Hlavní navigace

Názor k článku Jimmy Song: Bitcoin je hlavně úložiště hodnoty. Ethereum nepřináší nic užitečného od Erix - Něco pravdy na tom samozřejmě je. Je to i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2018 13:06

    Erix (neregistrovaný)

    Něco pravdy na tom samozřejmě je.

    Je to i můj názor: kdyby vlády nezakazovaly lidem používat zlato (znárodnění v USA a následný zákaz vlastnit zlato, to samé v Británii a jinde, zavření NotHause, útok ozbrojenců FBI na e-gold, atd...), možná by bitcoin nikdy nevznikl.

    Jenže vlády se svého monopolu na tisk nekrytých peněz (tedy na falšování) asi jen tak nevzdají. Já mít doma monopolní tiskárničku na peníze, tak taky dělám vše proto, aby to tak zůstalo - včetně financování různých "vědců", "ekonomů" a "intelektuálů", kteří o nutnosti a prospěšnosti mého monopolu budou psát rozsáhlá pojednání.

    Bitcoin je tak jedinou možností svobodomyslných lidí.
    Uvidíme až/jestli jednou vyhraje, jestli mu vliv zůstane, nebo se lidí vrátí ke zlatu. Ale to by nastalo jen po totální porážce "organizovaného násilí", "mafií vybírajících výpalné za ochranu", tedy států - jen pak by lidé měli jistotu, že už jim to fyzické zlato nikdo neznárodní a byli by ochotni opustit neznárodnitelný bitcoin.

    Ale zároveň si uvědomte, že zlato také má hodnotu jen proto, že mu ji lidé přisuzují. Má hodnotu virtuální (jen v hlavách lidí), stejně jako ten bitcoin. Jeho reálně použití v průmyslu je minimální, většina ho leží v sejfech bank, protože mu prostě lidé nějakou hodnotu přisuzují. Proč takovou hodnotu přisuzují zlatu a ne hlíně, křemíku, písku, vodě, uhlíku, ...? Prostě to je tradice, jakási nepsaná dohoda lidí. Nic fyzického, hmatatelného, tvrdě zákonitého. Takže nakonec asi není důvod věřit zlatu více než bitcoinu. Ale jelikož nevíme, jak se věci vyvinou, není od věci mít oboje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).