Hlavní navigace

Názor k článku Je váš počítač součástí botnetu? Jak to poznat a co dělat od Don Quijote - Ono je uživatele těžké učit správným návykům kvůli...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2013 9:57

    Don Quijote (neregistrovaný)

    Ono je uživatele těžké učit správným návykům kvůli přístupu některých "profesionálů".

    Příklad 1: Děravá Java
    V Javě se objevuje jedna díra za druhou. Díky systému aktualizací ve Windows, kdy každý kope za sebe a na uživatele vyskakují v jednom kuse takové či makové aplikace na provádění aktualizací, to uživatele akorát otravuje. Ale dejme tomu, že je naučíte, aby aktualizaci Javy správně potvrzoval. Jenže ono není na co aktualizovat, protože "profesionální" firma Oracle na to dlabe. A tak autorům prohlížečů dojde trpělivost a Javu zakážou. Tím přestane uživatelům fungovat internetové bankovnictví Komerční banky. Tak tam uživatel zavolá a "profesionál" na telefonu mu vysvětlí, jak Javu odblokovat a jede se s nezabezpečeným počítačem dál. Přes dlouholetou kritiku odmítají aplikaci přepsat, oni jsou přece velká banka a rozumí tomu.

    Příklad 2: Nainstaluji zákazníkovi ve sportcentru nové počítače, uživatelské účty jim vytvořím běžné. Protože tam má jiná firma přijít nainstalovat specializovanou aplikaci pro sportcentra, nechám vedoucí napsané heslo administrátora. Při další návštěvě se nestačím divit. Všichni uživatelé mají práva administrátora. "Profesionálům" dotyčné firmy jejich aplikace nechtěla jet, "profesionálně" identifikovali problém v právech a vyřešilo to přidělením administrátorských práv uživatelům! O problému odmítají diskutovat, oni jsou odborníci, kteří dělají pro sportcentra po celé republice.

    A tak by se dalo pokračovat. K tomu ještě připočťeme jako uživatele dnešní mládež, kteří jsou sami o sobě počítačoví "profesionálové" už od dětských let a nenechají si do toho, co se svým počítačem dělat kecat. Potom se nedivme současné situaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).