Hlavní navigace

Jan Šedivý (ČVUT): Seznamte se s konverzačním botem Alquistem

29. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: tým Alquist, ČVUT
Tým, který Jan Šedivý vede, už dvakrát bodoval se speciálním konverzačním robotem Alquist v prestižní soutěži Alexa Prize organizovanou Amazonem. Jak Alquist funguje? Poslechněte si přednášku z konference Umělá inteligence 2020.

Na ČVUT je Jan Šedivý vedoucím Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), on sám se specializuje na výzkum sociální inteligence a interakce mezi lidmi a roboty.

Zároveň vede tým doktorandů, který se zabývá výzkumem umělé inteligence v oblasti počítačového zpracování přirozeného jazyka (Natural Language Processing – NLP). Konverzační robot Alquist, na kterém tým pracuje, funguje na bázi strojového učení.

Předloni Šedivý a jeho lidé obhájili druhé místo v soutěži Alexa Prize. Letos se tým opět probojoval do finále soutěže, výsledky ale zatím organizátoři neoznámili.

Ve své přednášce Jan Šedivý vysvětluje, jak Alquist funguje a jak se postupně zdokonaluje. Prezentace byla součástí online konference Umělá inteligence 2020, kterou v polovině května pořádala společnost Internet Info, vydavatel serveru Lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).