Hlavní navigace

Názor k článku Je provoz CZFree.Net nelegální? od Ján Matejka - Děkuji za zajímavý článek, pouze bych si dovolil doplnit,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2003 11:14

    Ján Matejka (neregistrovaný)
    Děkuji za zajímavý článek,

    pouze bych si dovolil doplnit, že problém nespočivá v otázce, zda jde o provozování telekomunikační sítě (dle TelZ se jí rozumí funkčně propojený soubor telekomunikačních zařízení k přepravě informací mezi koncovými body této sítě nebo soubor rádiových zařízení k přepravě informací nebo jejich vzájemná kombinace), ale zda jde o provozování VEREJNE telekomunikační sítě, kterou se síť, která má být podle licence nebo generální licence využita zcela nebo zčásti pro poskytování veřejných telekomunikačních služeb, včetně telekomunikační sítě určené výhradně k jednosměrnému šíření televizních nebo rozhlasových signálů po vedení. Veřejná telekomuikační sít je pak dle § 13 totiž považována za telekomunikační službu, kterou lze, je již ze své podstaty, vykonávat jen na základě telekomunikační licence nebo generální licence nebo povolení nebo oprávnění. V tomto ohledu podotýkám, že dle mého soudu pak nejde o veřejnou telekomunikační sít (připojení totiž nelze mimo jiné nárokovat, ale obvykle podléhá individuálnímu schválení určitého kolektivu).

    Jinak bych chtěl rovněž něco málo k subjektivitě CZFree.Net, ostatně to zde již zaznělo. CZFree.Net nemá právní subjektivitu (ani např. formu občanského sdužení) a lze na něj nahlížet jako na jakési "zájmový" spolek několika (mnoho) jednotlivců. Můžeme tedy pouze hovořít o odpovědnosti těchto osob jednotlivě, a to ve vztahu k jejich konkrétnímu jednání. Vím, že jakési zjednodušení je v článku nutné, protože je třeba nějak tento "kolektiv" uchopit, ale mezi těmito jednotlivci, resp. dílčími skupinami spravující např. prislušné servery s Acces pointy, může existovat mnoho (alespoň teoreticky) zásadně rozdíných přístupů k právu.

    Na samotné hlavní myšlence CZFree.NET pak skutečně není nic protiprávního, naopak ji lze jenom přivítat.


    S pozdravem

    Ján Matejka
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).