Hlavní navigace

Názor k článku Jaké jsou perspektivy české (pozemní) rozhlasové digitalizace? od anonym - To není až tak pravda z několika důvodů. 1)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2011 16:52

    bez přezdívky
    To není až tak pravda z několika důvodů.

    1) V ČR je FM zcela zesrané. Do slova a do písmene nepoužitelné. Celé roky se zde razila vnucená LOKÁLNOST a VNUCENÁ REGIONALITA. Byly uděleny jen dvě celoplošné licence. Jednu má Frekvence 1 a druhou má Impuls. Třetí dá se říci dosáhla mimo zákon Evropa 2. Všechny ostatní soukromé subjekty jsou jen lokálními subjekty. Na Slovensku měli jen asi 6 stanic, ale všechny jsou na FM po celém Slovensku. My jich máme 70, ale vysílají třeba jen pro jedno město. Čili už 20 let se zde občané ČR zcela běžně setkávají s potřebou, jak použít nějakou jinou možnost k poslechu své oblíbené české stanice, která nemá vysílač v místě jejich příjmu. Je to anténa pro dálkový příjem, je to satelitní přijímač, je to kabelová televize, je to internet.

    2) Byla zde provedena poněkud násilnou formou za státní asistence jakási digitalizace televizní. Tedy lidem byla vypnuta analogová talevize s kterou byli spokojeni a nic jim nechybělo a na jednou byli donuceni se zajímat o nějaké podivné STB DVB-T atd. Čímž byla vyvolána mimo jiné hysterie, panika a strach atd. Takže se samozřejmě zajímají o to, co se bude dít. Takže chodí na podobné servery jako je tento a je naprosto v pořadku aby se včas dočetli a věděli, že v roce 2025 už nebude v ČR na FM vysílat žádná analogová stanice. A že budou nuceni používat způsoby digitální. Čili tak jako dnes používají k sledování své oblíbené stanice DVB-C, DVB-T, DVB-S, DVB-S2, IPTV, NET. Tak budou po roce 2015 poslouchat svoji oblíbenou rozhlasovou stanice z DVB-C, DVB-S, DVB-S2, IPTV, NETu, DAB/DAB+ a DRM/DRM+. Ostatně někteří to dávno dělají. Např. ti, co nemají Country rádio na FM v místě svého bydliště ho už dávno poslouchají z DVB-C či DVB-S. Od zavedení slušnějších netových rychlostí, zejména tedy příchodu ADSL2, poslouchají přes net nedostupné pražské stanice jako Radio 1 nebo stanice vyhnané z FM jako ČRo Wave. Nebo třeba Dance rádio atd. Já například musím net používat k poslechu 9 svých oblíbených českých stanic, které nechytím na FM. Tak též jsou poslouchaná rádia ČRo Leonardo a ČRo Wave i z DVB-T. Proto, že už jsem se přijímačem pro poslech z DAB/DAB+ vybavil, čekám, kdy si budu moci stanice jako ČRo Wave, ČRo Leonardo a Gama rádio pustit z DAB/DAB+. Až bude v ČR zahájeno vysílání DRM/DRM+ pořídím si přijímač i pro příjem DRM/DRM+. FM už je minimálně deset let naprostá mrtvola o ničem. Vyhnívá samo. Tedy stejně jako nečistěný rybník kde nefunguje regulace se zasírá špínou a bahnem. Houstne a houstne. A už pro další a další LOKÁLNÍ není slyšet ty vzdálenější a lepší, co před deseti lety slyšet bývaly. Ten rybník už je zcela zkažený. A je opravdu na čase ho vypustit. A začít udělovat znovu ovšem multiplexy pro DRM+.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).