Hlavní navigace

Jaké řešení zvolí Vodafone pro chystanou IPTV službu? Nabízí se i zahraniční modely

19. 2. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: YouTube
Při výběru vývojářů pro vlastní IPTV aplikaci by mohl operátor čerpat z evropských zkušeností jeho mateřské společnosti. Které to jsou a jak jejich volba ovlivní český trh?

Jak jsme informovali minulý týden, tuzemský Vodafone vypsal výběrové řízení na dodavatele IPTV řešení a vlastní televizní službu by chtěl spustit ještě v průběhu letošního roku. Do uzavřeného tendru pozval operátor podle informací serveru DigiZone minimálně pět subjektů. 

PSALI JSME: Vodafone vypsal tendr na dodavatele IPTV řešení, vlastní televizi chce spustit ještě letos

České firmy: Bez účasti nebo bez komentáře

Z oslovených tuzemských IPTV vývojářů odmítli dva svoji případnou účast ve výběrovém řízení komentovat. Kromě největší tuzemské takto orientované společnosti Nangu.TV, která dodává IPTV řešení různým provozovatelům po celé Evropě a také českému O2 a T-Mobile, se k možné spolupráci s Vodafonem odmítla vyjádřit i dvojice firem AIM a SMART Comp, provozující tuzemskou IPTV platformu Kuki.

ROZHOVOR S KUKI: Vlastní platforma nám umožňuje operativně reagovat na potřeby zákazníků

Dalším možným účastníkem výběrového řízení je platforma SledovaniTV.cz, která pro český Vodafone připravila v roce 2015 řešení pro nabízenou mobilní televizi. Její zástupci zatím na dotaz ohledně účasti v tendru neodpověděli a jeho vypsání by mohlo teoreticky naznačovat, že operátor možná nebyl s minulou spoluprací spokojen. 

K TÉMATU: Mobilní televizi bude nabízet zákazníkům i operátor Vodafone

Na přímý dotaz ohledně účasti ve výběrovém řízení pak většina ostatních oslovených tuzemských IPTV hráčů odpověděla záporně. Takovou odpověď poskytl třeba pardubický 4NET, který zajišťuje IPTV řešení Digi2Go pro českou Digi TV a je jí i částečně vlastněný, brněnská společnost itself nebo platforma Lepší.TV.

ROZHOVOR S 4NET: IPTV řešení, které si vybralo bezmála dvě stě tuzemských operátorů

Veronika Exnerová
Autor: Vodafone

Veronika Exnerová

Veronika Exnerová z tiskového oddělení Vodafonu odmítla na otázky ohledně počtu účastníků a dalších podmínek výběrového řízení jakkoli reagovat. V současné chvíli se na toto téma nebudeme vůbec nijak vyjadřovat, uvedla pouze. Operátor by navíc mohl na tuzemském televizním trhu posílit i v segmentu kabelové televize, na začátku února se totiž objevily informace o možné koupi tuzemské pobočky UPC mateřským Vodafonem.

V zahraničí fungují hned tři možné vzory

Jeden z našich spolupracovníků a autor přehledových článků o evropských IPTV řešeních Petr Faistauer sestavil přehled dalších možných alternativ, které by mohl operátor využít na základě zkušeností ze zahraničních trhů. Jeho mateřská společnost provozuje v současné době na velkých evropských trzích tři různé varianty IPTV vysílání.

Ultra HD (4K) box německé služba GigaTV.
Autor: Vodafone.de

Ultra HD (4K) box německé služby GigaTV.

Německým zákazníkům operátor nabízí IPTV službu nazvanou GigaTV, která využívá videoplatformu Cisco Infinite a související cloudové řešení. V jeho rámci umožňuje vysílání v Ultra HD (4K) standardu a využívá poměrně velký set-top box. Jím chce také operátor do budoucna nahradit starší řešení, využívající boxy Sagemcom a postavené na Cisco Videoscape platformě.

PODROBNĚJI: Ultra HD vysílání v praxi. Co nabízí IPTV od německého Vodafone?


Autor: Vodafone

Ultra HD (4K) box, využívaný Vodafonem ve Španělsku.

Na území Irska a Španělska provozuje Vodafone IPTV službu na platformě Smart TV od americké společnosti TiVo. Podle našeho spolupracovníka je její prostředí hodně podobné nové verzi Nangu.TV a používaný rozměrově relativně malý set-top box nabízí příjem Ultra HD (4K) programů. 

PODROBNOSTI: Ultra HD vysílání v praxi. Co nabízí IPTV od španělského Vodafone? 

V Portugalsku najdete v aktuální nabídce Vodafone TV Box 4K, což je 4K přijímač od firmy Arris, a také zařízení TV box portál, hodně připomínající Android řešení. Platforma je podobná službám, jako je MediaRoom nebo MediaFirst, kterou nabízí Ericsson.

4K box využívaný Vodafonem v Portugalsku.
Autor: Vodafone.pt

4K box využívaný Vodafonem v Portugalsku.

DALŠÍ INFO: Ultra HD vysílání v praxi. Co nabízí portugalský operátor NOS?

UX DAy - tip 2

Dočkáme se 4K a kombinovaného příjmu?

Čistě teoreticky je pak možné i uvedení služby Videoscape na český trh IPTV služeb, dalšího softwarového řešení pro IPTV operátory od firmy Cisco. I tato platforma nabízí Ultra HD (4K), a dokonce umožňuje kombinovaný příjem IPTV a satelitního vysílání. 

Architektura služby Videoscape od firmy Cisco.
Autor: prezentace Jim O´ Learyho, Cisco

Architektura služby Videoscape od firmy Cisco.

Nástup kterékoli ze zmiňovaných IPTV platforem by mohlo podle citovaného autora znamenat velké problémy pro současné místní operátory. Navíc třeba uvedený malý set-top box od TiVo může nabízet i kombinaci s DVB-T2 příjmem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).