Hlavní navigace

Jeden pás, jedna stezka. Čína v Česku staví obří e-commerce centrum pro Evropu

13. 10. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Huajie už má u Prahy logistické centrum a v hlavním městě centrum pro novodobou digitální stezku.

U obce Pavlov severozápadně od Prahy stojí přepravní areál vhodný pro náročnější logistické operace. Jde o takzvaný cross dock, který má velké množství nakládacích ramp na obou stranách budovy a zároveň disponuje dostatečným množstvím odstavných ploch. Nájemník na tyto prostory v druhé polovině roku 2018 uzavřel smlouvu na deset let. „To je na skladovací nemovitosti nadstandardní,“ popisuje pro Lupu pronajímatel areálu, společnost Panattoni.

Subjektem, který oblast u Pavlova osídlil, je čínská společnost Europe Huajie Development, zkráceně Huajie. Ta začala koncem roku 2018 v České republice sérii různorodých investic, které jsou mimo radar širší veřejnosti a které zároveň patří mezi hrstku skutečně realizovaných investic z Číny, jež před několika lety začal oznamovat prezident Miloš Zeman. Huajie u nás zaměstnává české i zahraniční občany a má otevřeno několik nových pozic.

Číňané si plochu o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních pronajali s tím, že chtějí z Prahy udělat evropské centrum pro své e-commerce aktivity. Dlouhodobý projekt se postupně buduje v několika fázích. Původní plány například počítají s rozšířením lokality u Prahy na celkových 95 tisíc metrů čtverečních. Huajie si lokalitu pro e-commerce aktivity vybralo strategicky. Je blízko dálnice D6, pražského okruhu, letiště Václava Havla a hlavního města. Nedaleko v Dobrovízi má ostatně distribuční centrum Amazon.

Čínská e-commerce základna v Česku

Krátce po rozjezdu logistického a skladovacího centra začali čínští investoři osidlovat také prostory v Karlíně v centrum Rustonka u stanice metra Invalidovna. Vybudovali tam takzvané Zhejiang Silk Road Center, tedy jednu z poboček novodobé hedvábné stezky. Centrum slouží částečně jako showroom pro předvádění výrobků, ale také jako kanceláře a prostory pro obchodní jednání a další aktivity.

Logistické centrum Huajie u Pavlova
Autor: Panattoni

Logistické centrum Huajie u Pavlova

„Tento projekt má řadu subprojektů, jako je výstava produktů z provincie Zhejiang, technologický výzkum a vývoj, obchodní konference, umělecké výstavy, kulturní výměny a další. Cílem projektu je vybudování evropského výstavního centra pro špičkové výrobky z provincie Zhejiang a vybudování komplexní platformy služeb, které umožní malým a středním podnikům z čínského Zhejiangu exportovat do Evropy a evropským společnostem vstoupit na čínský trh,“ uvádí Huajie.

Souhrnně řečeno, Huajie se stala prostředníkem čínské provincie Zhejiang, kterou obývá necelých 60 milionů obyvatel, v exportu tamních výrobků do Evropy, a to přes online kanály. Nejznámějším produktem provincie je hlavní město Hangzhou, kde například sídlí společnost Alibaba Group, jeden z největších e-commerce hráčů na světě a vůbec největší v Asii.

Největší velkoobchodní tržiště světa

Důležitou metropolí je ale také Yiwu, což je s 1,2 milionu obyvateli na čínské poměry malé město. Yiwu se ovšem po ekonomických reformách Deng Xiaopinga odstartovaných po roce 1978 stalo jednou z prvních oblastí s volným trhem (v čínském kontextu, neboli v rámci socialismu s čínskými specifiky). Díky tomu zde vyrostlo největší velkoobchodní offline tržiště na světě Yiwu International Trade City. V něm působí přes 75 tisíc prodejců a ročně do města láká velké množství obchodníků z celého světa.

Zhejiang Silk Road Center v Karlíně
Autor: Jan Sedlák

Zhejiang Silk Road Center v Karlíně

Prodejci z Yiwu přes Huajie prodávají do Evropy své výrobky. Spuštěno pro ně bylo online tržiště Chinagoods, ke kterému nedávno přibyly mobilní aplikace. Chinagoods nabízí ke koupi vše, co zmiňovaných 75 tisíc velkoobchodníků z Yiwu nabízí – elektroniku, sportovní vybavení, nářadí, potraviny a řadu dalších věcí.

Skrze Huajie se rovněž jde dostat ke spolupráci s Alibabou (ta už u Prahy skrze 4PX Express provozuje distribuční centrum). Směrem z Evropy a Česka do Číny pak byl spuštěn projekt ICMall, který slouží k importu zdejších výrobků do Číny. Provincie Zhejiang označuje ICMall jako součást strategie pro rozšíření importu.

Jeden pás, jedna stezka

Tržiště v Yiwu je součástí větších plánů Číny a spadá pod čínskou vládní strategii One Belt, One Road, která je v češtině známá jako Jeden pás, jedna stezka. Tento termín často používal prezident Zeman s tím, že by se Česká republika mohla stát evropským centrem této novodobé hedvábné stezky. Společnost Huajie se tyto plány za provincii Zhejiang snaží naplňovat.

Aktivity kolem Huajie, města Yiwu a jeho velkoobchodního tržiště jsou úzce spjaté s čínským státem, což znamená s čínskou komunistickou stranou. Určitou důležitost projektu v České republice může naznačit návštěva, která se v areálu u Pavlova odehrála před několika měsíci. Na prohlídku dorazil Che Jun, tajemník výboru komunistické strany v provincii Zhejiang. Čínský prezident Xi Jinping (Si Ťin-pching) pak v minulosti několikrát mezinárodnímu publiku Yiwu prezentoval jako „hlavní město v dodávkách malých komodit“.

Che Jun, tajemník výboru komunistické strany Číny v provincii Zhejiang na návštěvě Huajie v Česku
Autor: Vláda v provincii Zhejiang

Che Jun, tajemník výboru komunistické strany Číny v provincii Zhejiang na návštěvě Huajie v Česku

Majitelem české firmy Europe Huajie Development je společnost Zhejiang Huajie Investment Development, za níž stojí čínské podniky Yiwu International Landport Group a Zhejiang China Commodities City Group (CCC Group).

První z nich je státem vlastněný, druhý se obchoduje na burze v Šanghaji. Původně jde ale rovněž o státní společnost, jehož předseda představenstva je tajemníkem komunistické strany a ve vedení sedí další straničtí kolegové. CCC Group má přes pět tisíc zaměstnanců, ve skupině desítky firem a roční obrat přes šest miliard juanů, tedy přes dvacet miliard korun. CCC Group je součástí strategie One Belt, One Road a jejím nejcennějším aktivem je právě tržiště v Yiwu.

Tuzemské Huajie má bankovní účty vedeny u tuzemských poboček finančních domů Bank of China a ICBC. Česká národní banka druhé například jmenované instituci udělila licenci v roce 2017. Během návštěvy Miloše Zemana v Pekingu ji předal tehdejší guvernér ČNB a Zemanův blízký člověk Jiří Rusnok.

Bez komentáře

Jednatelem Huajie je od února Gengzhong Jin a firma u nás zaměstnává několik Číňanů. Ti s Lupou komunikují na WeChatu, rozhovory a setkání ale odmítají. Česká entita Huajie byla založena v roce 2018 se základním kapitálem 15,8 milionu a investicí 45,4172 milionu korun. Projekt je součástí prioritního seznamu česko-čínské spolupráce s podporou čínské Celostátní komise pro rozvoj a reformy (NDRC).

Jeden pás, jedna stezka a zapojení města Yiwu a společnosti Huajie
Autor: Yiwu

Jeden pás, jedna stezka a zapojení města Yiwu a společnosti Huajie

To, kolik u nás Huajie doposud investovalo, není jasné, stejně jako počet zboží a peněz, které skrze tuzemské centrum protékají. Huajie má mít v Česku další plány. Vedle logistického a skladovacího centra a obchodní Silk Road pobočky v Karlíně má vytvořit také průmyslový park.

„Protože se jedná převážně o logistické centrum (alespoň v prvních fázích) a jakýsi hub pro budoucí možné expanze čínských firem do České republiky, CzechInvest Huajie služby neposkytoval a neposkytuje. Nejsme ani oficiálním garantem tohoto projektu. Jsme samozřejmě připraveni podpořit konkrétní firmy s konkrétními projekty ve výzkumu a vývoji, strategických službách a výrobě (to jsou oblasti, jejichž podporou se obecně dlouhodobě zabýváme), ale zatím nás žádná taková společnost v souvislosti s budoucím zasídlením v tomto hubu neoslovila,“ uvádí k tomu pro Lupu Jana Kohoutová ze státní agentury CzechInvest.

UX DAy - tip 2

Province Zhejiang každopádně jisté ambice v investicích do výzkumu a vývoje nebo technologií ve světě vykazuje. Respektive vykazovala a do budoucna bude zajímavé sledovat, zda vykazovat bude. Firmy a vlády v Evropě a dalších zemích totiž po postupné eskalaci problémů s Čínou začaly být opatrnější ve schvalování investic.

Provincie Zhejiang v této oblasti mimo jiné operuje přes fond Zhejiang Silk Road Fund soustředící se na vyspělé technologie, průmysl a výrobu, obnovitelné zdroje nebo zdravotnictví. Ten spravuje firma Zhejiang United Investment Group obchodovaná na burze v Hongkongu. Fond jako takový ale založilo ministerstvo pro obchod v Zhejiangu. Jedna z investic rizikového kapitálu zamířila například do francouzského startupu Robocath zaměřeného na robotické zdravotnictví. Číňané se stali součástí investičního kola ve výši 40 milionů eur.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).