Hlavní navigace

Názor k článku Jimmy Song: Bitcoin je hlavně úložiště hodnoty. Ethereum nepřináší nic užitečného od xf - V mírně deflačním prostředí jednoho sektoru není deflace...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2018 21:22

    xf (neregistrovaný)

    V mírně deflačním prostředí jednoho sektoru není deflace problém, protože to jen znamená boj s odloženou poptávkou, kterou lze překonat zlepšováním produktu.
    Pokud je ale deflační celé prostředí, tak ti "se musí výrobci více snažit, inovovat apod" nepomůže, protože začne chybět jednak koupěschopná poptávka (již neplatí odložím nákup televize, počkám na "inovovanou" a zatím si koupím něco jiného), protože to odkládání se dotkne všech oborů, tudíž není odbyt, nejsou příjmy, nejsou výplaty.... Druhak chybí kapitál k investicím do inovací, které sám zmiňuješ. Tedy on kapitál je, ale velmi drahý... v prostředí kde je slabá koupěschopná poptávka... takže vlastně není. A drahý je proto, že úrok musí být = deflace + riziko, což by bylo nesrovnatelně horší, nežli bankami vytvářená inflace dneška.

    Tedy pokud je dnes inflace, tisk nekrytých peněz, kvantitativní uvolňování, říkejme tomu jakkoli, chřipka (čímž to nijak neobhajuji a nezlehčuji), tak bitcoin je dýmějový mor. Tak jak je navržen by přechod na bitcoin znamenal naprostý kolaps ekonomiky, se všemi důsledky.

    Naštěstí zda (doufejme) není a nebude žádná vláda, co by nařídila používání BC. On má BC více vad, kvůli kterým je jako platidlo jakéhokoli významnějšího rozsahu nepoužitelný, obrovská deflace je jen jedním z nich.
    Takže ze své podstaty BC navždy zůstane jen jednou z mnoha epizod a variant pyramid, penziho schémat, letadel a dalších názvů téhož. Ale do dějin se zapíše jako inovativní varianta - inovativní ne ve svém principu, ale v přesvědčování "pasažérů". Ale časem přijdou další nápady, a bude se mluvit o něčem jiném.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).