Hlavní navigace

Názor k článku Je čtení cizího e-mailu trestné? od Honza Pazdziora - Já jenom hořce lituji (když poslouchám diskuse podobné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 1999 0:56

    Honza Pazdziora (neregistrovaný)
    Já jenom hořce lituji (když poslouchám diskuse podobné této), že jsem se skutečně nedomáhal svých práv na zmíněné FI MU, když mi pan Brandejs neoprávněně (neb nikdo nikdy nedokázal opak) zablokoval účty, aniž by mi o tom byť jenom řekl, o nějakém právu se hájit nemluvě. Oprvdu hořce toho lituji.

    Nemáte pravdu, pokud se snažíte vytvořit dojem, že student nemá možnost dobrat se svých práv.

    Proti rozhodnutí je možno odvolat se k děkanovi (a proti vyloučení ze studia k rektorovi), disciplinární záležitosti řeší disciplinární komise. Čili pokud byste se svých práv domáhal, bylo by na disciplinární komisi, v níž jsou i zástupci studentů, aby posoudila, jestli zablokování účtů bylo oprávněné.

    Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že správci jsou dospělí lidé, kteří mají své práce dost, čili pokud někdy přistoupí k zablokování účtů z tak závažného důvodu, jako ve Vašem případě (stroj komerční firmy neoprávněně na akademické síti), věnovali již jisté usilí zjištění faktů a zadokumentování stavu. Tato fakta jsou pak disciplinární komisi k dispozici, čili není pravda, že je úplně triviální se z takové situace vylhat nebo vyvyhrožovat.

    Jinak by asi bylo dobré, abyste se smířil s tím, že na FI MU (a dost by mne zajímalo, zda je tomu jinde jinak) se zablokování účtu po zjištění důvodu se studentem opravdu nekonzultuje ani se o něm nepořádají s dotčeným studentem předběžné besedy. Účet je zablokován, student může podat správcům vysvětlení svého pohledu na věc a pokud vysvětlení není uspokojivé, odvolat se k děkanovi fakulty. Prosté.

    Jan Pazdziora
    Centrum výpočetní techniky
    Fakulta informatiky, Masarykova univerzita v Brně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).