Hlavní navigace

Jedna velká šťastná komunita

11. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Často slýcháváme o komunitních službách v souvislosti se stále pestřejší paletou projektů. Dokážete definovat pojem „komunitní služba“ a určit, kterých serverů se týká a kterých už ne? Co třeba Wikipedia? Není Internet nakonec sám o sobě jednou velkou komunitní službou?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Když jsem před dvěma týdny připravoval článek o anketě Webware 100, divil jsem se, kolik projektů jsem schopen bez váhání označit za komunitní, a to i mimo jim speciálně věnovanou kategorii. Trochu jsem pátral a nikde jsem nenašel striktní a použitelnou definici komunitních služeb, serverů, projektů, portálů atp.

Kdybych měl všechny pokusy o definici komunitních služeb maximálně zjednodušit, tak bych řekl, že jde o služby, kde je důležitá interakce mezi uživateli, kteří se často aktivně podílejí na tvorbě obsahu. Je tedy MySpace nebo Fabebook komunitní server? Určitě. Orkut? Pravděpodobně. YouTube nebo Flickr? Možná. Wikipedia? Asi ne. Na druhou stranu proč ne? Úpravy stávajících a přidávání nových článků sice může provádět kdokoliv, ale je tu užší okruh uživatelů, kteří se kolem Wikipedie točí dlouhodoběji, komunikují spolu a řeší mezi sebou i spory. Jak je jinak nazvat než komunitou?

Jenže pak už by komunitní servery nebyly jen novým trendem, jak se často říká, ale něčím, co je tu dlouhá léta. Cožpak MySpace není jen novou generací diskuzních fór a e-mailových konferencí? Samozřejmě že kladná i záporná odpověď je sporná. Jisté ale je, že základní rysy diskuzní fóra splňují. Na MySpace se nalepila spousta novějších prvků webu od blogů přes video, ale základem je pořád komunikace mezi uživateli.

Když se nad tím ale zamyslím, tak i celý Internet by mohl být jednou gigantickou komunitní službou. Kdo jiný než uživatelé se stará o jeho obsah? Cožpak uživatelé Internetu mezi sebou nekomunikují a není mezi nimi interakce?

BRAND24

Myslím, že komunitní služby nejsou žádným novým trendem, jak často slýcháváme. Jen penetrace internetového připojení, zvyšování jeho rychlosti a dostupnost nových technologií posunuly již dříve existující služby o generaci dál a marketingové a mediální kruhy se pro ně naučily používat nový souhrnný název. Ten je přitom tak volný, že se pod něj bez větších obtíží dokáže schovat otevřená webová encyklopedie, servery pro publikování fotek, služby pro sdílení videa, chatovací portály a mnohé další.

A jak byste stručně a jasně definovali komunitní služby vy? Jde to vůbec?

Je Internet komunitní služba?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).