Hlavní navigace

Názor k článku Je čtení cizího e-mailu trestné? od Jiří PECH - Můžete mi vážený kolego alespoň naznačit, proč by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 1999 21:06

    Jiří PECH (neregistrovaný)
    Můžete mi vážený kolego alespoň naznačit, proč by Admini museli být zpravidla kreteni a trhat si k tomu ruce, nejlépe samozřejmě obě (navíc jak praví pořekadlo: Bez ruky se ruka špatně trhá ... že)?

    Administroval jsem (a stále administruji) v životě již leccos, včetně serverů s velkým množstvím uživatelů (ať už šlo o školy nebo firmy) a nikdy mě nenapadlo číst cizí e-maily (implicitně předpokládám, že co nečiním jiným nebudou činit oni mně). Řekl bych, že úroveň administrátorů na VŠ se také zvyšuje a jednoho dne (až budou i děkani, rektoři a všichni pracovníci adminovi nadřazení věci znalí (alespoň naše právo by jim nemuselo být cizí)) se třeba dočkáme i toho, co je zvykem u všech slušných firem (podotýkám, že i na území naší krásné republiky), že takové správce, kteří porušují listovní tajmeství (v jakékoliv formě) nebo se jinak dotýkají osobních záležitostí uživatelů (do kterých jim nic není), budou instituce těšící se vážnosti VŠ bezmilosti vyhazovat.

    Také znám případy institucí (z pochopitelných důvodů nejmenovatelných VŠ v ČR), kde se podobné věci stále ještě dějí a dokud neodejdou stávající správci na odpočinek (dnes jsou to statní čtyřicátníci), protože už bude opravdu každému (snad i jim samotným) jasné, že neudrží krok s dobou, bude se v tom zřejmě pokračovat, protože se asi rektorovi, který příslušné nařízení podepíše, dá zřejmě namluvit leccos. Kolega Mgr. Rohlender (tč. [http://wwwdata.muni.cz/cgi-bin/people.asp?PID=41422&UID=ics]) má samozřejmě také pravdu, správci opravdu čas na čtení e-mailů nemají, protože počty užitelou na jednotlivých serverech se leckdy pohybují v řádu tisíců, ale setkal jsem se i s tím, že správce napíše jednoduchého robota, který bude "kontrolovat" e-maily za něj, vytřídí suspecty a on si potom denně přečte řádově o několik desítek e-mailů než běžný správce.

    Na Podnikatelské Fakultě VUT v Brně jsem se setkal se zajímavou variantou restrikce citované kolegou Janouškem (Softwareový Analytik tč. u firmy [http://www.fonet.cz]). Citovaný dokument zde dovedli k dokonalosti tím, že přidali zásadu něčtení cizí pošty a nesledování logů, pokud k tomu nebude vážný důvod (například podezření na trestnou činnost nebo porušování pravidel netiky). Každý rok zde je několik případů, kdy dojde k porušování cizího soukromí, ale zatím vždy oprávněně. Myslím si, že takovéto pravidlo neodporuje našim právním normám a pokud nepácháte iZvěrstva nebo trestnou činnost neměla by nikomu vadit.

    Pod pojem vzdělávací účel při e-mailování bych zřejmě zahrnul vše, od konzultací s odborníky až po domlouvání schůzek s přáteli (samozřejmě také odborníky (i když třeba bez titulu)) u kousku piva. Rozhodně bych neměl nic proti tomu, když někdo upevňuje své zkušenosti ve firmě mimo VŠ a snaží se přitom zajistit si lepší standart než to, co mu obvykle dají rodiče (kteří také leckdy nemohou, takže nezbyde než si na studium někde vydělat). Připadá mi poněkud nesmyslné nutit studenty k tomu, aby si šli takovou korespondci vyřídit do iKavárny, domů nebo ke kamarádovi. Můj názor je ovšem pouze mým názorem, nikoliv oficiálním vyjádřením kohokoliv z vyšších míst.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).