Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Jakou používáte cloudovou platformu pro IoT? od honza - 0) Martin Malý je známý tím, že komentáře...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2017 14:06

    honza (neregistrovaný)

    0) Martin Malý je známý tím, že komentáře pod svými články zásadně nečte. A když čtu tenhle komentář výše, stejně jako jiné od Petra M, řekl bych, že dobře dělá.
    1) WiFi pro IoT je možná nepoužitelná, ale navzdory tomu používaná. Kolega ajťák kupoval manželce novou pračku a (jeho) zásadním parametrem bylo, aby měla WiFinu. Proč? Protože takové pračky v prodeji, to stačí. To je samozřejmě extrémní příklad a budu souhlasit, že moc praktického použití Wi-Fi v pračce nemá, ale třeba Energomonitor pro své IoT používá Wi-Fi. Tak jen příklad, že takové věci běžně jsou a používají se.
    2) Konfiguraci připojení k Wi-FI lze řešit různými způsoby. Například NFC čip a aplikace pro mobil, v níž zadám SSID a heslo a pak to "pípnu" dovnitř do krabičky.
    3) Pokud je v místě napájecí kabel, pak sice jdou data posílat i přes něj, ale proč vlastně? Proč budovat další technologickou infrastrukturu a nevyužít tu (Wi-Fi), která v místě už je?
    4) Nálepkování je báječná vlastnost ukazující na jedincovu psychiku. To, že někdo bude záměrně psát čmoud namísto cloud má o autorovi komentáře mnohem větší vypovídací hodnotu než všechny věcné argumenty dohromady,
    5) Jsou případy, kdy automatizace nepotřebuje neustálé připojení k netu. Připojení k netu nemusí být kritické pro aplikaci. Funkce na netu mohou řešit záležitosti, na kterých nestojí a nepadá okamžitá funkcionalita automatizace.
    6) I při hobby použití může být cloud zajímavý. Přestože to nepoběží v pěti státech najednou. Ne každý má zapotřebí doma provozovat server běžící 24/7
    7) Profi zařízení může ve skutečnosti na použití cloudu uspořit a být pro koncového zákazníka levnější než on-premise. Například on-premise zařízení je nutno škálovat na peakový provoz, zatímco v cloudu si lze kupovat výkon podle okamžité potřeby (samozřejmě automatizovaně). Takže když výkon nepotřebuji, neplatím ho. Nehledě na to, že výkon lze sdílet s jinými zákazníky, což výrazně snižuje jeho cenu.
    8) Budu odvážný, ale vsadím se, že např. Amazon AWS bude mít mnohem menší množství výpadků než jakékoliv on-premise řešení v Česku, nejen v IoT, ale vůbec. Totéž bude platit také pro zálohování — nikdo v této zemi nebude mít tak robustní on-premise zálohování jako Amazon AWS.
    9) Ještěže řada firem neřeší proč to nejde, ale jak to půjde. Díky tomu tady máme pokrok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).