Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jen řeči a skutek utek. Digitální Česko je stále zamotaný problém bez vůle k řešení od fd - Vite, to je sice krasna idea, ale v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2017 19:21

    fd (neregistrovaný)

    Vite, to je sice krasna idea, ale v nasich "specifickych" podminkach, to dopadne tak, ze nekdo ulozi tak nejak vsem obcanum povinost, ale nijak nim nic neulehci. Tudiz by to vypadalo tak, ze pokud chcete nejake davky, tak misto aby si urad sam zjistil veskere skutecnosti (ktere ma stat k dizpozici), tak budete muset nejdrive zadat o vypisy ze 158 rejstriku a registru. Pricemz kazdy jeden ma nejmene 30 dnu na to, aby vam odpovedel.

    Nemluve o situaci predevsim starsi lidi, kteri take potrebuji (respektive jsou k tomu nuceni) se statem komunikovat, a pocitac nebo i jen telefon je pro ne zhruba totez, jako kdyby jim dnes zaklepal na dvere zeleny muzicek s antenkami na hlave.

    Takze jakozto danovy poplatnik, ktery ten bordel plati vice nez polovinou toho co vydela, ocekavam, ze stat !umozni! elektronickou komunikaci, zcela dobrovolne, ze byrokrat nebude toho, kdo jej plati, otravovat nesmysly (i vy si platite cca 2-3 dny mesicne toho sveho), a ze stejne dobre pujde vyridit cokoli osobni navstevou uradu, pripadne papirovym dopisem. ... pardon, prave mi klepe na dvere ten zeleny muzicek ...

    Apropos, hotove to byt nemuze a nikdy nebude, uvedomte si, ze stat si za miliardu objedna linearni tabulku o zhruba 7M zaznamu (registr aut) a ani neco tak primitivniho nefunguje (dodnes). Vite proc? Protoze ten, kdo dostane tu miliardu, si 900M ponecha, a za 100 najde subdodavatele. Ten si zase 90M necha a za 10 najde subrodavatele, ten si opet 9 necha, a ten zbytek slibi synovi "ITkovi", ktery si prave nainstaloval sve prvni windows.

    Pricemz registr aut je tak mozna vhodny ucebnicovy priklad pro krouzek vypocetni techniky pri nejake zakladni skole. A s vysokou mirou pravdepodobnosti by fungoval.

  • 18. 1. 2017 9:53

    lzw (neregistrovaný)

    Veškerou státní agendu přes internet. Volby, výpisy z registrů, žádosti o dávky, prostě VŠE.
    Pokud existuje ve státní správě jakýkoliv informační systém, musí mít rozhraní skrze které je pak přístupný občanům. A tím nemyslím 200 rozhraní pro 200 IS, ale jedno centrální, přes které vyřídím vše.

    Příklad dnešní situace:
    Úřad práce
    Potřebujete občanku, ne doklad totožnosti, ale jen a pouze občanku, protože ÚP nedovede ověřit že adresa kterou uvádíte ve formuláři (na co to mám zase vypisovat když máme matriku?) je místem "Trvalého bydliště" jinak než z dokladu který dáte úředníkovy (na co je vlastně ÚP Vaše adresa? Když nepobíráte dávky?) V případě že žádáte o dávku musíte doložit svůj příjem, proč se prostě nezeptá (integrovaná funkce IS ÚP) Daňové Správy které platím daně a tak ví kolik přesně jsem vydělal?

    Ideální situace?
    Přijdu na ÚP, setkám se s úředníkem, dám mu doklad totožnosti, jakýkoliv, řeknu "chci podporu" úředník se mě zeptá "na účet", "na Vaši adresu Trvalého bydliště" nebo "na jinou adresu, kde momentálně bydlíte"
    Vytiskne dva papíry, jeden z mou žádostí, kterou podepíšu a druhý z rozpisem toho co bude dál - tzn rozpis dávek, jméno a telefon úřednice která mě obsluhuje, datum případné další schůzky...
    Pro dosažení tohoto navrhovaného stavu nepotřebujeme nové HW vybavení, ani více úředníků, centrální registry už máme, včetně logování transakcí z důvodu dohledatelnosti a bezpečnosti osobních dat. Teď jen ty systémy propojit. Proč to už dávno není hotové? Když to zvládlo Estonsko, země o čtvrtinu chudší než ČR tak proč ne my?

  • 17. 1. 2017 19:10

    Ditys

    Ono celé to slavné otvírání dat je celkem na kočku - připomíná to známou situaci z Yes, minister, kde tajemník nakrmí svého ministra informacemi, když jej tento o ně žádá, v bláhové víře, že takto získá odpovědi na podstatné otázky. Ovšem z přehledů nákupů kancelářských potřeb se moc o strategických rozhodnutích ministerstva obrany nedozví. Takto mohou být třeba zveřejněny smlouvy v nějakém xGB velkém balíku, který si sice mohu stáhnout, ale smlouvy pro Kardašovu Řečici si už musím odfiltrovat sám. A pro sledování aktuálního stavu tohle obden opakovat. Tudy ne, přátelé.

  • 17. 1. 2017 10:40

    ST (neregistrovaný)

    Přesně tak. Mám možnost tak maximálně podělaného ADSL za naprosto šílené ceny. Naštěstí alespoň 8Mbit verzi. V Jižní Korei výsměch, v Praze jedna z lepších přípojek. Češi jsou národ naprostých hovad. Tržní cena 500 Kč mi za takové připojení přijde hodně, stejně jako 2 roky úvazek. Ale co zmůžu já jako jeden kverulant uprostřed Prahy, když okolo žije dostatek lidí, kteří na to skočí.

  • 17. 1. 2017 9:34

    fd (neregistrovaný)

    Myslite tim koncem svete napriklad okoli Vysehradu? Pripadne vubec Prahu? Na spouste mistech je prakticky nemozne zcela jakekoli pripojeni, kabel tam nikdo nikdy nedotahne, wifi pres jak bylo zmineno "devatero zdi" neprotlaci a 3/4G je tam na urovni scifi.

  • 17. 1. 2017 9:22

    Petr M (neregistrovaný)

    A k čemu jinýmu, než ke sledování videa, se to, co posílá do baráku ISP, hodí?

    - Data, fotky atd. člověk většinou nenasdílí, většinou totiž nemá veřejnou IPv4 a pokud má zázrakem IPv6, tak ho zase nemají ostatní. Jak v té pohádce, "za devatero NATy a devatero firewally, s latencí 10s, byl jeden sdílený disk..." Proto tomu ani neříkám internet.
    - E-shopy a jejich podmínky, ochrana soukromí, ... jsou výsměch. Ukažte jeden, co není ochotný někomu prodat data a uživatel nedává souhlas se zpracováním osobních dat na dobu neurčitou.
    - Pro komunikaci se státní správou je to úplně nepoužitelný, multiplatformní thin klent v browseru, kam by se člověk autorizoval pomocí čipovýho OP a vyřídil, co je potřeba, je sci-fi a úředník to evidentně nezvládne*.

    A na tu optiku je tady těch 14mld. Akorát stát ještě nepochopil, že ty peníze má vrazit do optiky, ne šéfům spřízněných firem do kapsy. A chybějící optika je vlastně taky vina státu, neměli dělat monopol SPT Telecom na začátku 90. let.

    * - Úředník je zmaten, pokud mu někdo pomíchá ikonky a jenom mechanicky přepisuje čísla z kolonky do kolonky, cokoliv jinýho po něm nemůže nikdo chtít**.

    ** - definice úředníka: Osoba, která by se v soukromým sektoru neuživila.

  • 17. 1. 2017 8:50

    Hugo bos (neregistrovaný)

    Dle statistiky regulatora neni O2/cetin schopny prodat vice pripojek. UPC roste velmi mirnym tempem a nejvice se dari optice (pricemz FTTB je takova optika napul) a mobilni internet je doplnek ve smyslu komplementu, nikoliv substitut. Po internetu neni poptavka, protoze nejsou novi uzivatele.

    Paklize nekdo bydli na konci sveta, tak je to jeho volba. Zcela jiste uziva na tom konci sveta jine benefity nez jsou vymozenosti mest. Myslim, ze TMobile ma nabidku pevneho LTE za 500Kc se 40 GB dat. To nestaci?
    LTE je mnohem rychlejsi nez cely cetin s tou svoji metalikou.

  • 17. 1. 2017 8:40

    Hugo bos (neregistrovaný)

    Celou hodotu internetu vidite v tom, ze koukate na video?
    Mobilni konektivita je pro nepodnikatele opravdu jen doplnek k pevnemu pripojeni. Podnikatel se bezne dostane k 30-50 GB za mesic.

    Pokud se tak dobre orientujete, nic vam nebrani vzit krumpac do ruky a zacit kopat optiku. Ale fyzicka prace boli a financne to nevychazi, ze?

    Dale dle vaseho psani usuzuji, ze stat by mel v prvnim pripade ubrat na svych aktivitach, coz je v rozporu s tim, po cem touzi cela statni sprava.

  • 17. 1. 2017 8:05

    BobTheBuilder

    "Kdo chce internet,tak ho má"? No jak kde, leckde stojí LTE za bačkoru (prostě v místě domu není signál), o tarifech pro občany škoda mluvit, a tak často jediná možnost je ADSL 2mbit/265kbit. Pokud ovšem máte do domu ten drát od O2. A to opravdu nemusíte bydlet "na samotě u lesa".

  • 17. 1. 2017 7:41

    Petr M (neregistrovaný)

    Fakt jo?

    1. Konektivita. Na vesnici mám WiFi 16/16Mbps, agregace 1:2. Vypadává to, když koukám online na video, tak se to krásně seká,... Optika je sci-fi, metalika za 1,5x vyšší částku by byla 6/2Mbps 1:6
    2. Většina lidí nemá Internet. Má jenom připojení do lokální sítě za CGNATem. S veřejnou IP adresou nebo IPv6 se nikdy nesetkali. Na sdílení a chytrý krabičky se musí skrz nějaký centrální šmírovací server.
    3. Mobilní konektivita existuje jenom na papíře, protože normální člověk se za normální používání dat nedoplatí.
    4. Mobilní operátor si dělá sám, co chce. Sám si mění smluvní podmínky, sám rozhodne, jestli o tom informovat a sám rozhodne, jestli je to zhoršení a zákazník má právo to neakceptovat.
    5. Digitální podpis by měl mít k dispozici každý a zdarma. Ideálně vygenerovaný na občance, přístupný proti PINu a čtečku za symbolickou cenu, ne placení výpalnýho poště furt dokola.
    6. Registr vozidel, ... (průšvihy se spouštěním)
    7. Pobočka kriminálu s krycím jménem NAKIT
    8. "Otevřený data" v XLS místo CSV, XML nebo JSON, vendor lock-in jak kráva, vnucovaný státem.
    9. Příprava na šmírování čekokoliv kdykoliv armádní rozvědkou
    10. Bezpečnost komunikace se neřeší - https://forum.root.cz/index.php?topic=13426.0
    11. ... (dalo by se pokračovat třeba zablokováním všech IPv6 adres od TunnelBroker.net na MF, služba na kontrolu neplátců DPH na jednom nezálohovaným diskovým poli, neschopnost FÚ zjistit adresu trvalýho pobytu z registrů,...)

    Prostě e-commerce (zatím) (skoro) funguje, ale uvidíme po EET. Infrastruktura mimo velký města je v <cenzurováno>, připojení je vzhledem k platům a parametrům nepřiměřeně drahý a ze strany státu aby člověk fungující věc hledal v poledne s baterkou. A místo, aby nastavili pravidla posílení infrastruktury, tak se hádají, kterýmu kamarádovi hodit do kapsy 14 mld z EU...

  • 17. 1. 2017 6:56

    Hugo bos (neregistrovaný)

    Jsme tak digitalni, jak chceme.
    Kdo chce internet, tak ho ma.
    Kdo chce chytrou placku, tak si ji poridi
    Se statni spravou lze komunikovat elektronicky.
    Spoustu firem umoznuje zakaznikum spravu uctu pres web.
    Trikrat kliknete a nejedna firma vam priveze nakup az domu.

    Co vic chce MPO a CTU lidem vnucovat?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).