Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Jakou používáte cloudovou platformu pro IoT?

21. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Každý, kdo nějak koketuje s internetem věcí, narazí po čase na to, že ho nebaví data chytat vlastním skriptem na vlastním serveru.

Doufám, že jsem vás dotazem v titulku vyděsil, protože jsem použil hned několik buzzwordů, ale nebojte, otázka je zcela přízemní. Vlastně každý, kdo nějak koketuje s internetem věcí, narazí po čase na to, že ho nebaví data chytat vlastním skriptem na vlastním serveru a nějak se s nimi mořit a zpracovávat je. Logicky se začne poohlížet po nějaké už hotové platformě. 

Dlouhou dobu bylo nejjednodušší použít Pachube. Později tuto službu zabila změna obchodních podmínek a její místo zaujala služba Thingspeak. Jenže Thingspeak jako by usnul a nechytil nástup nových standardů. (Pachube prošel několika transformacemi, dnes se jmenuje Xively, má velmi posh web, plný věcí jako „IoT Journey“, ale k použití domácím kutilem se moc nehodí.) 

Zkusit můžete Arduino Cloud, ovšem ten vypadá, že se od doby ohlášení taky moc neposunul, v základní podobě podporuje buď MKR1000, nebo Arduino Yún, a příliš velký rozvoj nepozoruju. Bohužel. 

Další „beta“ je například Adafruit.io, který vypadá z těch výše jmenovaných asi nejrozvinutěji. Není svázaná s konkrétní platformou, nabízí REST API a MQTT API, a pro rychlé prototypování rozhraní bych zvolil asi tuto cestu. 

Když má takovou službu Adafruit, má ji i Sparkfun. S jejich službou sice nevytvoříte hezký dashboard, ale má jinou výhodu: server, který tuto službu pohání, je open source a můžete si spustit vlastní. 

Se zajímavým nápadem přišla služba Dweet – název nezastírá inspiraci Twitterem a má jít o „jednoduchý systém pro výměnu krátkých zpráv“. Technicky jde vlastně o pub-sub broker pro krátké zprávy s REST API, který zároveň obsahuje jednoduché rozhraní pro data. 

Další alternativou může být služba Groovestreams. V podstatě nabízí totéž co Thingspeak, ale v profesionálnějším hávu. 

Asi nejzajímavější služba tohoto typu je Losant. Tato společnost jednak vyvíjí vlastní IoT hardware, ale zároveň nabízí i serverovou službu pro zpracování dat. Zajímavé na tom je, že můžete využít i nástroj, podobný NodeRED, a nadefinovat vlastní toky dat a akce, které se mají provést, když se něco stane, něco změní… Na této službě je asi nejpříjemnější velmi bohatá dokumentace, napsaná srozumitelně a pro lidi, což bohužel nebývá pravidlem. 

BRAND24

Samozřejmě poslední možnost je využít velké cloudy a jejich „IoT“ služby – má je jak Amazon v AWS, tak Microsoft v Azure, private betu má i Google Cloud… Většinou jsou ale dimenzované na IoT projekty typu „výrobní závod“ nebo „ropovod“, pro amatérské domácí použití to bude asi kanón na vrabce. Stěžejní pro ně bývá totiž datová analytika, postavená právě nad daty ze senzorů… 

Na konec jsem si nechal takovou drobnou zajímavost: Amazon ve svém AWS nabízí službu „Lambda“, což je vlastně „lambda funkce na požádání“. Funkci můžete napsat v Javě, C#, Pythonu nebo JavaScriptu a po jejím umístění na server ji můžete vyvolat pomocí HTTP(S) požadavků, předat jí data a převzít výsledky. Jednoduchou automatizaci v AWS tak zvládnete, aniž byste museli spouštět vlastní server.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).