Hlavní navigace

Názory k článku Jan Široký (Mews): Na našem softwaru funguje asi tisíc hotelů. Hilton zatím nemáme

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2019 21:16

    bez přezdívky

    "Takže u vás je DevOps…

    … neexistující. Programátoři jsou DevOps."

    Se nepodceňujte, tohle je ideál. Naopak ve chvíli, kdy máte separátní týmy, které mají aplikace udržovat při životě a aktualizované, přicházíte o zarovnání pobídek (programátoři necítí v produkci následky svých špatných rozhodnutí) a o agilnost (programátoři nemůžou dělat ani dobrá rozhodnutí, páč se do toho separátnímu Ops týmu nechce).

    "Nejdříve se toto pokusíme vyřešit na úrovni kódu. Nebude jedno řešení, ale bude jich N a z nich se budou buildovat knihovny, ze kterých se poskládá finální řešení, které na úrovni infrastruktury bude stále jedna aplikace."

    Tohle taky zní rozumně. Mikroservicy modularizaci vynutí, ale často jde o řešení korporátních problémů ve firmách se slabým engineeringem, pro které je "budeme to běžet zvlášť" jedinej způsob, jak trvale zabránit zborcení modularizace na úrovni kódu pod tlakem rychlého střídání programátorů (kteří neznají / neidentifikují se s architekturou) a tlakem bezradných produkťáků, kteří pod vidinou quick wins neslyší na žádný architektonický argumenty.

    Držím palce!

  • 6. 9. 2019 17:26

    greenlinuxguru

    Ono obecně je příklon k tomu, že v budoucnu budou spíše lidi řešit byznys logiku, než nějaký nízkoúrovňový kód nebo infrastrukturu. Od lidí v devops se očekává, že se postupně naučí programovat, od programátorů se očekává, že více pochopí fungování sítí, veskrze se tyto role začnou slévat, a místo devops v budoucnu bude spíše byznys implementátor, který bude implementovat požadavky byznysu.

    Už dneska se ví, že mikroservisy (docker, atd...) není úplná budoucnost, ale že mnohem dále je FaaS (Function as a Service), i když tady byla třeba zmíněna ona Lambda, která má stále bohužel svoje limity (denně si o tom čtu články, problémy s cold starty - které se čím dál více vylepšují, atd...). Ale je jasné, že FaaS je řešení, kdy už člověk konečně řeší jen byznys logiku a úplně se odděluje od OS.

    Jinak moc nechápu v ČR to nadšení startupy, většinou work/life balance je ve startupu horší a v zahraničí si to uvědomují, a proto startupy platí v US cca o 20% více než korporáty + opce na akcie. V ČR když nějaká firma řekne, že je startup, tak se najednou většinou hned cítí, že by tam člověk měl pracovat za míň, tuhle logiku nechápu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).