Hlavní navigace

Názor k článku Je internetové připojení veřejným statkem? (1/2) od Ondřej Horák - Jedním z argumentů, kterým se zdůvodňuje nutnost existence...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2006 22:44

    Ondřej Horák (neregistrovaný)
    Jedním z argumentů, kterým se zdůvodňuje nutnost existence států a veřejného sektoru jsou právě veřejné statky. Nicméně veřejné statky nejsou "veřejnými" kvůli způsobu financování a zabezpečnování (z "veřejných" prostředků), ale pro své specifické charakteristiky. Pokud určitý statek není veřejným (myslím tím i takové statky, o kterých veřejná instatuce arbitrátně rozhodla nebo obyvatelstvo přesvědčila, že jsou veřejné), není tu žádný důvod pro jeho veřejné poskytování. V takovém případě dokáže daný statek "nejlepé" poskytovat a zebezpečovat pouze soukromý subjekt, který je hnán vidinou zisku. Bude se tedy snažit poskytnout daný statek s co nejvyšší kvalitou a servisem a to při nejmenších možných nákladech, aby zisk maximalizoval. Případný zisk pak použije na další rozvoj (ať už kvality produktů nebo velikosti podniku). Jediné zdroje příjmů které firma může získat, jsou příjmy získané na trhu svou aktivitou. V případě neúspěchu bude soukromý subjekt potrestán v krátkém období ztrátou, v delším pak i možným krachem/bankrotem.
    Když se ale poskytováním soukromého statku začne zabývat veřejný sektor, povede to k nižší efektivitě, protože veřejný sektor má prakticky příjmy zajištěny daněmi (a v nejhorším případě je mu jedno, zda daný projekt uspěje nebo ne). Cílem veřejného sektoru rovněž není zisk, který by úředníky motivoval k nejlepším výkonům (cílem úředníků je maximalizace moci a velikosti úřadu). A v neposlední řadě, veřejný sektor není ohrožen krachen/bankrotem (prakticky nikdo nenese za prostředky vydané daný projekt přímou odpovědnost).
    Povinost veřejného sektoru je hospodařit s prostředky, které získala prakticky vynucením - daněmi, tak aby zvyšoval celospolečenskou efektivitu (to se mu za jistých okolností může podařit v případě veřejných statků). V případě soukromých statků však žádná veřejná instituce nemůže efektivitu soukromých subjektů "trmfnout" :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).