Hlavní navigace

Je provoz CZFree.Net nelegální?

4. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nedávno se objevily na Internetu spekulace o tom, že Český telekomunikační úřad si hodlá došlápnout na provozovatele telekomunikačních sítí, kteří nevlastní licenci. V souvislosti s touto zprávou se rozvinula velká diskuse o tom, zda se to týká i projektu CZFree.Net. Jak si tedy prohlášení ČTÚ vysvětlit?

CZFree.Net je projekt neziskové širokopásmové telekomunikační sítě. Síť je založena na jednoduché filozofii „staň se členem a používej“. Kdokoliv se může na své náklady připojit k již existující infrastruktuře. Tímto ji rozšířit a zároveň využívat společný fond služeb. Jedná se v podstatě o komunitní síť založenou na využívání levných způsobů spojování, především bezdrátové technologii IEEE 802.11b (tedy pomocí mikrovlnných spojů v nelicencovaném pásmu 2,4 GHz). S využitím této technologie je možné budovat velmi lacinou a výkonnou infrastrukturu. Členové zapojení do projektu CZFree.Net se samozřejmě mohou připojit i metalickými či optickými spoji, což je vhodné například pro panelové domy s více participujícími účastníky, vše závisí na konkrétním případě. Spolu se sítí je zkoumán a vyvíjen i systém správy a řízení celého provozu, aby i při výpadku některých uzlů byla zajištěna spolehlivá funkčnost. Bližší informace o projektu CZFree.Net získáte na stránkách www.czfree.net.

CZFree.Net není klasická síť, jedná se vlastně o počítačovou infrastrukturu, kde neexistuje majitel a v podstatě ani centrální správa. Každý, kdo je do ní připojen, vlastní její část. Frekvenční pásmo, ve kterém pracuje, je 2,4 GHz, jinak také ISM Band (Industry, Scientific, Medical). Toto pásmo je na základě Generální licence Českého telekomunikačního úřadu č. 12/R/2000 uvolněno pro bezlicenční a nezpoplatněný provoz zařízení pro přenos dat pomocí metody rozprostřeného spektra. Rozhodnutí je plně v souladu s regulačními normami ETSI, platnými ve většině evropských zemí. Znamená to, že v tomto pásmu lze bez přihlášení a bez placení provozních poplatků provozovat zařízení, které byly rozhodnutím ČTÚ schváleny pro provoz v České republice, a to za následujících podmínek:

  • Zařízení pracuje v kmitočtovém pásmu 2400,0 – 2483,5 MHz s minimální přenosovou rychlostí 250 kbit/s.
  • U systémů s rozprostřeným spektrem využívajících techniku přímé sekvence nesmí špičková spektrální hustota výkonu vyzářeného izotropním zářičem překročit hodnotu –20 dBW/MHz. Celkový vyzářený výkon v celém pásmu pak nesmí překročit hodnotu –10 dBW.

Licence v oblasti telekomunikací můžeme rozdělit na několik druhů. Pro připojení pomocí bezdrátové technologie potřebujeme licenci na využívání radiového spektra. V případě použití technologie IEEE 802.11b ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz postačí, když naše zařízení použitá pro přenos budou v souladu s již uvedenou GL č. 12/R/2000.

Další licencí, kterou uděluje ČTÚ, je licence k poskytování telekomunikačních služeb. Na první pohled se může zdát, že v rámci projektu CZFree.Net jsou poskytovány telekomunikační služby a tedy projekt CZFree.Net by měl být zaštítěn licencí pro poskytování telekomunikačních služeb. Ale podle všech dostupných informací tuto licenci nepotřebuje. Podařilo se mi získat vyjádření ČTÚ k celému problému týkajícímu se projektu CZFree.Net. Jméno projektu jsem nezmínil, informoval jsem se obecně na komunitní sítě a byly mi poskytnuty následující informace:

BRAND24

Pokud neprovozujete služby pro třetí osoby, ale používáte je pouze pro vlastní potřebu, nepotřebujete licenci k poskytování telekomunikačních služeb. Tato licence se týká pouze společností, které nabízejí prostřednictvím této sítě služby třetím osobám za účelem zisku, tedy musí se jednat o veřejnou telekomunikační službu, ze které není předem vyloučen žádný účastník nacházející se v oblasti, která je pokryta signálem.

Po tomto zjištění je nutné poupravit předchozí tvrzení, že licence není potřeba, na fakt, že licence pro poskytování telekomunikačních služeb není třeba v případě, že:

  • neposkytujete své služby třetím osobám, tedy neumožníte připojení nežádoucím účastníkům,
  • vlastníte část sítě zapojené v projektu CZFree.Net (i jakékoli jiné komunitní sítě) a nevyžadujete poplatek za přenos na této části sítě.

Závěrem tedy je, že žádná komunitní síť při splnění výše uvedených podmínek a využívající zařízení a technologie, které vyhovující GL č. 12/R/2000, nemusí vlastnit licenci na poskytování telekomunikačních služeb. To ovšem neznamená, že Český telekomunikační úřad nemůže na celou kauzu změnit názor a začít vyžadovat po provozovateli projektu CZFree.Net licenci a s tím i související poplatek ve výši 100.000 korun. Ovšem, kdo je provozovatelem tohoto projektu? V podstatě jsou to všichni uživatelé připojení do této komunitní sítě.

Je rozumné vyžadovat po komunitních sítích licenci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).