Hlavní navigace

Názor k článku Je Pinterest ilegální? od náhodný čtenář - Píšete - vystavovat v galerii nebo na dohodnutém...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 10. 2012 18:50

    náhodný čtenář (neregistrovaný)

    Píšete - vystavovat v galerii nebo na dohodnutém uzavřeném místě - a to je právě to. Internet není ani galerie ani dohodnuté "uzavřené" místo. Internet je to náměstí a to i přesto, že si na nějaký kousek z něj napíšete: "tady je krakonošovo". A náměstí je to proto, že si tam kdo chce chodí kam chce a jak se mu chce. Pokud prezentujete v galerii, uzavíráte se zřizovatelem smlouvu na základě které on vám garantuje, jak bude s díly zacházeno a ručí za to. Ručí za to, jestli se díla smí fotit nebo ne, jestli dál jsou šířena prostřednictvím katalogu nebo nijak, jestli smí být shlédnuta za vstupné nebo zadarmo, jakým způsobem jsou prodávána atd. atp.
    Kdo je tím garantem v případě internetu?
    Nikdo.
    Pokud náhodně zabloudím na nějaké webovky s obrázky, s nikým konkrétním žádnou smlouvu neuzavírám - pokud nejsou stránky chráněny heslem nebo podmíněny nějakými Pravidly užívání. Mohu se tam potulovat přesně jako po tom náměstí.
    Takže mi toto přirovnání rozhodně za vlasy přitažené nepřijde.
    A dále pak - kde budete mít originál je na Vašem rozhodnutí. Není povinnost ho vkládat nezabezpečený na internet. A co se týče zmenšení - k plnohodnotému shlédnutí fotografie na počítači (!!!) bohatě postačí zmenšený formát. Fotku, která se Vám 1:1 ani nevejde na monitor, si stejně po kouskách jak puzzle stejně prohlížet nebudete.
    A zákazník, který bude chtít vidět originál, může majitele fota požádat o shlédnutí v originálním rozlišení, což už se dá vnímat jako druh smlouvy, v níž se dohodnete autor a zákazník mezi sebou jen oni dva (a ne autor a celý připojený globální svět), za jakých podmínek smí foto vidět a jak s ním nakládat.

    Já sice chápu autory fotografií, že nechtějí tvořit pro někoho zadarmo - a mimochodem, také patřím mezi autora, kteří na web vkládají obsah podléhající autorskému právu. Ale ono to chce přeci trochu zdravého rozumu a ne jen kolem sebe šermovat zákonem, na který už mnoho let všichni kašlou a všeobecně se to ví. Moudřejší je, přizpůsobit se situaci. Tzn. na web vkládat obsah, jehož volné šíření mi nevadí, a obsah, který si chci chránit, si zabezpečit patřičnými prostředky kterých je celá řada. Chce to jen srovnat si priority, je to vždycky něco za něco. Je pro mě větší priorita, že nikomu neposkytnu nic zadarmo, anebo je větší priorita možnost prezentovat se na síti? A úplně nejmoudřejší je vykašlat se nářky nad nedodržováním autorského zákona a využít sdílecí pirátství pro svou reklamu. Proč myslíte, že jsou autoři, od kterých na webu najdete jen zlomek jejich práce, ale těmi pár kousky je web vydatně prošpikován?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).