Hlavní navigace

Názor k článku Jan Čurn (Apify): Z webu stahujeme už miliardu stránek měsíčně od Kamil Zmeškal - Úvodem Vám chci poděkovat za konstruktivní reakci a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 1. 2020 18:07

    Kamil Zmeškal

    Úvodem Vám chci poděkovat za konstruktivní reakci a ještě musím dodat, že můj pohled je hodně ovlivněn tím, že sami neustále automatizované stahování řešíme, protože na jeho základě funguje nepěkná věc obtěžující vlastníky
    nemovitostí.

    Na uvedenou problematiku mám jiný názor. Pro mě je základ, že vlastník obsahu má podle mě právo si určit, za jakých podmínek se jeho obsah může konzumovat. Rozdíl mezi tím, jestli projedu web nějakým automatem nebo si najmu 100 lidí nevidím za účelem, aby se něco z obsahu vytěžilo a někde přeuložilo pro další zpracování, moc nevidím. 100 lidí je pouze jiná forma automatizace. Hlavní je to, že pokud má web sloužit uživatelům k interaktivní činnosti, tak mezi to nepočítám "automatizované" lidské stahování a další zpracování.

    Jestli většinu obsahu spravuje několik firem asi nedokáži posoudit nebo možná přesně nevím, co máte na mysli. Jestli například Facebook, tak myslím, že nic nebrání lidem zajistit, aby Facebook, zkrachoval. Stačí, když lidé přejdou jinde, třeba na nějakou svobodnou a nekomerční soc. síť. typu Diaspora. Není to o těch firmách, je to o lidech, kteří je evidentně chtějí používat a vyhovují jim.

    To, že je nějaký obsah schován za paywalem je podle mě OK a já si webů, které paywall zavedou (Deník N, Hospodářky, ...) naopak cením, protože si evidentně váží své práce a jsou si vědomy toho, že mají hodnotný obsah. S myšlenkou, že "web = zdarma" nesouhlasím. Vše něco stojí a vše má svoji cenu.

    Vám rozumím tak, že robots.txt by vůbec neměl existovat a nezajímá vás. Je to z mého pohledu divné, protože i nenáviděný Google tento typ řízení přístupu reflektuje (tedy doufám :-) ). Z tohoto pohledu je pro mě Google čitelnější společnost jak Apify. Ta je pro mě velkou neznámou. Navíc ani vůbec ani nevím, jaká data o mě Apify sbírá, komu je prodává atd. I v tomto je Google myslím více transparentnější (nebo jsem opět jen moc naivní :-) ).

    Jak nad tím přemýšlím, tak je možné, že bagrující firmy jako Apify způsobují, že poskytovatelé omezují obsah koncovým uživatelům a trpíme tím všichni. Firmě by nevadilo, když se někdo (Pepa z Horní Dolní) podívá na informaci, ale protože komerční bagrovači jedou a ignorují jejich podmínky, tak to raději kompletně zařízne za paywall.

    PS: I přes výše uvedené Google moc nemám rád, na Facebook jsem silně alergický a také nesnáším, když firmy mají aplikaci v mobilu a ne web (typicky Revolut) nebo když jejich web je pouze pro mobily a na desktopu není použitelný. Ale beru to tak, že je to jejich věc a jejich rozhodnutí. Mé rozhodnutí je, že na ně kašlu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).