Hlavní navigace

Názor k článku J. Mareček, A. Mlejnek (EDERA): Internet za 290 Kč je klišé. Za tu cenu nedostanete kvalitní službu od Petr M - Ty bys mohl rovnou řídit proticovidový opatření na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2021 18:36

    Petr M

    Ty bys mohl rovnou řídit proticovidový opatření na ministerstvu. Skvěle by ses jim hodil do týmu. A víš proč? Protože:
    1) Do objemu dat padnou příchozí i odchozí data. V praxi by to vypadalo tak, že
    a) Někdo pošle velkou přílohu k mailu, zaplatíš si za její doručení.
    b) Někdo ti zavolá přes VoIP, za hovor platíte oba.
    c) Aktualizuje se ti sytém, sosne se 200MB a máš 1Kč/MB? Gratuluji, povýšil jsi widle za 200. A to se vyplatí.

    2) Většina služeb, pokud jsou na IPv4, musí furt pingat na domácí server, protože NAT a CGNAT. Neexistuje, že by se aplikace registrovala, že je online na té a té adrese, otevřela si port a čekala, že se protistrana připojí. Děcko je teď na online výuce a kouká na YouTube. Asi tě to překvapí, ale samotný Teams mimo dobu vyučování, kdy jenom pinká do Microsoftu (za cca 20 hodin) přenese tolik dat, co IPTV za dvě hodiny. Tohle fakt nechceš platit podle dat.

    3) Za služby platíš sledováním rekamy. Reklama je tak 70% trafficu na webu a pokud bys platil 120Kč měsíčně, 70Kč z toho je za koukání na reklamu a 20Kč DPH. Jenom 30Kč z toho (25%) je za reálnou službu.

    4) Zákazník netuší, kdy a co se sosá na pozadí, nebo prostě jenom udržuje komunikaci profukováním NATu. Bude se do krve hádat o každou desetikorunu a ISPík kvůli tomu bude muset mít další zaměstnance, technologii na monitorování a další náklady kolem. Čas jsou peníze i pro zákazníka a nevím, jestli protelefonovat 200 (účtovaný po minutách)

    Lepší je si za pár stovek pronajmout linku ven, k tomu mít k dispozici veřejnou IPv4 a balík /56 IPV6 adres. Já nemusím řešit velikost souborů a délku hovorů, ISPík se mnou řeší jenom poruchy a změny smlouvy. Já vím přesně dopředu, kolik za ten měsíc zaplatím a můžu líp plánovat. ISPík ví, že při tomhle tarifu vybere tolik a tolik peněz a může líp plánovat investice. Výhra pro oba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).