Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jakub Mráček: Kdo vydělává na monopolu na státní data? od x - 1) spoustu dat by mel spravovat stat prakticky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2013 15:21

    x (neregistrovaný)

    1) spoustu dat by mel spravovat stat prakticky "at to stoji co to stoji" - tim minim veci jako trebas slavny registr aut a dalsi (nehlede na to, ze se to da provozovat za setiny toho co ted)
    2) trebas u zminenych jizdnich radu to jiste bude rado provozovat spousta prostredniku => stat nepotrebuje mit zadny extravykony HW, staci kdyz poskytne rozhrani, do ktereho to na jedne strane budou vkladat postizeni nebozaci (v tomto pripade dopravci) a na druhe si to z toho budou moct vysat provozovatele webu (coz je v tomto pripade prakticky jednorazova akce parkrat do roka).
    3) system sam o sobe by mel byt v plnem vlastnicvi statu => vcetne zdrojaku a idealne pod nejakou open licenci => spravovat/vylep­sovat/... jej muze naprosto kdokoli. (ostatne, to by mela byt zakladni podminka naprosto jakekoli IT zakazky)

  • 22. 4. 2013 11:50

    Jirka (neregistrovaný)

    Ok, takže stát zruší monopol na data a bude si je spravovat sám. To stojí nějaké prachy, IT zakázka se parádně vysoutěží s tučnou marží (klasicky) a ve výsledku pro stát to bude znamenat jen vyšší náklady. Moc nevidím přínos v tom, že data otevřou ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).