Hlavní navigace

Jan Hruška (O2): DDoS útoky stále častěji míří na konkrétní části serverů

23. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: O2
Struktura DDoS útoků se postupně mění. Ubývá těch masivních, a naopak je víc těch sofistikovanějších, které cílí na konkrétní části serverů, říká Jan Hruška, ředitel Technologické divize společnosti O2.

[Partnerské video] Kolik DDoS útoků za poslední rok proběhlo, vlastně vůbec nikdo přesně netuší. Ředitel Technologické divize společnosti O2 Jan Hruška to vysvětluje tím, že řada útoků proběhne bez povšimnutí, některé firmy pak také raději nehlásí, že se staly cílem takového ataku.

„Podle odhadů je to tak, že DDoS útokem byla v posledních letech postižena třetina českých firem, vychází to na padesát denně,“ řekl Hruška v rozhovoru pro Lupa.cz.

Statistiky, které má O2 k dispozici, podle něj zároveň ukazují, že nejvíce útoků na tuzemské cíle pochází z České republiky, Velké Británie a Německa. Každá země se na tom „podílí“ zhruba čtvrtinově.

Celý rozhovor si můžete pustit zde:

„Míra útoků je různá. Pořád sice platí, že většina útoků je toho masového charakteru. Trendem v poslední době ale jednoznačně je, že se od nich útočníci postupně odklánějí a přibývá chytřejších, byť kapacitně menších útoků, které míří na konkrétní porty nebo konkrétní aplikace. Tím, že jsou lépe zacílené, ale dokáží i s menší silou dosáhnout velkého efektu,“ doplnil.

Rozhovor si můžete pustit i jako podcast:

Podle Hrušky změny souvisí s tím, že se především poskytovatelé připojeni postupně naučili, jak riziko velkých útoků eliminovat. Využívají přitom prvky umělé inteligence a strojového účení. „Díky tomu je šance, aby se nějaký obraný prostředek naučil, jak vypadá normální struktura síťového provozu na konkrétní server. A čím lépe rozumí, co je normální chování, tím přesněji dokáže detekovat, zda nepřišla nějaká anomálie a zda se může jednat o útok,“ doplňuje Hruška.

BRAND24

Ve videorozhovoru mluví třeba o projektu Fenix, který zastřešuje sdružení NIX.cz. Komentuje také to, jaký vliv má na DDoS útoky přibývající počet chytrých zařízení, které jsou připojené k internetu. A popisuje, jak jednoduché je si podobný útok objednat.

Server Lupa.cz postupně dělá videorozhovory s představiteli tuzemské e-commerce a IT scény. Mluvili jsme například s předsedou představenstva společnosti Seznam.cz Pavlem Zimou nebo zakladatelem společnosti Rohlík.cz Tomášem Čuprem. Všechny videorozhovory najdete zde. Pustit si je můžete i jako podcast, najdete ho třeba na iTunes, Spotify i dalších službách, které to umožňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).