Hlavní navigace

Názor k článku Je možné půjčovat e-knihy? Dilia a Národní knihovna podaly trestní oznámení od Miloslav Ponkrác - Není tomu tak. Na anglickém trhu máte mnohem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2015 15:57

    Miloslav Ponkrác

    Není tomu tak. Na anglickém trhu máte mnohem větší konkurenci.

    Problém jsou naše autorské poplatky. Ty zcela ničí úctu k duševnímu vlastnictví, protože lidi nejsou úplně neteční k tomu, když je autoři okrádají.

    Autoři okrádají naprosto každého člověka skrze autorské poplatky, a to i tehdy, pokud autor pro okradeného nevytvořil žádné dílo, které by užíval (či po americku „konzumoval“). Prostě OSA, Dilia, a další okrádají bez skrupulí každého.

    Jednoho času to přepískli, vzpomínám si na dobu, kdy jsem kupoval flashku 512 MB, a autorské poplatky tvořily 40 % kupní ceny. Následující rok to OSA srovnala do rozumnější podoby, ale všichni si to pamatují.

    Je těžké mít úctu k duševnímu vlastnictví u národa, když autoři sami kradou jako straky. A dělat ze sebe blbce chce jen omezený počet lidí.

    Když se zruší autorské poplatky, může se Česko dopracovat k úctě k duševnímu vlastnictví. Ale krást by měli přestav všichni, včetně autorů. Autor má dostat peníze za svou práci, ne krást autorské poplatky za nic, protože prostě znásilní každého občana zákonem, že kradení (vybírání autorských poplatků) je legální (ale nemorální).

    Pak se začne vyplácet i zde autorský podnikat. Je třeba ale jednat rychle, než se to celé zničí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).