Hlavní navigace

Jakub Pavlík (Volterra): Směr toku dat se mění. Uživatelé jich budou stále více odesílat

17. 5. 2018
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Spoluzakladatel TCP Cloudu, který za miliardu získal Mirantis, v Praze rozjíždí vývoj dobře zainvestované americké firmy.

Jakub Pavlík je jedním ze zakladatelů původně písecké firmy TCP Cloud, kterou v roce 2016 asi za miliardu korun koupil původem ruský Mirantis. Ten následně v Praze vytvořil jednu z vývojových centrál a Pavlík postupně dorostl do pozice ředitele pro produktový vývoj.

Nedávno nicméně ve společnosti skončil a v Praze rozjel vývoj mladé americké firmy Volterra, kterou založil bývalý viceprezident a ředitel v Juniper Networks a Aruba Networks a zakladatel Contrail Systems Ankur Singla. Pavlík v rozhovoru pro Lupu naťukává, co Volterra chystá nebo proč v Mirantisu skončil.

Proč jsi i s částí týmu skončil v Mirantisu?

Mirantis nás (TCP Cloud) koupil kvůli dvěma věcem. Nekupoval zákazníky ani technologii, ale tým lidí. A také kupoval firemní kulturu a to, jak jsme fungovali a pracovali se zákazníky. Našim úkolem bylo transformovat jejich původní OpenStack distribuci na Mirantis Cloud Platform, což mělo řešit nejenom OpenStack, ale také Kubernetes a životní cyklus aplikací. Tuto misi jsme dokončili, produkt jsme vydali a nasadili k zákazníkům. Já osobně jsem OpenStack dělal už asi pět let a bylo to pořád dokola, takže jsem chtěl zkusit něco nového.

Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl, že odejdu, bylo to, že jsem se dostal až do top managementu Mirantisu. V tu chvíli už v podstatě přestaneš dělat technologii a řešíš všechno možné. Každý den jsem do půlnoci telefonoval, ráno jsem řešil e-maily, letěl jsem támhle a zase jinam. Jenom jsem létal, řešil věci a nebavilo mě to. Měl jsem peníze, auto, všechny ty benefity, ale nebavilo mě to. Takže jsem si řekl, že chci jít zpátky k technologii. Vzdal jsem se těchto věcí a teď tady spolu sedíme v dosti provizorní kanceláři (smích).

Jak se k tomu stavěla společnost?

Většinou jsou dané závazky časové, kdy po akvizici ve firmě musíte nějakou dobu být. Pak jsou také do několika let, typicky čtyř, rozloženy akcie, na které máte nárok. Když odejdete dříve, nějaké jejich množství ztratíte. Já jsem odešel, takže jsem přišel o spousty akcií Mirantisu. Pak také existují konkurenční doložky, kdy nemůžete jinde dělat to samé. Což v případě Volterry není validní, protože to Mirantis nedělá.

V Mirantisu byli smutní, ale zachovali se férově. S výkonným ředitelem mám nadále dobrý vztah, stále si voláme a ptá se mě na různé věci. Ale chtěl jsem odejít z netechnického světa, kde řeším netechnické věci a zároveň prodávám open source services. Mirantis každopádně nadále v Praze zůstává a je možné si ze zdejších kanceláří sáhnout na velké zákazníky typu Volkswagen.

Jakub Pavlík, Volterra
Autor: Jan Sedlák

Jakub Pavlík, Volterra

A je zdejší kancelář Mirantisu stále více česká, nebo už je spíše ruská?

Tak půl na půl. Celá technická sekce Mirantisu je původně z Ruska a Ukrajiny, takže zde vliv určitě je. Rusové se do Prahy rádi z Ruska stěhují.

Jak se po prodeji firmy změní život?

Záleží, jak to lidé mají nastavené. U mě to bylo tak, že firma byla moje dítě a nemohl jsem se dívat na to, jak mi s ním někdo něco dělá a podobně. Byl jsem takový technický obličej TCP Cloudu. Mirantis měl v době akvizice asi 900 lidí a velká část z nich pak po koupi šla za mnou s otázkami. Ráno tak máš v poště 200 e-mailů, přes den sedíš na „callech“, něco vysvětluješ. Práce se změnila z dělání produktu na telefonování a řešení s lidmi.

Jak proběhl kontakt s Volterrou?

Za tím je poměrně dlouhá historie. Když jsme v TCP Cloudu dělali OpenStack, dělali jsme také OpenContrail. Technologie se nám hodně líbila a vytvořili jsme si vztah s lidmi, kteří ji vytvořili. Já jsem se pak dostal do poradního sboru. Často jsme brali nové verze kódu, nasazovali je u zákazníků, dělali tomu propagaci, dema a tak dále. Tým kolem Contrailu už poté také cítil, že to dělá dlouho. Jádro následně odešlo a založilo firmu Volterra. No a pak mi zavolal zakladatel Ankur Singla, který byl předtím šéfem Contrail Systems, a zeptal se, jestli se chci přidat.

Singla je poměrně zajímavý člověk. Založil firmu a prakticky ihned přiteklo 25 milionů dolarů na investici…

Pro nás je to teď tady takový dream team. Ve firmě Volterra jsou lidé, kteří napsali switche od Juniper Networks, přispívali do BGP protokolu a tak dále. Jsou to lidé zaměření na low-level úroveň technologií. V porovnání s nimi jsme my takoví lepiči open source komponent dohromady. Contrail Systems velice rychle za 180 milionů dolarů koupil Juniper Networks, takže Singla má za sebou exit, a navíc tým spolu dělá už patnáct let. Když řeknou, peníze přitečou.

Singla nám také ještě v TCP Cloudu pomohl do největšího telco hráče ve Spojených státech. Potřebovali někoho, kdo není Juniper a kdo umí Contrail. V Mirantisu jsme pak také v podstatě Juniperu začali konkurovat. Juniper začal nabízet OpenContrail. My jsme pak začali provozovat DirecTV, což je jedna z největších amerických kabelovek. Využili jsme produkt Juniperu a tomu z toho nešla ani koruna. I to hrálo roli v tom, že se Singla ozval se založením vývojového týmu pro Volterru nám. Navíc je Praha dobrou třetí lokalitou – jedna je v Kalifornii, další v Indii a třetí teď v Evropě. Díky tomu máme pokrytí více zón.

Co tedy Volterra přesně připravuje za technologii?

Přiblížím, co zatím přiblížit mohu. Když se podíváš, jak fungoval internet v minulé dekádě, většina datového trafficu tekla od datového centra k uživateli. To znamená download. To se teď mění s tím, jak přichází video surveillance, rozšířená realita, internet věcí a další. Směr toku dat se mění. Uživatelé budou generovat v určitých místech z mobilních zařízení daleko více dat a budou je někam posílat.

Dnes se říká, že se vše dá do cloudu, to je ale dlouhodobě neudržitelné. Je to daleko, protože spousta aplikací, jako je AR či propojená auta, potřebují nízkou dobu odezvy. My budeme řešit některé z těchto problémů, optimalizovat je a dodávat to formou služby. Nechceme už dělat to, že budeme prodávat software. Chceme být edge platforma, která poskytne vývojářům aplikací nástroje pro řešení problémů. Když dnes chceš vyvíjet aplikaci, musíš si sám řešit, jak udělat nízkou dobu odezvy, jak distribuovat data.

Jsme teď v rané fázi a plánujeme, že koncem roku budeme mít betaverzi a začneme ukazovat, co přesně to bude dělat. Dá se to pojmout jako platforma pro vývojáře. Chceme být něco jako AWS v edge computingu.

To zní, jako byste byli jedni z dalších, kdo naskakuje na dnešní pěkná líbivá témata jako edge, IoT a tak dále.

Frčí to hodně. Všichni dnes chtějí řešit edge. Většina edge computing řešení je dnes o tom, že dostanete od výrobce jejich kus hardwaru a ten hardware někam připojí. Mají nějakou IoT gateway, ta v sobě má VPN a neřeší to nic, vše teče do cloudu. Není tam něco jako distribuovaná databáze nebo storage přímo v gatewayích, vše se cpe dozadu do cloudu, který je dost daleko. Pro edge aplikaci bude třeba mít cache, lokální obsah. Je možné, že všude možně budou taková mini datová centra, vytvoří se takový „před-cloud“.

Takže nedávná myšlenka, že vše půjde do cloudu, se nyní mění na to, že vše bude mnohem více distribuované?

Ano. Jak říkám, není možné všechna data ukládat centrálně, protože je to daleko, je to nevýhodné a není to ani potřeba.

Není ale hodně věcí kolem AR, IoT, edge a dalších oblastí spíše nějaká představa toho, jak budoucnost bude vypadat?

Je tady nějaký hype. My jsme na vlně hypu předtím jeli také. Vždy je potřeba přijít s něčím novým a říci, že je to potřeba. Pak je tady ale také reálná představa. Typicky automobily. Tesla ve svých autech také používá jakési VPN a připojuje je. A nemusí jít ani o samořídicí auta, i ta běžná dnes generují data, která je potřeba sbírat.

Tohle je tedy reálná oblast. My úplně nechceme jet na vlně hypu. Nechceme dělat to, co jsme dělali předtím – že jsme někomu postavili cloud jenom proto, že někdo říkal, že by měli mít cloud. Stavěli jsme cloudy, které potom byly prázdné. Protože někdo nahoře řekl, že by měl být open source cloud. Tak jsme ho postavili, ale najednou se zjistilo, že do něj není co dát, protože všechny aplikace daného zákazníka potřebují VMware. My lidem nyní nechceme prodávat edge, ale řešit konkrétní problém a prodávat na něj řešení.

Jakub Pavlík, Volterra
Autor: Jan Sedlák

Jakub Pavlík, Volterra

Co přesně bude Volterra vyvíjet v Praze?

Máme zkušenosti s provozem velkých cloudů – například DirecTV mělo 1500 serverů, které jsme provozovali. Máme dovednosti v tom, jak provozovat rozsáhlé projekty, umíme to automatizovat, doručovat a jsme v tom hodně efektivní. Jedna z částí, kterou budeme řešit, je právě kompletní automatizace a provoz. Tak, abychom byli schopní vše provozovat v jednotlivcích a nepotřebovali jsme armádu lidí. My konkrétně nebudeme psát nějaké low-level protokoly, to není naše role. A potom zde budeme psát front-end, tedy onu SaaS aplikaci. Hledáme lidi, kteří by s tímto pomohli.

Jaké technologie budete využívat?

Používat budeme open source, vše bude postavené z open source komponent. Jednou z hlavních věcí bude Kubernetes. Vše budeme psát v jazyce Go. Budeme to dělat dost podobně, jako to dělá Google. V Praze chceme mít tým kolem 15 lidí. Chceme být malá firma. Na začátku potřebujeme několik seniorních lidí do core týmu, ale nějaké další si chceme vychovat.

Dokáže začínající firma s investicí nabídnout obstojné finanční podmínky?

Myslím si, že je máme nadstandardní. Ale zajímavé je, že oslovují různé kandidáty a spousta z nich vypadá, že jim startup smrdí (smích). Mají hypotéky a podobně a mají strach, že startup znamená, že jdeš dělat za strašně málo a nic není jisté. V našem případě to tak není. Můžeme nabídnout dost pohodlné platové podmínky – podobné, jaké jsou v jiných a velkých firmách. A také nabízíme akcie. V Silicon Valley to často funguje tak, že lidé jdou s platem dolů a za to dostanou určité procento akcií. U nás je ten model více vyvážený.

Ty jsi ve firmě získal nějaký větší podíl?

Abych řekl pravdu, tak jsem ani nevěděl, co jdeme dělat. Singla mi zavolal s tím, že založil novou firmu a ať jdu do toho s ním. Pak jsme měli ještě dva telefony a bylo to. Šel jsem do toho s tím, že tohle je ten tým, se kterým jsem vždy chtěl dělat. Jsem motivovaný spíše tím, že mě to baví a chci se naučit něco nového. A chtěl jsem si zase zkusit začínat něco tvořit od začátku. Ale samozřejmě mám také podíl, i když se na to vůbec neupínám.

BRAND24

Každopádně něco jsi už vydělal na prodeji TCP Cloudu. Plánuješ s těmi penězi třeba investovat do dalších technologických firem?

Do nějakých věcí jsem investoval, ale do startupů ne. Tak bohatý asi nejsem (smích). Spíše do nějakých realit a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).