Hlavní navigace

Názor k článku Jan Kohout (Alberon): Starostové menších obcí jsou často k operátorům vstřícnější od Jirka - Odliv nastane možná dočasně, ale dle mých zkušeností...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2019 9:01

    Jirka

    Odliv nastane možná dočasně, ale dle mých zkušeností si to velcí operátoři vždy pokazí právě přístupem při řešení stížností a reklamací. Lákat na 100 Mbit vzduchem mohou, ale v každém pásmu je omezena šířka pásma a tím i celková kapacita. Takže papírově jsou technologie srovnatelné, ale v síti s nízkou penetrací. Pokud se na jakoukoliv bezdrátovou technologii posadí více klientů a přidá se k tomu IPTV a jiné datově náročné služby, tak to nikdy nebude srovnatelné s optikou, kde je kapacita do budoucna téměř neomezená. Neporovnatelné co do garance stabilní rychlosti a kvality, nikoliv dosahovaných maxim.
    Druhá věc je, že datový tok na na bezdrátech (5GHz, LTE, ..) stačí, i když nebude dosahovat objednaného maxima. Běžný zákazník to dle mého nepozná nebo ho bude brzdit jeho domácí WiFi, na což se spoléhá např. i UPC (Vodafone). 500MBit přípojka je fajn, ale k notebooku jim proleze 30 Mbit na 2,4 a možná 100 Mbit na 5. 400 Mbps je pak papírová placená kapacita navíc... Málo kdo je dnes připojen kabelem doma, spíše firemní PC.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).