běžné zprávy" pak nezbývá moc času a tyto ostatní zprávy jsou pak zbytečně moc hektické, aby se to vešlo právě do těch 20 minut. Spousta zpráv se tam pak semozřejmě vůbec nevejde.

    Takže jak jsem řekl, máme tu seriózní zpravodajství reprezentované ČT24, ale nemáme tu komerčně-bulvární. Nabízí se tedy otázka kdo by toto zpravodajství tady mohl dělat? Buď úplně nový mediální hráč, nebo už zavedený hráč, který by jen spustil zpravodajskou stanici a rozšířil svoje stávající zpravodajství. Mě tedy přijde jediná možnost ta druhá. Z těchto hráčů připadá v úvahu Nova a Prima. Uvítám obě. Vzhledem ale k větší sledovanosti zpráv Novy vidím proto větší potenciál v té Nově. Nechápu vaše tvrzení, že "Nova není žádný tygr ve zpravodajství" – jakto, že není? Má nejsledovanější zpravodajskou relaci a obecně mluvit o "tygrovi" na trhu, kde jsou jen tři hráči (ČT, Nova a Prima) je trochu podivné samo o sobě, to se na mě nezlobte. :-)

    Co se jinak týče zpráv Novy, tak nemyslím si, že by dělali jen špatně. Ano, dělají zprávy typu že vám ukážou popálenou Natálii a k tomu nějaká smutná klavírní skladba – ano i mě toto citové vydírání velmi leze na nervy. Ale z takových reportáží se přece tyto zprávy neskládají a ani nyní a určitě by nevyplňovali celou zpravodajskou stanici! :-) Většina zpráv na Nově jsou normální zprávy a právě takové si představuju na jejich zpravodajském kanálu.

    Co se týče Mediafaxu, tak jsem nikde nepsal jak je to úžasná a úspěšná agentura, vzorem pro ostatní, atd. :-) Určitě patří spíše mezi ty nevýznamné, slabší, horší... Mě šlo o to, že tuhle zpravodajskou agenturu mají, dokonce snad i sídlí ve stejné budově (jen v jiném patře), takže tady je opravdu ke zpravodajskému kanálu jen krůček, na tom se snad shodneme, ne? :-) A když by pak měli tu zpravodajskou stanici, tak by jejich kvalita (Novy i Mediafaxu) taky šla nahoru, podobně jako tomu bylo u ČT, když spustila ČT24. Taky je dnes jejich zpravodajství o úplně něčem jiném, než tomu bylo např. v roce 2002.

    Ještě jsem zapomněl jednu věc: o téma hypotetické Nova News se zajímám proto, že mě zajímá obecně zajímá zpravodajství, ne proto, že by mě zajímala Nova. Nova tedy pro mě není cílem (jako že bych ji miloval se všim s čím přichází), ale jen prostředkem k cíli (další zpravodajská stanice na českém trhu). V současnosti na poli zpravodajství máme bohužel jen ČT24, což mi přijde velmi málo (je to v podstatě monopol). Rád bych uvítal nějakou protiváhu ČT24 pro větší pestrost a náhled na realitu z odlišného úhlu a nevidím jiného hráče, než je Nova nebo Prima. Vy nějakého jiného vidíte? Z1, která skončila, takovou protiváhou nebyla, ta měla vlastní specializovaný segment a to ekonomické burzovní zpravodajství, takže nebyla v podstatě klasickou zpravodajskou stanici a nečinila ČT24 ani Nově žádnou protiváhu.

    Snad už mi rozumíte, vy i ostatní. :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).