Hlavní navigace

Jarní srovnání programových nabídek IPTV operátorů a poskytovatelů OTT služeb

9. 4. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Kromě zařazení nového kanálu skupiny Prima s názvem Prima Krimi se po programové stránce skoro vše zajímavé točilo kolem sportů, respektive práv na jejich vysílání.

Program Prima Krimi zahájila vysílání na velikonoční pondělí 2. dubna a operátoři se s jeho zařazením vypořádali různými způsoby. Po týdnu už ale byl kanál v programové nabídce všech pěti operátorů, jejichž nabídka je součástí našeho srovnání. 

T-Mobile zařadil kanál až v úterý 3. dubna a ze zmiňovaných operátorů je jediným, kdo ho zatím nabízí pouze v SD rozlišení (podobný přístup zvolila například i česko-slovenská satelitní platforma Skylink). Služba O2 TV měla pilotní smyčku nového kanálu zařazenou jako test již 1. dubna a v nabídce pak byl rovnou od zahájení vysílání). 

U IPTV platformy Kuki TV byla Prima Krimi označena jako „promopozice“ a dostupná od úterý 3. dubna. Další IPTV služba Lepší. TV sice kanál také nabízí, ale na svých stránkách na jeho zařazení nijak aktivně neupozorňovala. Jako poslední zařadila program do nabídky své Digi2Go aplikace česká satelitní služba Digi TV, a to ve středu 4. dubna.

Hlavně sportem živ je divák…

Zhruba před měsícem rozčeřila mediální vlny úsměvná kauza shrnutá větou, že Jaroslav Tvrdík chce fotbalovou ligu na neplacené televizi…


Autor: Twitter

Tweet, který kauzu začal…

Jeho post je zajímavý z několika důvodů, mimo jiné proto, že Tvrdík mluví za společnosti, ze kterých odešel. Jeho současná pozice je zástupce CEFC pro východní Evropu. Ano, té CEFC, jejíž hlavní postava – předseda představenstva Jie Ťien-ming je ve své vlasti vyšetřován pro podezření z hospodářské kriminality. Samotná CEFC se kvůli umoření svých dluhů zbavuje prakticky všech svých nemovitostí po světě mimo České republiky, kde fungují jako zástava půjčky od J&T Banky, ve které je CEFC minoritním akcionářem.

A také té CEFC, co v minulosti společně s investiční skupinou Penta projevila vážný zájem o koupi CME (včetně TV Nova) od společnosti Time Warner. Z výše zmíněných důvodů se tak v případě zájmu o fotbalovou ligu bude jednat spíše o utopii, navíc o „nabídce ze společnosti Medea“ není do dnešního dne vůbec nic známo. 

Ale vraťme se ke srovnání nabídek jednotlivých poskytovatelů a jejich služeb.

Digi TV Czech Republic

Společnost zakoupila exkluzívní práva na německou Bundesligu, a to až do roku 2021. 

Na českém televizním trhu od loňského podzimu Bundesliga chyběla. V nedávném diváckém průzkumu jsme si ověřili silný zájem našich diváků o německou fotbalovou ligu, uvedl výkonný ředitel tuzemské Digi TV Vladimír Rusnák.

Na další význačnou soutěž, španělskou La Ligu, práva letoskončí a zatím není jasné, zda bude její vysílání na Digi TV pokračovat nadále. Podle některých spekulací by zmíněná Bundesliga měla být náhradou právě za španělskou soutěž. 

Mimo sportovní oblast byl z programové nabídky už před časem vyřazen kanál National Geographic v SD rozlišení. Kanál měl být vyřazen z důvodu plánovaného sjednocení programu SD a HD verze, což se ale do dnešního dne nestalo. V nabídce Digi2Go také stále schází zpravodajská ČT24 v HD rozlišení.

Kuki

Kromě oznámeného zařazení kanálu Prima Krimi žádné jiné programové novinky. Nabídka programů je ale i tak poměrně rozsáhlá.

U Kuki je Prima Krimi zařazena na tzv. promopozici, což znamená, že po měsíci bude sledování vyhodnoceno a kanál přejde do stálé programové nabídky, nebo bude jeho vysílání ukončeno. Předchozím promokanálem byl DoQ HD, který se ale do stálého programu nedostal.

Lepší TV

Před Primou Krimi byl posledním nově přidaným kanálem Nova Sport 2 HD, zařazený od 1. dubna.

V průběhu března pak bylo do nabídky přidáno několik zahraničních stanic. Vzhledem k tomu, že společnost na svém webu uvádí, že: „Jen u nás získáte 76 stanic, včetně prémiových a 34 HD kanálů…“, má stále dost místa pro další rozšiřování nabídky. Nižší počet kanálů je kompenzován možností přehrát si vybrané pořady až třicet dní nazpět.

O2 TV 

Společnost O2 zakoupila exkluzivní práva na Ligu mistrů, a to až do roku 2021.

O2 se ale neomezuje na jediný sport, aktuálně uzavřelo novou dohodu se společností BPA Sport marketing ohledně práv na hokejovou Tipsport extraligu až do roku 2023. Podle nově podepsané smlouvy se v sezonách 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 stává O2 TV držitelem televizních i online práv na vysílací dny ve středu, v pátek a v sobotu. Práva se vztahují i na vyřazovací část a finále extraligy. 

Každý týden nové sezóny poběží celkem pět přímých přenosů. Vysílací práva na tři hrací dny drží O2 TV Sport. Dvě utkání týdně pak nabídne stanice ČT sport, kterou zákazníci O2 TV najdou ve všech tarifech.

V případě naší původní dohody se mohlo stát, že by fanoušek u nás například vyřazovací část neviděl, vysvětluje Anna Lenerová, šéfka obsahu O2 TV.
Společnost dále slibuje více než osmdesát přenosů, obohacených o záběry kamer z multidimenze, nové studio a pravidelný hokejový magazín.

Kromě sportu O2 TV bohužel stále nenabídlo náhradu za programy AXN od SPE/Sony, vyřazené z nabídky pro údajnou nízkou sledovanost. Další programové změny jsou spíše rázu technického: zároveň s představením nového řazení kanálů dojde ke změně u klientů s tarifem M, ve kterém budou některé vybrané kanály v SD nahrazeny jejich HD verzemi.

T-Mobile TV

T-Mobile je jediným ze srovnávaných operátorů, který nabízí kanál Prima Krimi v SD rozlišení. Je ale také jediným ze srovnávaných operátorů, který má v nabídce nový TravelXP v HD rozlišení a dokumentární WAR – Svět válek.

TravelXP v rozlišení HD a v české lokalizaci.

Program má i svoji 4K verzi, která zatím ale není žádným ze srovnávaných poskytovatelů nabízena.

V měsíci březnu T-Mobile TV nabízela všem klientům bez ohledu na tarif kanál E!, který je běžně zařazen do nejvyššího tarifu Premium. 

Současně se zavedením nabídky Magenta 1 také společnost zavedla v rámci nabídky i prodloužené zpětné přehrávání pořadů až sedm dní od jejich vysílání. Seznam kanálů s prodlouženým zpětným přehráváním je uveden na webu operátora

Bohužel ale ještě 7. dubna byly na stránce TV Program – novinky uvedeny programové tipy na měsíc březen.

Podle našich informací pak jak u T-Mobile, tak u O2 probíhají interní testy vysílání v rozlišení UHD 4K.

Co si tedy vybrat?

Vzhledem k tomu, že základní nabídky všech pěti poskytovatelů jsou prakticky totožné, pro běžné sledování či zpětné přehrání pořadů divák pravděpodobně zvolí Lepší TV. 

Divák preferující maximum funkcí a propracované menu zvolí O2 TV. Divák s potřebou co největšího počtu nabízených programů zase T-Mobile TV. 

Samostatnou kapitolou jsou fotbaloví fanoušci. Jejich první volbou bude pravděpodobně Digi TV, která se i sama prezentuje jako „fotbalová televize“. Ovšem zde jsou síly poněkud rozděleny, protože nemalou část fotbalových práv exkluzivně vlastní společnost O2.  

A je-li zájem sportovních fanoušků rozdělen mezi letní i zimní sporty, zřejmě bude jejich volbou O2 TV, která se od nové sezóny na několik dalších let s ČT dělí o práva (a přenosy) na hokejovou Tipsport extraligu. Z důvodu nových smluvních ujednání s BPA sport marketing bude kompletní Tipsport extraliga dostupná pouze na O2 TV, u ostatních poskytovatelů pouze ty zápasy, na které vlastní práva ČT. 

Jako v okolních zemích nelze proto určit nějakého vítěze či univerzální volbu, volba bude vždy záviset na preferencích konkrétního diváka.

BRAND24

Srovnání nabídky vybraných operátorů

Služba Počet kanálů… …z toho v HD
Digi2Go (Digi TV) 104 44
Kuki 138 45
O2 TV 136 51*
T-Mobile TV 187 51
* u O2 TV nejsou započítány samostatné pozice 
Tabulka vychází z údajů platných na začátku dubna 2018.

Srovnávací tabulka je členěna podle jednotlivých žánrů (všeobecné, sportovní, filmové, dokumenty…) a podle základního kritéria vysíláno ano/ne. Některé kanály mohou být dostupné jen v doplňkových balíčcích. Zpracováno výhradně podle oficiálních materiálů operátorů.

KE STAŽENÍ: Srovnání programové nabídky O2 TV, T-Mobile TV, Digi2Go, Kuki a Lepší TV

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).