Hlavní navigace

Názor k článku Jednofrekvenční sítě SFN – východisko z kmitočtové nouze nebo jen zdroj nových problémů? od Enik - Obsahově se jedná o velmi zdařilý článek s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 4. 2009 8:07

    Enik
    Obsahově se jedná o velmi zdařilý článek s množstvím zajímavých a užitečných sdělení především pro méně zasvěcené čtenáře. Přesto si ale dovolím oponovat ve dvou věcech. SFN je totiž možné navrhnout pro pokrytí libovolně velkého území. Prakticky se toto řešení sice nepoužívá ale rozhodně existuje. Samozřejmě, že se vysílače dostanou mimo specifikaci SFN danou délkou GI, to ovšem v praxi nevadí protože takto postižené území je pokryté jinými vysílači, které specifikaci vyhovují, a rušivý signál ze vzdáleného vysílače je už dostatečně slabý na to, aby jej bylo možné z příjmu vyloučit. Pokud se tedy zvolí správná topologie sítě, pak je možné postavit SFN na libovolně velkém území.
    Druhou výtku bych měl k tomu, že v určitém malém území mezi vysílači může být vhodné přijímat signál z obou vysílačů současně. Ani toto se nezakládá zcela na pravdě. Anténa pro příjem z většího úhlu ma totiž menší zisk. Pokud tedy použiju anténu směrovou pro příjem jednoho vysílače, pak mám na svorkách antény větší užitečný signál než když použiju všesměrovou anténu pro příjem z více vysílačů. Příklad je celkem jednoduchý. Uprostřed mezi dvěma vysílači použiju směrovou anténu se ziskem 10dB. Pokud tuto anténu nasměruji na vysílač s výkonem 100kW, pak na svorkách antény budu mít napětí stejné jako kdybych přijímal vysílač 1000kW na půlvlnný dipól. Pokud použiju půlvlnný dipól pro příjem dvou vysílačů po 100kW, pak v ideálním případě budu mít na jeho svorkách napětí odpovídající výkonu vysílače 200kW. Z uvedeného je jasně zřejmé, že jedna anténa směrovaná na jeden vysílač poskytuje nejméně 5x vyšší úroveň signálu než jakékoliv jiné řešení.
    Samozřejmě můžou existovat případy, kdy kvůli kolísání signálu vlivem příjmových podmínek bude vhodné přijímat signál z více vysílačů. Takové řešení je ale nutné dobře promyslet a ještě lépe realizovat. Jedná se totiž o diverzitní příjem, který má svá specifika!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).