Hlavní navigace

Názor k článku Je provoz CZFree.Net nelegální? od xChaos - V diskuzich o CZFree.Net se casto diskutuje o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2003 11:47

    xChaos (neregistrovaný)
    V diskuzich o CZFree.Net se casto diskutuje o tom, ze "nekde je potreba tu konektivitu nakoupit". Ano, to je samozrejme reflexe soucasne situace na trhu. Za pripojeni k ISP - nikoliv k Internetu, protoze ISP nejsou jediny mozny Internet - plati penize jak koncovi uzivatele, tak majitele serveru, kteri chteji mit tyto servery umistene na paternich spojich. Z hlediska skutecne svobodne trzni souteze, ktera neni deformovana ani statni regulaci, ani dezinformovanymi investory, je tato situace absurdni.

    Kazdy poskytoval obsahu site Internet - typicky provozovatel weboveho nebo mailoveho serveru, ale teoreticky tez napr. kazdy, kdo chce nasdilet svoje soubory nekomu dalsimu, nebo spustit treba herni server - ma pravdepodobne zajem, aby se k jeho sluzbe mohlo dostat co nejvice uzivatelu site Internet - a pokud je chce nejak odlisit (napr. prodavat za penize nejake pristupove kody), tak jiste porad chce, aby se jeho uzivateli mohlo stat potencialne co nejvice lidi, bez ohledu na to odkud se pripojuji.

    Proto by si poskytovatele obsahu meli vybirat takoveho ISP, u ktereho nejen zaplati co nejmene penez (typicky najem a cenu elektricke energie, co jineho), ale ktery take zajisti, ze se ten obsah dostane k co nejsirsimu okruhu zajemcu o nej.

    Pro kazdeho ISP by tedy peering _svych vlastni adresnich rozsahu_ - nikoliv "konektivita nekam", do NIXu nebo do zahranicici - mel byt pouze prinosem, protoze tato sit nebude konzumovat kapacitu dalkovych spoju daneho ISP (pokud si tuto kapacitu ovsem nekoupi, na cemz by ISP mel mit obchodni zajem). ISP jednak nabidne diky peeringu housovanym serverum vetsi mnozstvi uzivatelu, nez bez nej, jednak ziska vlastne vlastni iGW v komunitni siti, a bude moci kdekoliv v dosahu komunitni site preprodavat svoji vlastni konektivitu - coz by mu nemelo vadit, protoze svoje zakazniky nemusi informovat o trznich cenach platnych v komunitni siti. Navic pujde o negarantovany peering - protoze komunitni sit neni subjektem schopnym cokoliv zarucit, tak i ISP muze v pripade jakychkoliv neocekavanych problemu peering bez udani duvodu ukoncit.

    Komunitni sit je tudiz schopna zajistit bezplatne pripojeni do znacne casti komercniho Internetu ciste jen postupnym peeringem se vsemi ISP. Normalne se peering realizuje na pude NIXu, ale clenstvi v NIXu stoji penize. Pouze komunitni sit, ktera by vyjednala zcela bezplatny peering s co nejvetsim mnozstvim ISP mimo pudu NIXu by mohla nabidnout skutecne bezplatnou konektivitu - bez sponzoringu, bez placenych iGW, apod. Zahranicni konektivitu by pak slo ziskat peeringem s podobnymi komunitami v zahranici (ktere rozhodne vznikaji).

    Pokud nekdo namitne proc by nekdo mel vyvijet takove usili, kdyz komercni pristup na Internet via ISP je vlastne levny, pak nezbyva nez poukazat na priklad OS Linux, ktery je volne siritelny, a ktery pritom desitky tisic programatoru pracne vyvijeji uz desitky let. Proc vznikly OS Linux nebo CZFree.Net ? Asi ze stejneho duvodu z jakeho clovek stanul na Jiznim polu, na Mt. Everest nebo na Mesici. Proste proto, ze to jde.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).