Hlavní navigace

Názor k článku Jimmy Song: Bitcoin je hlavně úložiště hodnoty. Ethereum nepřináší nic užitečného od Erix - ▐▀█▄█▀▌ ▐▄█▀█▄▌ Ale i u těch diamantů je DeBeers jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2018 16:01

    Erix (neregistrovaný)

    ▐▀█▄█▀▌
    ▐▄█▀█▄▌

    Ale i u těch diamantů je DeBeers jen jednou stranou mince.
    Kdyby je lidi nechtěli, kdyby jim nepřisuzovali hodnotu, žádný DeBeers jim hodnotu nenadělí.

    A to i kdyby vytěžení jednoho diamantu stálo milion korun (jak se tu někdo snaží tvrdit, že z toho se odvozuje cena zlata), tak to ještě nebude znamenat, že bude mít nějakou hodnotu - tu mu zkrátka přisuzují lidé.

    Stejně tak je fuk, že diamant je vzácný. To pandí hovínka také - přesto nemají hodnotu a nejsou všeobecně vnímány jako uchovatel hodnoty.

    Je i fuk, že se při jeho těžbě někdo nadře - já se v posilovně taky nadřu a nikdo mi za ten pot, který tam generuju, taky nic nedá - protože mu nepřisuzuje žádnou hodnotu - přestože jsem musel k jeho produkci vynaložit nějaké prostředky (vstupné) a nějakou energii.

    Stejně tak je fuk, že zlato má průmyslové využití. To mají i jiné prvky a přesto je nikdo nepoužívá jako bankovní rezervy.

    Takže ano - safír či smaragd je pro porovnání s bitcoinem asi vhodnější. Lidé jim přisuzují hodnotu, přestože nemají žádné praktické průmyslové využití a tu krásu asi zastane červené či zelené broušení sklíčko dost podobně.
    A že ji bitcoinu přisuzují, to je zcela zjevné - tou hodnotou je jeho aktuální tržní kurz, cena, za kterou je ho někdo ochoten koupit právě proto, že mu takovou (či vyšší) hodnotu přisuzuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).