Hlavní navigace

Názor k článku Je stahování pirátského obsahu z webu legální? od Filip Jirsák - Myslíte tím, že omezení ochrany práv jen na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2014 17:41

    Filip Jirsák

    Myslíte tím, že omezení ochrany práv jen na 70 let od smrti autora odporuje zdravému rozumu? Ano, na první pohled není k takové výjimce žádný důvod a bylo by logické taková práva chránit navěky, jako skoro všechna ostatní práva. Když si postavíte dům, máte na něj práva na věky, ne jen doživotně a vaši dědicové 70 let po vaší smrti. Pokud někdo získal pozemek, jeho potomci práva dědí do dnes, mohou na něm hospodařit, pokud je ta nerostné bohatství, mohou ho dodnes těžit.
    Při podrobnějším pohledu se ale dají najít důvody, proč u autorského práva udělat výjimku a časově ho omezit. Většina autorského obsahu s postupem času ztrácí zajímavost, a pokud by někdo takové zapomenuté dílo vyhrabal, pracně by sháněl držitele práv. Většina autorů asi neplánuje návratnost nákladů na vytvoření díla na tak dlouhou dobu, takže jde jen o příjemný bonus, který mohou čerpat jejich potomci. Sice jsou na tom biti géniové, kteří vytvořili nesmrtelná díla, ale to je celkem běžné. Asi by se ta režie s tím spojená nevyplatila. Holt tvorba není něco, co by se vyplatilo jako dlouhodobá investice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).